«Το φωτογραφείο του μπαμπά μου» – Μια ταινία για τον σπουδαίο φωτογράφο Τάκη Τλούπα

Αφιερωμένο στον σπουδαίο φωτογράφο Τάκη Τλούπα, είναι το ντοκιμαντέρ «Το φωτογραφείο του μπαμπά μου», της Καλλιόπης Λεγάκη, που θα παρουσιαστεί σε πρώτη προβολή, στο 25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Αφιερωμένο στον σπουδαίο φωτογράφο Τάκη Τλούπα, είναι το ντοκιμαντέρ «Το φωτογραφείο του μπαμπά μου», της Καλλιόπης Λεγάκη, που θα παρουσιαστεί σε πρώτη προβολή, την Δευτέρα 6 Μάρτη 2023, στο 25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Ο Τάκης (Δημήτρης) Τλούπας (1920-2003), μαζί με τον Σπύρο Μελετζή και τον Κώστα Μπαλάφα αποτελούν την κορυφαία τριάδα της ελληνικής φωτογραφικής τέχνης.

Έχοντας αφήσει, μετά τον θάνατο του, ένα πλούσιο φωτογραφικό αρχείο, αποτέλεσμα των ταξιδιών του σε όλη την Ελλάδα, κυρίως όμως στη γενέτειρα του, την Θεσσαλία ο Τάκης Τλούπας δίκαια θεωρήθηκε ως ένας από τους μεγαλύτερους φωτογράφους του τόπου μας.

Αφορμή για τη δημιουργία του ντοκιμαντέρ στάθηκε η ανακάλυψη σπάνιου κινηματογραφικού υλικού από τη σκηνοθέτη  στο υπόγειο του Τάκη Τλούπα στη Λάρισα. Όπως επισημαίνει η ίδια: «Η κούτα που ανακάλυψα, ξεχασμένη για τριάντα χρόνια, ήταν για μένα θησαυρός. Ένα σπάνιο κινηματογραφικό υλικό από το 1950 ως το 1980, που είχε τραβήξει ο ίδιος με την super8 κάμερα του, με παρακίνησε να αναζητήσω τον άνθρωπο και την δουλειά του».

Μέσα από τις αφηγήσεις της κόρης του Τάκη Τλούπα, Βάνιας Τλούπα (δουλεύει και η ίδια ως φωτογράφος και μάλιστα στο ίδιο studio) γνωρίζουμε την ζωή του σπουδαίου φωτογράφου και καταγράφεται η καλλιτεχνική του πορεία, συγκροτώντας ταυτόχρονα μια ανθρωπογεωγραφία της Θεσσαλίας, έτσι όπως «αναδύεται» μέσα από το έργο του.

Δείτε το trailer:

«Το φωτογραφείο του μπαμπά μου»

Σενάριο – Σκηνοθεσία: Καλλιόπη Λεγάκη

Διεύθυνση φωτογραφίας: Οδυσσέας Παυλόπουλος

Μοντάζ: Ξενοφών Λατινάκης

Ήχος: Στέλιος Μιχαηλίδης

Παραγωγή: ΕΡΤ, Portolanos Films

Παραγωγοί: Μαρία Γεντέκου, Λευτέρης Φυλακτός

Συμπαραγωγή: ΕΚΚ

Αφήγηση: Πάνος Σκουρολιάκος, Καλλιόπη Λεγάκη

Φορμάτ: DCP

Χρώμα: Έγχρωμο

Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα

Έτος Παραγωγής: 2022

Διάρκεια: 75′

Δευτέρα 6 Μάρτη 2023 – ώρα 18:30
(εισιτήρια εδώ)

Αποθήκη 1, Λιμάνι

Αίθουσα Τζον Κασσαβέτης – Θεσσαλονίκη

Διαθέσιμο και online στο: https://online.filmfestival.gr/

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: