«Βερολίνο, η Συμφωνία μιας Μεγαλούπολης» από τον Γερμανό αβάν-γκαρντ πρωτοπόρο του κινηματογράφου Βάλτερ Ρούτμαν

Μια ταινία -σταθμός στην ιστορία του κινηματογράφου για την πόλη, με πρωταγωνίστρια την πόλη, όπου οι άνθρωποι, οι κινήσεις τους και οι κατασκευές τους, αποτελούν τις εικαστικές συντεταγμένες της. Από 18/7 στους κινηματογράφους σε διανομή NEW STAR.

Η περιγραφή μιας ανοιξιάτικης μέρας στο Βερολίνο, από την αυγή έως αργά τη νύχτα.

Μια ταινία -σταθμός στην ιστορία του κινηματογράφου  για την πόλη, με πρωταγωνίστρια την πόλη, όπου οι άνθρωποι, οι κινήσεις τους και οι κατασκευές τους, αποτελούν τις εικαστικές συντεταγμένες της.

Πρόκειται για φημισμένο έργο ιστορικής σημασίας και ορόσημου στην ιστορία του κινηματογράφου. Το σίγουρο είναι ότι ο θεατής δεν χάνει το ενδιαφέρον του έως και το τελευταίο λεπτό.

Η ταινία μας ξεναγεί στο Βερολίνο για μία μέρα, από το ξημέρωμα έως αργά τη νύχτα.

Σκηνοθετημένη από τον Γερμανό αβάν-γκαρντ πρωτοπόρο του κινηματογράφου Βάλτερ Ρούτμαν (1887-1941) η ταινία «Βερολίνο, συμφωνία μιας μεγαλούπολης» παρουσιάζει μια τυπική μέρα στο Βερολίνο του Μεσοπολέμου από το πρωί μέχρι τα μεσάνυχτα.

Ο Ρούτμαν χρησιμοποιεί την κάμερα σαν σημειωματάριο και δένει χιλιάδες κομμάτια/αναμνήσεις του αστικού τοπίου και της καθημερινότητας δημιουργώντας ένα ποιητικό αποτέλεσμα. «Δεν ήθελα να κάνω απλά ένα κολάζ εικόνων, αλλά κάτι που να μοιάζει με τη δομή μιας περίπλοκης μηχανής που αρχίζει να λειτουργεί μόνο όταν κάθε μικροσκοπικό της κομμάτι έχει μονταριστεί σωστά με το επόμενο».

Το 1927 η ταινία είχε προβληθεί υπό τη συνοδεία της μουσικής του Εντμουντ Μάιζελ – συνθέτη της μουσικής της ταινίας του Αϊζενστάιν «Θωρηκτό Ποτέμκιν». Οι δύο δημιουργοί ήθελαν να παρουσιάσουν ένα έργο στο οποίο ο ήχος και η εικόνα θα συνομιλούσαν με τρόπο τέτοιο ώστε το αισθητικό αποτέλεσμα να δίνει στον θεατή μια ολοκληρωμένη εικόνα για το φαινόμενο «Βερολίνο», και την ατμόσφαιρα της σπουδαίας αυτής μητρόπολης.

 

Σκηνοθεσία: Walther Ruttmann

Παραγωγή: G. Kusnezow

Σενάριο: Karl Freund, Carl Mayer, Walther Ruttmann

Μουσική: Edmund Meisel

Φωτογραφία: Ρόμπερτ Μπάμπερσκε, Λάζλο Σέφερ, Ράιμαρ Κούντσε και Καρλ Φρόιντ

Μοντάζ: Βάλτερ Ρούτμαν

Πρώτη προβολή: 23 Σεπτεμβρίου 1927

Διάρκεια: 65′

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: