Dysfunctional Attitude – Ice Cube got something to say

O Ice Cube, παρόλη την εικόνα του “κωμικού σε family comedies” που μπορεί να έχει γίνει γνωστός τα τελευταία χρόνια, είναι και ένας πολύ “ζόρικος” rapper. Ο Drugitiz κάνει μια περιήγηση σε κάποιες από τις πιο πολιτικές στιγμές του.

O Ice Cube έχει ζήσει περισσότερα στα 50 χρόνια του από όσα άλλοι δε θα ζούσαν αν φτάναν στα 200. Από rebel στο μικρόφωνο μέχρι star οικογενειακών κωμωδιών, από hiphop superstar μέχρι ηθοποιός του Hollywood και ιδιοκτήτης της Big3 μπασκετικής λίγκας. Ο Ice Cube ήταν πάντα αρκετά έξυπνος για να μπορεί να διακρίνει ότι ο κόσμος δεν είναι ο καλύτερος δυνατός αλλά και για να διακρίνει, όσο γίνεται όταν από μια κοινωνία απουσιάζει η επαναστατική πρωτοπορία, τα αίτια. Δεν ήταν ποτέ επαναστάτης, για τους λόγους που αναφέραμε, αλλά πάντα ήταν ικανός να δημιουργήσει ανατρεπτικές αμφιβολίες στους ακροατές του. Εδώ γίνεται μια σούμα των 5 μάλλον καλύτερων πολιτικο-κοινωνικών του τραγουδιών του.

Fuck The Police

To κομμάτι που έκανε τους NWA στόχαστρο για τους μηχανισμούς καταστολής του αστικού κράτους. Και δε μιλάμε μόνο για την αστυνομία. Η φάση έφτασε σε σημείο που μέχρι και το FBI τους έστειλε απειλητική επιστολή. Και η Ιστορία θα γράψει για πάντα ότι ένα κουιντέντο μαύρων προλετάριων αλανιών από το Compton έκανε το ισχυρότερο αστικό κράτος του κόσμου να πάθει ένα σοκ απλά και μόνο ραπάροντας για τις εμπειρίες τους.

Chase Down The Bully

Kομμάτι από το δίσκο του του 2018, στο οποίο είναι στο “πολιτικό” του mood. Στο κομμάτι επιτίθεται στους ρατσιστές, white supremacists που σουλατσάρουν τα τελευταία χρόνια όλο και πιο ανοιχτά στις ΗΠΑ. Επίσης ασκεί τη κριτική του στην έλλειψη οργανωμένης αντίστασης από τη μαύρη κοινότητα.

Burn Hollywood Burn

Το τραγούδι είναι βέβαια των Public Enemy, με τους οποίους είχε συνεργαστεί το διάστημα που έφυγε από τους NWA ο Ice Cube. Κομμάτι-σφαλιάρα στους δρόμους του εμπορίου Θεάματος αλλά και κριτική στο ρόλο που το Hollywood επιφύλασσε για τους μαύρους.

Good Cop, Bad Cop

O Ice Cube δείχνει ότι ακόμα κρατάει το αυτί του στους δρόμους και ακόμα τον νοιάζει η συλλογική μοίρα των μαύρων στις ΗΠΑ, όπου ακόμα αντιμετωπίζονται σαν άνθρωποι Β’ κατηγορίας. Το κομμάτι είναι γραμμένο για τα σύγχρονα κινήματα των μαύρων ενάντια στη καταπίεση. Fuck The Police για πάντα.

Why We Thugs

Ολόκληρο το αστικό σύστημα στις ΗΠΑ εφανίζει τους μαύρους που μένουν στα ghetto αποδιοπομπαίους τράγους για κάθε τι που πάει στραβά στη κοινωνία. Τους κατηγορούν για την εγκληματικότητα που παράγουν όταν το κράτος το ίδιο τους έχει υποτιμημένους και έγκλειστους σε ghetto, ενώ για αιώνες τους είχαν σκλάβους. Τους κατηγορούν για βίαιους όταν το κράτος έχει ρίξει το κράκ, την ηρωίνη, τα όπλα μέσα στα γκέτο για να τους κρατήσει σε αυτή τη κατάσταση. Τους κατηγορούν για λούμπεν όταν το κράτος τσάκισε με δολοφονική βια κάθε μια προσπάθεια που κάναν οι μαύροι επί δεκαετίες για να οργανώσουν το δικό τους πολιτικό κίνημα- βλ. Dr. Marthin Luther King Jr., Malcolm X/ Nation Of Islam, Black Panthers. Ο Ice Cube κρατάει το καθρέφτη στην αμερικάνικη κοινωνία και της δείχνει τη χυδαία υποκρισία της.

Gangsta Rap Made Me Do It

Σαν συνέχεια του προηγούμενου τραγουδιού, ο Cube τα χώνει σε όλους όσους κατηγορούν ένα είδος μουσικής (gansta rap, του οποίου είναι ο δημιουργός) για όλα τα στραβά του κόσμου. Μάλλον το τρίτο πιο σημαντικό τραγούδι της 30+χρονης πορείας του Ice Cube μετά το Fuck The Police και το It Was A Good Day. Θα μπορούσαμε να κάνουμε ένα καλό θέμα κριτικάροντας το gangsta ύφος του hiphop, αλλά σίγουρα αυτό δε μπορεί να γίνει από “δεξιά” οπτική. Αν ξεχάσεις τη σχέση αιτίου-αιτιατού, είναι εύκολο να κατηγορήσεις για τα προβλήματα τη μουσική που βγήκε σαν αποτέλεσμα των κοινωνικών συνθηκών αντί να επικεντρώσεις στις συνθήκες καθ’ αυτές. Όταν δε μάλιστα έχεις κάθε υλικό συμφέρον από το να διατηρούνται αυτές οι συνθήκες, λ.χ. για να έχεις μια δεξαμενή φτηνού εργατικού ποσοστού ή να συντηρείς τη βιομηχανία ιδιωτικών φυλακών των ΗΠΑ1, είσαι ένας ξεφτίλας υποκριτής όταν μιλάς για την ευθύνη των παιδιών που βγαίνουν από αυτά τα περιβάλλοντα τραγουδώντας για τον κόσμο που ξέρουν.

  1. “Ναι, αλλά για τα γκούλαγκ δε λέτε τίποτε” – Οι μισοί Αμερικανοί έχουν στενό συγγενή που φυλακίστηκε

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: