Μαργαρίτα Ζορμπαλά: Ο Μάνος Λοΐζος και η μνήμη μιας Μόσχας που δεν υπάρχει πια

«Όταν εγώ μεγάλωνα στη Μόσχα, ήταν πρωτεύουσα μια χώρας που λεγόταν Σοβιετική Ένωση με πολλές δημοκρατίες και λαούς που ζούσαν αρμονικά. Αυτή τη στιγμή η Μόσχα είναι πρωτεύουσα μιας άλλης χώρας που λέγεται Ρωσία»…

Με αφορμή την παράσταση «Με φάρο το φεγγάρι», στην οποία εμφανίζεται μαζί με τον Απόστολο Ρίζο, η αγαπημένη ερμηνεύτρια Μαργαρίτα Ζορμπαλά παραχώρησε συνέντευξη στο ένθετο «νησίδες» της «Εφημερίδας των Συντακτών».

Η Μ. Ζορμπαλα αναφέρθηκε στη συνέντευξη της στη σχέση της με τα τραγούδια του Μάνου Λοΐζου, το πώς έχουν καταφέρει να είναι διαχρονικά χαρακτηρίζοντας τον Λοΐζο «κινηματογραφικό» συνθέτη, που δημιουργεί με τη μουσική και τους στίχους του «πλάνα», καταφέρνοντας ταυτόχρονα πέρα από τη σχέση με την εποχή τους να είναι και τραγούδια παντοτινά.

Η Μαργαρίτα Ζορμπάλα γεννήθηκε το 1957 στην Τασκένδη. Μεγάλωσε στην ΕΣΣΔ. Οι γονείς της ήταν Έλληνες πολιτικοί πρόσφυγες και στην ηλικία των δύο ετών, μετακόμισε με την οικογένειά της στη Μόσχα.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχουν όσα ανέφερε η Μ. Ζορμπαλα για την Μόσχα που έζησε και την Μόσχα του «τώρα», σημειώνοντας πως «όταν εγώ μεγάλωνα στη Μόσχα, ήταν πρωτεύουσα μια χώρας που λεγόταν Σοβιετική Ένωση με πολλές δημοκρατίες και λαούς που ζούσαν αρμονικά. Αυτή τη στιγμή η Μόσχα είναι πρωτεύουσα μιας άλλης χώρας που λέγεται Ρωσία».

Aναφερόμενη σε όσα συμβαίνουν με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σημείωσε πως «με πονούν και με πληγώνουν όσα συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες. Δύο λαοί που τους ήξερα αδέρφια και στην κουλτούρα και τη γλώσσα προσπαθούν να λύσουν τις διαφορές τους με έναν πόλεμο. Βεβαίως εκείνος που επιτίθεται και εισβάλει σε μια άλλη χώρα χάνει το όποιο δίκιο μπορεί να έχει. Αυτό σκέφτομαι». 

902.gr

Δείτε ακόμα:

«Με φάρο το φεγγάρι» – Η Μαργαρίτα Ζορμπαλά και ο Απόστολος Ρίζος τραγουδούν Μάνο Λοΐζο στο Θέατρο Ακροπόλ

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: