«Η πάλη για το ψωμί του καλλιτέχνη είναι αγώνας είναι και τέχνη» – Μαζική κινητοποίηση καλλιτεχνικών σωματείων – μήνυμα συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα τους (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

Με νέα μαζική, μαχητική κινητοποίηση  που πραγματοποίησαν στο Κέντρο της Αθήνας το μεσημέρι της Τετάρτης, καλλιτεχνικά σωματεία και σπουδαστές έστειλαν μήνυμα συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα τους για τα δίκαια αιτήματά τους.

Με νέα μαζική, μαχητική κινητοποίηση  που πραγματοποίησαν στο Κέντρο της Αθήνας το μεσημέρι της Τετάρτης, καλλιτεχνικά σωματεία και σπουδαστές έστειλαν μήνυμα συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα τους για τα δίκαια αιτήματά τους.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης έγινε πορεία με όγκο και αγωνιστικό παλμό που ξεκίνησε από το υπουργείο Πολιτισμού, όπου έγινε αρχικά συγκέντρωση, με κατεύθυνση το υπουργείο Εργασίας και κατάληξη, στο κατειλημμένο από σπουδαστές κτίριο Τσίλερ, του Εθνικού Θεάτρου.

Διεκδικούν την απόσυρση του Προεδρικού Διατάγματος 85/2022 και της κυβερνητικής τροπολογίας (1565/23), που ουσιαστικά κατοχυρώνει την υποβάθμιση των πτυχίων των Καλλιτεχνικών Σχολών. Επίσης, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας σε όλους τους χώρους, συγκρότηση δημόσιων και δωρεάν αποκλειστικά Ανώτατων Καλλιτεχνικών Σχολών στα Πανεπιστήμια, που να καλύπτουν τα αντικείμενα των μουσικών, των ηθοποιών, των χορευτών, των σκηνοθετών, αναβάθμιση των Καλλιτεχνικών Σπουδών όπως και των καλλιτεχνικών μαθημάτων στο σχολείο.

Νωρίτερα, τα καλλιτεχνικά σωματεία και οι σπουδαστές των Καλλιτεχνικών Σχολών συγκεντρώθηκαν μαζικά στο υπουργείο Πολιτισμού.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν και οι εργαζόμενοι του υπουργείου Πολιτισμού στον χώρο της πολιτιστικής κληρονομιάς, διαμαρτυρόμενοι για το νομοσχέδιο για τα μουσεία.

Στο πλευρό τους βρέθηκε ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ. Επίσης παραβρέθηκε ο Παύλος Ορκόπουλος, ηθοποιός και υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ. Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε και ο Γιώργος Πέρρος, εκ μέρους της Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Στη μεγάλη συγκέντρωση χαιρετισμό απηύθυνε η Νίκη Δημητρίου, εκ μέρους του Πανελληνίου Σωματείου Εκτάκτου Προσωπικού Υπ. Πολιτισμού, η οποία σημείωσε: Χαιρετίζουμε την μαζικότατη κινητοποίηση των σωματείων, την κοινή κινητοποίηση σωματείων των καλλιτεχνών και του πολιτισμού. Ενώνουμε την φωνή μας ενάντια σε αυτή τη πολιτική που όλες οι κυβερνήσεις έβαλαν ένα λιθαράκι, ενάντια λοιπόν στην πολιτική που ισοπεδώνει πτυχία, δικαιώματα, μισθούς, που εμπορευματοποιεί τον πολιτισμό,που μετατρέπει τα μουσεία σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, νομοσχέδιο που είναι το πρώτο βήμα για την ιδιωτικοποίηση τους.

Δεν κάνουμε βήμα πίσω, να αποσυρθεί το προεδρικό διάταγμα 1522, να αποσυρθεί το νομοσχέδιο που μετατρέπει τα μουσεία σε εμπορικά μαγαζιά που προσφέρουν μόνο τουριστικό θέαμα. Δεν μπαίνουμε σε καμία συζήτηση για επί μέρους διορθώσεις. Συνεχίζουμε τον αγώνα. Τα σωματεία του πολιτισμού έχουν ήδη εξαγγείλει 24ωρη απεργία μέρα ψήφισης του ν/σ.

Νωρίτερα το πρωί, κινητοποίηση στο υπουργείο Πολιτισμού πραγματοποίησαν σωματεία καλλιτεχνών στο πλαίσιο της σημερινής τους απεργίας.

«Η μόνη παράσταση που ανεβαίνει σήμερα είναι η απεργία μας», ανάγραφε το πανό που έχουν αναρτήσει στην πρόσοψη του υπουργείου, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, ο ΣΕΘΕΑ, ο Σύλλογος Σπουδαστών Σχολών Χορού – Θεάτρου και η Ένωση Σκηνοθετών – Δημιουργών.

«Είτε με χιόνια είτε με βροχή της Τέχνης οι εργαζόμενοι έχουμε φωνή», «θέλουμε Ανώτατη, Δημόσια Παιδεία, όλα τα υπόλοιπα είναι κοροϊδία» και «Είμαστε μαζί, μαζί και δυνατοί, της Τέχνης εργαζόμενοι έχουμε φωνή», είναι κάποια από τα συνθήματα που ακούστηκαν.

Την παραίτησής του ανακοίνωσαν οι καθηγητές της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου. Αναφέρουν πως «προχωρούμε μετά λύπης στη διακοπή της συνεργασίας μας με τη Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και παραιτούμαστε από τις τρέχουσες συμβάσεις ή / και από την ανανέωση των συμβάσεών μας για το δεύτερο εξάμηνο σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών της χρονιάς.»

902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: