Η Κατιούσα προτείνει: «Μάθε εργάτη πως» των Σήφη Στάμου και Κώστα Σταματόπουλου

Γιατί οι κομμουνιστές πρέπει να κάνουν σινεμά…

Η Κατιούσα προτείνει την ταινία μικρού μήκους «Μάθε εργάτη πως», σε σενάριο – σκηνοθεσία των Σήφη Στάμου και Κώστα Σταματόπουλου.

Η κινηματογραφική κολεκτίβα «Λοκομοτίβα» δημιουργήθηκε το 2011, από τους κινηματογραφιστές Σήφη Στάμου, Κώστα Σταματόπουλο, Θεοδοσία Γραμματικού και Χρήστο Γιάννου και στην πορεία συναντήθηκε και με άλλους δημιουργούς, «οι οποίοι είχαν τις ίδιες αγωνίες και ήθελαν έναν κινηματογράφο που να απαντά στις αγωνίες τους, δηλαδή στο πώς θα χειραφετηθεί η τάξη μας από το φόβο και την καταπίεση, ειδικά σήμερα που ξεδιπλώνεται μία από τις μεγαλύτερες επιθέσεις του κεφαλαίου εναντίον της».

Η πρώτη ταινία της «Λοκομοτίβα» είναι το «Μάθε εργάτη πώς» (2011) εμπνευσμένη από το έργο του Πωλ Λαφάργκ «Η θρησκεία του κεφαλαίου».

«Το διάβασα πριν λίγα χρόνια. Είναι ουσιαστικά μια φάρσα του Λαφάργκ, γραμμένη στα τέλη του 1800 σε μια αγγλική εφημερίδα. Εμείς έχουμε πάρει ένα απόσπασμα» έχει πει ο Κώστας Σταματόπουλος σε συνέντευξη στον Ριζοσπάστη. Και συνεχίζει: «Όλο το έργο είναι ως εξής: Μαζεύονται στην Αγγλία καπιταλιστές, παπάδες, δήμαρχοι, κρατικοί εκπρόσωποι κλπ και αποφασίζουν ότι το κεφάλαιο είναι θρησκεία. Αυτό το κείμενο θα μπορούσε να είχε γραφτεί σήμερα. Πολλά από αυτά που αναφέρονται, στη σκηνή της ανάκρισης ας πούμε, είναι πράγματα που τα ακούς και σήμερα. Όπως το ότι “αν ο πλούσιος δεν έχει λεφτά πώς θα σου δώσει εργασία;”. Είναι κάτι που ακούγεται σήμερα από την τηλεόραση, με αφορμή την κρίση. Αυτό το κείμενο λοιπόν, μας είχε μαγέψει. Συζητούσαμε καιρό για το τι θα κάναμε με αυτό. Κάποια στιγμή ένας φίλος, ο Χρήστος Γιάννου, στον οποίο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό η δημιουργία της ταινίας, βρήκε κάποια μηχανήματα. Ήταν ο άνθρωπος που μας έσπρωξε και επέμενε να την κάνουμε και να την ολοκληρώσουμε, λέγοντάς μας ότι οι κομμουνιστές πρέπει να κάνουν σινεμά. Αφού λοιπόν είχαμε τις υλικές προϋποθέσεις αποφασίσαμε να κάνουμε και την ταινία».

Αν κάτι χαρακτηρίζει τον Κώστα Σταματόπουλο και τον Σήφη Στάμου ως δημιουργούς – μέλη της καλλιτεχνικής ομάδας «Λοκομοτίβα» – «είναι η παντελής απουσία από τη σκέψη τους όλων των κατασκευασμένων στερεοτύπων ενάντια στη στρατευμένη τέχνη. Όχι μόνο δεν κρύβουν από ποιο σινεμά εμπνέονται, αλλά και το τι σινεμά θέλουν να κάνουν: Αυτό που έχει νόημα μόνο στο βαθμό που μπορεί να λειτουργήσει απελευθερωτικά για τον καταπιεσμένο, κοινωνικά, άνθρωπο. Άλλωστε, πότε ακούσατε τελευταία φορά σε ταινία μυθοπλασίας τη ρήση του Μαρξ: «Έτσι κι αλλιώς η Ιστορία δεν είναι τίποτε άλλο παρά οι πράξεις των ανθρώπων που επιδιώκουν τους δικούς τους σκοπούς»…

Η ταινία τους συμμετείχε στο διαγωνιστικό τμήμα του 34ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας.

Δείτε την ταινία:

Η μουσική της ταινίας  είναι από  το τραγούδι «Νόμος Είναι..»

Σενάριο – Σκηνοθεσία: Σήφης Στάμου, Κώστας Σταματόπουλος

Δ. Φωτογραφίας: Ιωάννης Στέφανος Κούνης

Μοντάζ: Μαιρηλία Καλαϊντζιδου

Παραγωγή: Χρήστος Γιάννου, Κώστας Σταματόπουλος, Σήφης Στάμου

Παραγωγή: Μανώλης Πατεράκης

Με τους: Δημήτρη Δρόσο , Ιωσήφ Πολυζωίδη, Κάτια Ζαρκάδα

Μουσική: Χρήστος Χατζησπύρου
Στίχοι: Φάνης Μαργαρώνης
Ερμηνεία: Βίκυ Αναστασίου

 

Δείτε ακόμα:

Η Κατιούσα προτείνει: «Οι παλαιστές», των Κώστα Σταματόπουλου και Σήφη Στάμου

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: