Ο τηλεοπτικός Καρυωτάκης

Σήμερα, που είναι η επέτειος γέννησης του μεγάλου μας Κώστα Καρυωτάκη (γεννήθηκε στις 11 του Νοέμβρη 1896), σκεφτήκαμε να μην ετοιμάσουμε μια ανάρτηση με μερικά από τα θαυμάσια ποιήματα  ή πεζά του, κάτι που συνηθίζεται (και καλώς) σε τέτοιες περιπτώσεις, αλλά…

Σήμερα, που είναι η επέτειος γέννησης του μεγάλου μας Κώστα Καρυωτάκη (γεννήθηκε στις 11 του Νοέμβρη 1896), σκεφτήκαμε να μην ετοιμάσουμε μια ανάρτηση με μερικά από τα θαυμάσια ποιήματα  ή πεζά του, κάτι που συνηθίζεται (και καλώς) σε τέτοιες περιπτώσεις, αλλά να σας προτείνουμε να παρακολουθήσετε την πολύ καλή τηλεοπτική σειρά «Καρυωτάκης» του Τάσσου Ψαρρά, με τον Δημοσθένη Παπαδόπουλο στο ρόλο του ποιητή Κώστα Καρυωτάκη, την Μαρία Κίτσου στο ρόλο της Μαρίας Πολυδούρη – εκπληκτικοί και οι δυο – και πολλούς ακόμα καλούς ηθοποιούς.

Η σειρά αποτελείται από είκοσι 45λεπτα επεισόδια, σε σενάριο και σκηνοθεσία Τάσσου Ψαρρά, και προβλήθηκε το 2009 από την ΕΤ1 (και σε επανάληψη τα επόμενα χρόνια).

Πρόκειται για μια προσεγμένη παραγωγή, στην οποία συμμετείχαν 200 ηθοποιοί και 3.000 κομπάρσοι, χρησιμοποιήθηκαν 2.500 κοστούμια και 22.000 φροντιστηριακά αντικείμενα, προκειμένου να αποδοθεί πιστά η εποχή, ενώ τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα, στη Σύρο, στο Γαλαξίδι, στην Καλαμάτα, στο Παρίσι, στη Ρουμανία και στη Βουλγαρία.

Η σειρά οφείλει την επιτυχία της, εκτός από την μαεστρία και τη δουλειά του Τ. Ψαρρά και τις εξαιρετικές εμνηνείες των ηθοποιών, στην φωτογραφία του Γιώργου Αργυροηλιόπουλου, καθώς  και στην μουσική του Βασίλη Δημητρίου, που μεταφέρουν τον θεατή  στην ατμόσφαιρα εκείνης της εποχής.

«Στο σενάριό μου ό,τι παραθέτω στηρίζεται σε ντοκουμέντα που υπήρχαν και σε δική μου έρευνα που ξεκίνησε εδώ και 9 χρόνια, από τότε που έκανα ένα ντοκιμαντέρ για τον ποιητή στην εκπομπή «Εποχές και Συγγραφείς», και αφορά κυρίως στρατιωτικά αρχεία, αρχεία του υπουργείου Εσωτερικών και Νομαρχιών. Σε γενικές γραμμές, απέφυγα να χρησιμοποιήσω στοιχεία εντυπωσιασμού που δεν μπορούσα να τεκμηριώσω. Πάντως με χαροποιεί το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι των γραμμάτων αλλά και συγγενείς των οικογενειών Καρυωτάκη και Πολυδούρη επικροτούν το εγχείρημα. Βεβαίως, σε μια δραματοποιημένη σειρά, ο σκηνοθέτης έχει την ελευθερία να συμπληρώσει τα κενά όταν του λείπει το τελευταίο στάδιο που θα κλειδώσει τα στοιχεία και όταν η συνείδησή του και η πίστη του τον οδηγούν, μέσα από μια διαλεκτική σχέση με ντοκουμέντα και μαρτυρίες, να το τολμήσει. Αυτό δεν μπορεί να το κάνει ένας φιλόλογος, που έχει μια πιο αυστηρή ματιά», λέει μεταξύ πολλών άλλων ο Τάσος Ψαρράς σε συνέντευξή του στην Κατερίνα Αγγελιδάκη, στην Ελευθεροτυπία (υπάρχει ολόκληρη εδώ και αξίζει να τη διαβάσετε).

Η σειρά υπάρχει στο Youtube (σε 20 βιντεάκια, όσα και τα επεισόδια) και μπορείτε με ένα κλικ εδώ να την παρακολουθήσετε στην οθόνη σας.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

42 Trackbacks

Κάντε ένα σχόλιο: