Η Κατιούσα προτείνει: «Η κάλπικη λίρα» του Γιώργου Τζαβέλλα

Πάμε σινεμά; Η εμβληματική ασπρόμαυρη ταινία, από τις σημαντικότερες του ελληνικού κινηματογράφου, σε σκηνοθεσία Γιώργου Τζαβέλλα.

Αυτοδίδακτος σκηνοθέτης, σεναριογράφος, θεατρικός συγγραφέας και στιχουργός, ο Γιώργος Τζαβέλλας, απόγονος του οπλαρχηγού Λάμπρου Τζαβέλα, γεννήθηκε στις 10 του Αυγούστου 1916  και έφυγε από τη ζωή στις 18 του Οκτώβρη 1976.

Πριν στραφεί στον κινηματογράφο συνεργάστηκε με τον Νίκο Τσιφόρο σε σενάρια για το θέατρο. Θεωρείται ο πρώτος σκηνοθέτης που αποδέσμευσε τους ηθοποιούς από το στομφώδες θεατρικό παίξιμο στον κινηματογράφο. Αρκετές ταινίες του έγιναν επιτυχίες και θεωρούνται από τις σημαντικότερες του ελληνικού κινηματογράφου, όπως Ο μεθύστακας, Η Αγνή του λιμανιού, Το Σοφεράκι, Η Κάλπικη λίρα, Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα.

Η Κατιούσα προτείνει: «Η κάλπικη λίρα» του Γιώργου Τζαβέλλα

Η Κατιούσα προτείνει: «Η κάλπικη λίρα» του Γιώργου Τζαβέλλα

Η Κάλπικη λίρα (1955) προβλήθηκε με μεγάλη επιτυχία σε αίθουσες του εξωτερικού και σύμφωνα με τον διάσημο Γάλλο θεωρητικό Ζορζ Σαντούλ συμπεριλαμβάνεται στις 1.000 καλύτερες ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου. Υπόδειγμα σπονδυλωτής άρθρωσης, με αφηγητή και τέσσερις αυτοτελείς ιστορίες που συνδέονται μεταξύ τους με μια κάλπικη λίρα που μεταφέρεται από την μια ιστορία στην άλλη. Ανεκτίμητη ηθογραφία της δεκαετίας του ’50 στην Ελλάδα, αποτυπωμένη στις μικρές ιστορίες στις οποίες εμφυσά ζωή η αφρόκρεμα των ερμηνευτών του θεάτρου και του κινηματογράφου της εποχής.

Παίζουν: Βασίλης Λογοθετίδης, Ίλια Λιβυκού, Έλλη Λαμπέτη, Δημήτρης Χορν, Ταϋγέτη, Δημήτρης Μυράτ, Μίμης Φωτόπουλος κ.ά. Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

8 Trackbacks

Κάντε ένα σχόλιο: