Νότης Περγιάλης – «Το μπλόκο της Καισαριανής» και 4 ακόμα μεγάλα τραγούδια

Πέντε τραγούδια που έχουν νικήσει το χρόνο και σημάδεψαν γενιές και τον αιώνα που πέρασε. Ένα μικρό μουσικό οδοιπορικό σε τραγούδια σε στίχους του Νότη Περγιάλη.

Νότης Περγιάλης - «Το μπλόκο της Καισαριανής» και 4 ακόμα μεγάλα τραγούδια

Ο Νότης Περγιάλης υπήρξε σπουδαίος συγγραφέας, στιχουργός, ηθοποιός, σκηνοθέτης, ένας συνεπής και τίμιος αγωνιστής που από νωρίς έβαλε στην υπηρεσία του αγώνα την τέχνη του. Όσοι τον γνώρισαν κάνουν λόγο για έναν ευαίσθητο, ευγενικό, γλυκύτατο άνθρωπο, μεταφέροντάς μας την ίδια εικόνα που αντικρίζουμε και στους κινηματογραφικούς του ρόλους.

Νότης Περγιάλης - «Το μπλόκο της Καισαριανής» και 4 ακόμα μεγάλα τραγούδια

Ο Νότης Περγιάλης

Γεννήθηκε στις 16 του Αυγούστου 1920 στα Ανώγεια Σπάρτης και έφυγε από τη ζωή στις 10 του Νοέμβρη 2009.

«Έχω δύο μεγάλες αγάπες», έλεγε… «Η μια είναι η λογοτεχνία – μαζί και το θέατρο – και η δεύτερη είναι η θάλασσα. Αγαπώ πολύ τη θάλασσα, το ψάρεμα, τους ανθρώπους της θάλασσας. Η θάλασσα με γοητεύει, είναι ένα στοιχείο με φοβερή κίνηση… Έρχομαι εδώ και συγκεντρώνομαι, γράφω – έχω γράψει πολλά ποιήματα δίπλα στη θάλασσα…»

Ποιος ξέρει; Ίσως οι στίχοι, κάποιων από τα παρακάτω τραγούδια να γράφτηκαν δίπλα στη θάλασσα…

Στα αυλάκια ενός δίσκου 33 στροφών, το 1964, ανάμεσα σε πολλά ορχηστρικά κομμάτια, ξεχωρίζει το τραγούδι «Γκρεμισμένα σπίτια», που ερμηνεύει ο Κώστας Χατζής. Ο τίτλος του δίσκου: «Το Κορίτσι Με Το Κορδελάκι»:

Η μουσική του δίσκου «Τα τραγούδια του αγώνα» γράφτηκε από τον Μίκη Θεοδωράκη το διάστημα μεταξύ τέλη ’69 και αρχές ’70, στο Βραχάτι, όπου ήταν σε κατ’ οίκον περιορισμό, στη Ζάτουνα, όπου ήταν εξόριστος, στο Στρατόπεδο Ωρωπού όπου βρέθηκε κρατούμενος και στο Λονδίνο, όπου ελεύθερος πια και τα ηχογράφησε. «Ο λεβέντης» τραγουδήθηκε στον δίσκο για πρώτη φορά, από την 20χρονη τότε Μαρία Δημητριάδη:

Το 1977 κυκλοφορεί ο διπλός δίσκος της Χαρούλας Αλεξίου με τίτλο «24 Τραγούδια». Ανάμεσά τους το σπαρακτικό «Το μπλόκο της Καισαριανής», ένα από τα τραγούδια που έγραψε ο Μίκης Θεοδωράκης για το θεατρικό έργο του Νότη Περγιάλη, «Αυτό το έργο δεν το λέγανε υπομονή», που ανέβηκε το 1974 από τον θίασο Νίκου Χατζίσκου και Τιτίκας Νικηφοράκη. Ερμηνεύει μοναδικά η Χαρούλα Αλεξίου:

«Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι» τιτλοφορείται ο δίσκος με τραγούδια σε μουσική του Μάνου Χατζιδάκι, που κυκλοφορεί το 1984. Πρόκειται για μια επιλογή τραγουδιών που ηχογραφήθηκαν από το 1955 μέχρι τη χρονιά κυκλοφορίας του δίσκου. Το ομότιτλο του δίσκου τραγούδι ερμηνεύει με την αισθαντική φωνή της η Φλέρυ Νταντωνάκη:

Μανώλης Χιώτης και Μαίρη Λίντα έχουν συνδέσει τα ονόματά τους με μερικές από τις πιο όμορφες εκτελέσεις τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη. Δυο από αυτές καλύπτουν τις πλευρές ενός μικρού δίσκου 45 στροφών που κυκλοφορεί το 1963. Στη μια πλευρά ακούμε το τραγούδι «Τι να την κάνω τη χαρά», σε στίχους Νότη Περγιάλη. Ερμηνεύει με την υπέροχη φωνή της η Μαίρη Λίντα, με σολίστα τον μεγάλο Μανώλη Χιώτη. (Στην άλλη πλευρά του δίσκου βρίσκεται το τραγούδι «Βάρκα στο γιαλό»):

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

1 Trackback

Κάντε ένα σχόλιο: