“Στα μάτια τα ψιχαλιστά που ‘χει ο έρωτας καρτέρι…” – Τραγουδώντας Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη

Η ευαισθησία και η ανθρωπιά του Παπαδιαμάντη, η έγνοια και η αγάπη του για τον φτωχό, τον κατατρεγμένο, τον πονεμένο, πλημμυρίζουν τους στίχους των ποιημάτων του και δίνουν το ερέθισμα στους συνθέτες να μας προσφέρουν όμορφα τραγούδια.

"Στα μάτια τα ψιχαλιστά που 'χει ο έρωτας καρτέρι..." - Τραγουδώντας Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη

«Ανυπέρβλητος ποιητής των απλών ανθρώπων, των απλών πραγμάτων, της απλής φυσικής ζωής, της “χαμοζωής”, ο θαυμαστός τεχνίτης του λόγου» Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης γεννήθηκε στις 4 του Μάρτη 1851 και έφυγε από τη ζωή στις 3 του Γενάρη 1911.

Ο Βάρναλης τον έχει χαρακτηρίσει ως τον «μεγαλύτερο Έλληνα πεζογράφο και «ποιητή», που όλο του το έργο είναι γεμάτο από αληθινή χριστιανοσύνη». Από τις σημαντικότερες και πιο σπουδαίες μορφές των γραμμάτων μας, ο Παπαδιαμάντης έζησε φτωχός και ταπεινός, «αγάπησε τους φτωχούς και κατατρεγμένους κι ανάστησε μέσα στον κόσμο της Τέχνης τους πιο γνήσιους κι ευγενικούς τύπους λαϊκών ανθρώπων, που ίσαμε σήμερα σταθήκαν οι πιο ζωντανοί στην πνευματικοί μας ζωή».

Η ευαισθησία και η ανθρωπιά του Παπαδιαμάντη, η έγνοια και η αγάπη του για τον φτωχό, τον κατατρεγμένο, τον πονεμένο, πλημμυρίζουν τους στίχους των ποιημάτων του και δίνουν το ερέθισμα στους συνθέτες να μας προσφέρουν όμορφα τραγούδια. Ας μοιραστούμε κάποια…

«Στα μάτια τα ψιχαλιστά»
Μουσική: Μανώλης Λιαπάκης – Ερμηνεία: Σωκράτης Μάλαμας

Στα μάτια τα ψιχαλιστά που ‘χει ο έρωτας καρτέρι
πόσο μεθύσι μέθυσα ένας Θεός το ξέρει…

**

«Εικόν’ αχειροποίητη»
Μουσική και ερμηνεία: Ορφέας Περίδης

Τ’ αηδόνια αυτά που κελαηδούν μου φαίνονται να κλαίνε
κίνδυνο, μαύρο σύννεφο, οι μάγισσες μου λένε…

**

 «Το σκοτεινό τρυγόνι»
Μουσική: Μανώλης Λιαπάκης – Ερμηνεία: Σωκράτης Μάλαμας

Μάνα μου, εγώ είμαι τ’ άμοιρο το σκοτεινό τρυγόνι
όπου το δέρνει ο άνεμος βροχή που το πληγώνει…

**

«Εικόνα αχειροποίητη»
Μουσική: Ανδρέας Κατσιγιάννης

«Εικόνα αχειροποίητη» τιτλοφορείται ο δίσκος της «Εστουδιαντίνας» που κυκλοφόρησε το 2013 σε μουσική του Ανδρέα Κατσιγιάννη. Μελοποιημένα  ποιήματα του Παπαδιαμάντη και δίστιχα που περιέχονται σε διηγήματά του, καθώς και το ανέκδοτο ποίημα του Ηλία Κατσούλη «Νοσταλγός», ερμηνεύουν ο Γιώργος Νταλάρας, η Νένα Βενετσιάνου, η Γλυκερία, ο Μπάμπης Τσέρτος, η Ασπασία Στρατηγού και η Αρετή Κετιμέ, και συμμετέχει ο σπουδαίος μουσικός, δεξιοτέχνης του κλαρίνου Βασίλης Σαλέας.

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: