«Γεια σου Μιχάλη μάγκα!..»

Ταλαντούχος, σεμνός και πατώντας στέρεα στη γη, ο Μιχάλης Γιαννάτος έκανε καριέρα που πολύ θα ζήλευαν, χωρίς ποτέ να είναι ο πρωταγωνιστής, αλλά με ρόλους που και μετά από πολλά χρόνια παραμένουν αξέχαστοι, κερδίζοντας την αναγνώριση και την αγάπη του κόσμου.

Την εποχή που διάφοροι εγχώριοι «σταρ» και «σταρλετίτσες» επιστρέφοντας από ταξίδια στο εξωτερικό, μονοπωλούσαν τα ΜΜΕ με δηλώσεις για την «διεθνή καριέρα» τους, ο Έλληνας ηθοποιός που έδρεψε αληθινές δάφνες παίζοντας σε τόσες ταινίες δίπλα σε σκηνοθέτες και ηθοποιούς μεγαθήρια του παγκόσμιου κινηματογράφου, κρατούσε όπως σε όλη του τη ζωή χαμηλούς τους τόνους και αναζητούσε ρόλους σε σίριαλ για να ζήσει την οικογένειά του.

Ο Μιχάλης Γιαννάτος υπήρξε μια ξεχωριστή περίπτωση ηθοποιού και ανθρώπου. Ταλαντούχος, καλός συνεργάτης, εργατικός και πατώντας στέρεα στη γη, έκανε καριέρα που πολύ θα ζήλευαν, χωρίς ποτέ να είναι ο πρωταγωνιστής, αλλά με ρόλους που και μετά από πολλά χρόνια παραμένουν αξέχαστοι. Στην προσωπική του ζωή, όσοι τον γνώρισαν μιλάνε για έναν άνθρωπο σεμνό και χαμηλών τόνων που αγωνιζόταν όπως οι περισσότεροι άνθρωποι για να ζήσει την οικογένειά του (με τη γυναίκα του Χάιδω είχαν τρία παιδιά) δουλεύοντας 17 χρόνια νυχτερινή βάρδια ως ρεσεψιονίστ σε κεντρικό ξενοδοχείο, παράλληλα με τις υποχρεώσεις του στο θέατρο και τον κινηματογράφο.

Ο Μιχάλης Γιαννάτος είναι ο Έλληνας ηθοποιός που κέρδισε την καρδιά του Στίβεν Σπίλμπεργκ με την αμεσότητα του χαρακτήρα του, την συνέπεια και την εργατικότητά του, ενώ ο Άλαν Πάρκερ βασίστηκε στις συμβουλές του για τα γυρίσματα του «Εξπρές του Μεσονυχτίου» που γνώρισε τεράστια επιτυχία και συγκαταλέγεται στις κλασικές του παγκόσμιου κινηματογράφου. Ήταν επίσης αγαπημένος ηθοποιός του Θόδωρου Αγγελόπουλου, παίζοντας σε όλες τις ταινίες του σπουδαίου σκηνοθέτη, από το 1980 και μετά.

«Γεια σου Μιχάλη μάγκα!..»

Ο Μιχάλης Γιαννάτος, η Αλεξάνδρα Αϊδίνη, ο Νίκος Πουρσανίδης και άλλοι συνεργάτες του Θόδωρου Αγγελόπουλου κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας «Το λιβάδι που δακρύζει», 2004

Ο Μιχάλης Γιαννάτος γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 11 του Ιούλη 1941. Με τον διωγμό του 1964 ήρθε και εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα και ένα χρόνο μετά πηγαίνει στη Δραματική Σχολή του Ντίνου Δημόπουλου. Πριν ακόμα αποφοιτήσει θα εμφανιστεί για πρώτη φορά πάνω στο θεατρικό σανίδι με το Ελληνικό Λαϊκό θέατρο στο πλευρό του Μάνου Κατράκη, παίζοντας στο έργο «Καπετάν Μιχάλης», το 1966. Το 1968 θα κάνει το ντεπούτο του σαν επαγγελματίας ηθοποιός στον θίασο των Λάμπρου Κωνσταντάρα – Μάρως Κοντού και στην παράσταση «Ούτε γάτα ούτε ζημιά».

Στη συνέχεια θα συμμετέχει σε διάφορους θιάσους του ελεύθερου θεάτρου, παίζοντας σε πολλές παραστάσεις του Θανάση Βέγγου με τον οποίο τους συνέδεε φιλία, και τη διετία 1973-75 θα περιοδεύσουν σε Ελλάδα και σε όλες τις ηπείρους που υπάρχει ελληνισμός.

«Γεια σου Μιχάλη μάγκα!..»

Μιχάλης Γιαννάτος – Χάρβεϊ Καϊτέλ

Η πρώτη επαγγελματική του εμφάνιση στον κινηματογράφο ήταν στην ταινία «Οι στιγματισμένοι» του Γιώργου Ζερβουλάκου, με πρωταγωνιστές τους Γιώργο Φούντα και Μάρω Κοντού. Ο Μιχάλης Γιαννάτος ήταν ένας από τους λίγους Έλληνες ηθοποιούς με αξιόλογη παρουσία σε διεθνείς παραγωγές, με κορυφαία στιγμή την εμφάνισή του στην ταινία «Εξπρές του μεσονυχτίου» του Άλαν Πάρκερ. Σε αυτό τον βοήθησε αναμφισβήτητα το γεγονός ότι γνώριζε και μιλούσε πέντε γλώσσες, μεταξύ αυτών τα τουρκικά που θα τον βοηθήσουν σε χαρακτηριστικούς ρόλους «Κωνσταντινουπολιτών» ή «Τούρκων» στη μεγάλη και τη μικρή οθόνη, όπως άλλωστε και στο «Εξπρές του μεσονυχτίου». Συμμετείχε συνολικά σε 100 ταινίες, από τις οποίες 27 ξένες, μεταξύ των οποίων «Το Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι», «Μόναχο» του Στίβεν Σπίλμπεργκ, στην ευρωπαϊκή συμπαραγωγή «Ο τελευταίος άρχοντας των Βαλκανίων» κ.ά., παίζοντας δίπλα σε παγκοσμίως γνωστούς ηθοποιούς όπως ο Άντονι Κουίν, ο Τζον Χερτ, η Πενέλοπε Κρούζ, ο Κρίστιαν Μπέιλ, ο Ερικ Μπάνα και ο Ντάνιελ Κρεγκ.

Δείτε τον Μιχάλη Γιαννάτο σε σκηνές από την ταινία του Άλαν Πάρκερ “Εξπρές του μεσονυχτίου”:

Έπαιξε επίσης σε περίπου 100 τηλεοπτικές σειρές. Ο ίδιος έλεγε με καμάρι ότι έπαιξε στο πρώτο ελληνικό σήριαλ της ελληνικής τηλεόρασης, την «Πρώτη Γραμμή» (1971), των Δημήτρη Παπακωνσταντή και Τζέιμς Πάρις, στο οποίο πρωταγωνιστικό ρόλο είχε ο γνωστός καλός ηθοποιός Στέφανος Στρατηγός.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του προσπαθούσε να τα βγάλει πέρα και να βοηθήσει την οικογένειά του με την πενιχρή σύνταξη του ηθοποιού. Ο ίδιος όποτε του δινόταν η ευκαιρία εκφραζόταν με πικρία για την κατάσταση που επικρατούσε στο χώρο της τηλεόρασης, την εκμετάλλευση, τις πολύ χαμηλές αμοιβές και την απληρωσιά των ηθοποιών. Νιώθοντας να μην αναγνωρίζεται η προσφορά του στην Ελλάδα, δεν δίσταζε να εκφράσει τη στεναχώρια και το παράπονό του φέρνοντας ως παράδειγμα την θέση στις χώρες τους ηθοποιών με ανάλογη με τη δική του διαδρομή. Παράλληλα αναφερόταν με ικανοποίηση σε άρθρο γνωστού περιοδικού του θεάματος, που αναφερόταν στην διεθνή του καριέρα: «Γεια σου Μιχάλη μάγκα! Έπαιξες στην ταινία του Spielberg και όχι ως κομπάρσος. Έπαιξες και πολύ καλά μάλιστα. Αυτά να τα βλέπουν μερικοί μερικοί που πάνε στην Αμερική να κάνουν καριέρα και γυρνάνε πίσω άπραγοι και κάνουν και δηλώσεις από πάνω…».

«Γεια σου Μιχάλη μάγκα!..»

«Γεια σου Μιχάλη μάγκα!..»

Ο Μιχάλης Γιαννάτος έφυγε ξαφνικά από τη ζωή στα 72 χρόνια του, την Τρίτη 17 του Σεπτέμβρη 2013, από ανακοπή καρδιάς, ενώ παρακολουθούσε ποδοσφαιρικό αγώνα παρέα με αγαπημένους φίλους του. Ο πολύ καλός ηθοποιός κέρδισε την αναγνώριση και την αγάπη του κόσμου. Όσοι τον γνωρίσαμε από τους ρόλους του, στο σινεμά και την τηλεόραση, θα θυμόμαστε πάντα έναν ακούραστο εργάτη της τέχνης του και μια αξιαγάπητη φυσιογνωμία, που μας έκανε πολλές φορές να γελάσουμε και να συγκινηθούμε.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

1 Trackback

Κάντε ένα σχόλιο: