«Από τη Γη στον Ουρανό»… ν’ αλλάξουμε τον κόσμο

Το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ «Από τη Γη στον Ουρανό», θ’ αρχίσει να προβάλλεται για πρώτη φορά στη χώρα μας την Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη, στα πλαίσια της επίσκεψης του Τούρκου κομμουνιστή δήμαρχου Φατίχ Μεχμέτ Ματσόγλου, που θα επισκεφτεί την Ελλάδα προσκεκλημένος της New Star.

Το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ «Από τη Γη στον Ουρανό» θα αρχίσει να προβάλλεται για πρώτη φορά στη χώρα μας την Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη, στα πλαίσια της επίσκεψης του Τούρκου κομμουνιστή δήμαρχου Φατίχ Μεχμέτ Ματσόγλου που θα επισκεφτεί την Ελλάδα από 17 έως 22 του Σεπτέμβρη, προσκεκλημένος της New Star.

Μια εμπειρία. Μια ιστορία. Μια μνήμη.

«Από τη Γη στον Ουρανό»

Σκηνοθεσία: Cemil Güngören, Ozer Inal, Ozcan Ulucan, Σενάριο: Cemil Güngören, Erdal Atas, Ozer Inal

Παραγωγή: Urfuk Demirbilek, YCKM Sinema Colectivi 2019, Γλώσσα: Τούρκικα, Υπότιτλοι: Ελληνικοι, Διάρκεια: 52’

Δείτε το trailer του ντοκιμαντέρ «From Soil to Sky-Από τη γη στον ουρανό»:

Σύνοψη (δελτίο τύπου):

“Σε αυτό το ντοκιμαντέρ πραγματευόμαστε την αντανάκλαση στο σήμερα των επαναστατικών  πράξεων της τοπικής αυτοδιοίκησης μέσα από ιστορικές πρακτικές. Αναλύσαμε τις πρακτικές των Φάτσα, Χόπα, Σαμανδά, Άμεδ, Οβάτζικ, Χόζατ, Μάζγκιρτ, Μαρινελάδα της Ισπανίας και του MST (του κινήματος των Ακτημόνων της Βραζιλίας), από την οικονομική, βουλευτική, αρχιτεκτονική, πολιτιστική, καλλιτεχνική, οικολογική πλευρά καθώς και από την πλευρά των γυναικών. 
Δεν είναι εύκολο να συζητάει και να γράφει κανείς για την εναλλακτική τοπική αυτοδιοίκηση, που δεν περιορίζεται  μόνο στην επαναστατική λαϊκιστική τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και σε άλλα. Συνεπάγεται στο να έχει κανείς  βαθιά γνώση του ιστορικού υπόβαθρου και των επίκαιρων πρακτικών σε διεθνή κλίμακα.
Αλλά δεν είναι  μόνο αυτό. Οπως λέει ο Σωκράτης: «εκείνος που θέλει να ταρακουνήσει τον κόσμο, ας ταρακουνήσει πρώτα τον εαυτό του». Πρέπει να έχει κανείς μια ολιστική προοπτική τόσο για τις ιστορικές πράξεις και διεθνείς πρακτικές όσο και για την οικονομία, τα συμβούλια, την αρχιτεκτονική, τον πολιτισμό, την τέχνη, την οικολογία, τη θέση της γυναίκας κτλ.
Σε αυτόν τον τομέα είναι αδύνατον να προχωρήσουμε με αφηρημένες αξιώσεις λέγοντας απλά: «ένας άλλος κόσμος είναι δυνατός » και να μας αρκεί αυτό.
Είμαστε υποχρεωμένοι να ξεκινήσουμε τον αγώνα για την αλλαγή του κόσμου, από τους καταπιεσμένους ανθρώπους ξεκινώντας από την τοπική βάση. 

Μόνο έτσι μπορούμε να δημιουργήσουμε τα μέσα για να εξηγήσουμε την εναλλακτική μας λύση μπροστά στην καπιταλιστική αγριότητα.

Πώς;
Η τοπική αυτοδιοίκηση, που είναι μία από τις σημαντικές στάσεις στην διαδρομή προς την εξουσία των καταπιεσμένων ανθρώπων απέναντι στον καπιταλισμό, είναι ένας σημαντικός μοχλός στο να ανήκει στις μάζες ο λόγος, η εξουσία και η λήψη των αποφάσεων.
Οπότε εκείνοι που θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο σύμφωνα με την «11η  θέση» είναι υποχρεωμένοι να δημιουργήσουν εναλλακτικά μοντέλα από διοικητική και πολιτική άποψη, σε πόλεις που δέχονται επίθεση από το καπιταλιστικό κεφάλαιο.
Αν και κάποιοι αδιαφορούν απέναντι σε αυτή την υποχρέωση, δεν πρέπει να υποτιμώνται οι μετασχηματιστικές συνέπειες μιας σοσιαλιστικής τοπικής αυτοδιοικητικής πολιτικής. Γιατί αυτή η δυνατότητα διευρύνει την αντιπροσώπευση της βάσης και την κοινωνικοποιεί.”

Η επίσημη πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ καθώς και η παρουσίαση της αντιπροσωπείας θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 18 του Σεπτέμβρη 2019, στις 19:30 στον κινηματογράφο STUDIO new star art cinema (Σπάρτης και Σταυροπούλου 33, Πλατεία Αμερικής, τηλ 210-8640054 -2108220008), παρουσία των δημιουργών του ντοκιμαντέρ. Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με ελληνικά, τουρκικά και κουρδικά τραγούδια.

Συμμετέχουν:

Η Χορωδία  του Παντείου Πανεπιστημίου

Ο Cihan Türkoğlu (Τζιχάν Τούρκογλου) ερμηνεύει τραγούδια από το DERSIM και δικές του δημιουργίες

Ο Γιάννης Ζαχαρέλλης – κιθάρα, Αυγερινή Γάτση – τραγούδι Αργυρώ Γανωτή – φλάουτο και τραγούδι Στέφανος Γανωτής – λύρα και τραγούδι, Παναγιώτης Γανωτής – βιολί και Νικηφόρος Γανωτής – κλαρινέτο,  ερμηνεύουν με μοναδικό τρόπο τραγούδια φιλίας και αλληλεγγύης.

Οι Κούρδοι Μπαχτϊαρ Σαϊντ Ακοί – ουτι ,  Ισσα Σϊντ Ακοϊ / Τζιμμπους, Καμάλ Χουσέν Ζαλμί/νταφ  και ο Ρέμπαρ Ντιλσσάντ/ Τραγουδιστης, ερμηνευουν τραγουδια της πατριδας τους.

ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΣΤΟ ΦΟΥΑΓΙΕ ΤΟΥ STUDIO του Γιασάρ Ντεμίρ

Γεννήθηκε το 1976 στην πόλη Ντέρσιμ της Τουρκίας. Τελείωσε το δημοτικό σχολείο και έγινε ακτιβιστής του Κομμουνιστικού Κόμματος  συνελήφθη το 2001 πέντε χρόνια έμενε στη φυλακή.

Μετά από τα 20 χρόνια δραστηριότητας του στο Κομμουνιστικό Κόμμα και μετά δυο χρόνια από την απελευθέρωσή του από  την φυλακή, αναγκάστηκε να πάει στο εξωτερικό (Ελλάδα) εξαιτίας του πολιτικού προβλήματος.

Ο Ντεμίρ, που ζει στην Αθήνα από το 2010, επίσης συνεχίζει τις καλλιτεχνικές δραστηριότητες του και εργάζεται στον Κοινωνικό Συνεταιρισμό «Αρχιπέλαγος».

«Η τέχνη είναι ένα μείγμα του επαναστατικού δυναμικού ρόλου των μαζών και είναι τόσο επαναστατική και διαλεκτική  όσο εξυπηρετεί τους ανθρώπους και τις μάζες». Γιασάρ Ντεμίρ

Ο Φατίχ Μεχμέτ Ματσόγλου, γνωστός σε ολόκληρη την Τουρκία ως «ο κομμουνιστής δήμαρχος», έρχεται στη χώρα μας από το Ντερσίμ της Τουρκίες, επικεφαλής πενταμελούς αντιπροσωπείας.

Ο Ματσόγλου ήταν προηγουμένως δήμαρχος του Οβατσίκ και κατά τη διάρκεια της θητείας του ήταν ήδη γνωστός ως ο «κομμουνιστής δήμαρχος», ενώ είχε γίνει αντικείμενο συζήτησης το 2015, όταν αποφάσισε να κρεμάσει ένα πανό στο δημαρχείο της πόλης με τον πίνακα εσόδων-εξόδων του δήμου. Είχε απασχολήσει τα μέσα ενημέρωσης για το συνεταιριστικό μοντέλο αγροτικής παραγωγής, μέσω του οποίου η πόλη και γενικότερα η επαρχία της παρήγαγαν όσπρια και μέλι. Στο πλαίσιο αυτού του μοντέλο συνεταιριστικής γεωργικής παραγωγής, ο δήμος παρείχε επίσης γεωργικές επιδοτήσεις, συμπεριλαμβανομένων των σπόρων, του πετρελαίου, και εγγυήσεων αγοράς των προϊόντων. Σύμφωνα με την τουρκική στατιστική υπηρεσία, το Ντερσίμ κατατάσσεται στην κορυφή του δείκτη ποιότητας ζωής για το 2016, ενώ συγκαταλέγεται στις κορυφαίες πόλεις με τον πιο μορφωμένο πληθυσμό. Το 2017, κατέλαβε την πέμπτη θέση μεταξύ των τουρκικών πόλεων με τους περισσότερους αναγνώστες βιβλίων.

Ενόψει της επίσκεψής του στην Ελλάδα ο Φατίχ Μεχμέτ Ματσόγλου απέστειλε προς τον ελληνικό λαό μήνυμα, που δημοσιεύσαμε στην Κατιούσα και μπορείτε να δείτε εδώ.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

1 Trackback

Κάντε ένα σχόλιο: