Σεμίνα Διγενή – Ο τρομονόμος του διαδικτύου και άλλοι εφιάλτες

Λίγες μέρες μετά από τον εορτασμό της Παγκόσμιας Μέρας Ελευθερίας του Τύπου, γιόρτασα κι εγώ αυτήν την «ελευθερία» του με έναν πραγματικά βάναυσο τρόπο. Πριν μια βδομάδα, πληροφορήθηκα από την ομάδα του YouTube ότι είμαι… επικίνδυνη για την κοινωνία, γι’ αυτό και αποφάσισε να με τιμωρήσει παραδειγματικά, κατεβάζοντας το κανάλι μου!

Λίγες μέρες μετά από τον εορτασμό της Παγκόσμιας Μέρας Ελευθερίας του Τύπου, γιόρτασα κι εγώ αυτήν την «ελευθερία» του με έναν πραγματικά βάναυσο τρόπο. Πριν μια βδομάδα, πληροφορήθηκα από την ομάδα του YouTube ότι είμαι… επικίνδυνη για την κοινωνία, γι’ αυτό και αποφάσισε να με τιμωρήσει παραδειγματικά, κατεβάζοντας το κανάλι μου!

Το έθεσε σε αναστολή, γιατί το #SeminaDigeniOfficial – όπως επεσήμανε – περιείχε «επιβλαβές ή επικίνδυνο περιεχόμενο». Υστερα που το ξανασκέφτηκα βέβαια, μπορεί και να ‘χε δίκιο που προστάτεψε τους χρήστες.

Αυτό το κανάλι έβριθε σεσημασμένων «τρομοκρατών» και «κακοποιών». Ανάμεσά τους οι: Θεοδωράκης, Ρίτσος, Βέγγος, Χορν, Μπελογιάννης, Χατζιδάκις, Μελίνα, Παναγούλης, Λαμπράκης, Καββαδίας, Παπαρήγα, Τσαρούχης, Μπρέγκοβιτς, Κακογιάννης, Μουστακλής, Σιδηρόπουλος, Μικρούτσικος, Μητροπάνος… άσε που περιείχε και εκπομπές για Πολυτεχνεία, χούντες, τόπους εξορίας, εκτελέσεις κομμουνιστών, Φρειδερίκες, βασανιστές, χρυσαυγίτες.

Το #teamyoutube υπήρξε κατηγορηματικό με την περίπτωσή μου: «…το περιεχόμενο έχει σκοπό να υποκινήσει τη βία ή να ενθαρρύνει επικίνδυνες, παράνομες δραστηριότητες που ενέχουν εγγενή κίνδυνο σοβαρών σωματικών βλαβών ή θάνατο. Δεν επιτρέπεται η δημοσίευση περιεχομένου που προωθεί δραστηριότητες όπως η κατάχρηση ναρκωτικών, το ποτό και το κάπνισμα ανηλίκων ή η κατασκευή βομβών».

Μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, δεν έχω κανάλι… είμαι στην παρανομία, αφού παραμένει απαγορευμένο, ως …επικίνδυνο και επιβλαβές.

Ωστόσο η πολυδιαφημισμένη πολιτική του YouTube για προληπτικό έλεγχο στο περιεχόμενο που ανεβάζουν οι χρήστες, εξακολουθεί να μην έχει καμία επίπτωση στην απρόσκοπτη διακίνηση ναζιστικής, εθνικιστικής, ρατσιστικής προπαγάνδας, σκοταδιστικών κηρυγμάτων για ανώτερες και κατώτερες ράτσες, διαφήμισης της εγκληματικότητας, της πορνείας, του τζόγου και άλλων παρόμοιων «αξιών». Με έναν, όμως, μαγικό και αυτόματο τρόπο, οι σχετικοί έλεγχοι ενεργοποιούνται μόνο απέναντι σε όσους καταγγέλλουν αυτό το φαινόμενο.

Η δυστοπία στο δίκτυο

Το ΚΚΕ κατήγγειλε άμεσα αυτό το περιστατικό φίμωσης και λογοκρισίας, στο πλαίσιο της δήθεν «ελευθερίας του διαδικτύου», τονίζοντας: «Ακόμη πιο προκλητική και από το ίδιο το γεγονός, είναι η αιτιολογία που το συνοδεύει, ότι δήθεν το κανάλι “έχει σκοπό να υποκινήσει τη βία ή να ενθαρρύνει επικίνδυνες, παράνομες δραστηριότητες που ενέχουν εγγενή κίνδυνο σοβαρών σωματικών βλαβών ή θάνατο”. Είναι το γνωστό πλέον “μήνυμα” της πλατφόρμας που συνοδεύει ανάλογες απαγορεύσεις σε βίντεο με μη “αρεστό” περιεχόμενο, που – απ’ ό,τι φαίνεται από το κανάλι της Σεμίνας Διγενή – φτάνει στο σημείο να ασκεί λογοκρισία ακόμη και για σπουδαίες προσωπικότητες της Τέχνης και του Πολιτισμού. Η πρακτική αυτή δεν είναι “κεραυνός εν αίθρια”. Αντίθετα τροφοδοτείται και από διάφορες Οδηγίες της ΕΕ, που έχουν ενσωματώσει οι ελληνικές κυβερνήσεις, που ουσιαστικά επιβάλλουν έναν πολιτιστικό και διαδικτυακό “τρομονόμο”».

Στο πλαίσιο αυτού του ετεροχρονισμένου προσωπικού εορτασμού της Παγκόσμιας Μέρας Ελευθερίας του Τύπου, είπα να ξαναδώ τις ταινίες «Μοντέρνοι Καιροί» του Charlie Chaplin και «Metropolis» του Fritz Lang, για να βεβαιωθώ ότι είναι ταινίες και ότι δεν ζω μέσα τους, άσχετα αν η δυστοπία, η αυθαιρεσία, η τρομοκρατία και ο παραλογισμός που βιώνουμε, είναι ολόιδια, ενώ το σκηνικό ταινιών και πραγματικότητας μοιάζει τρομακτικά ενιαίο.

Υστερα, θυμάμαι πως η χώρα μου είναι καταβαραθρωμένη στους διεθνείς δείκτες ελευθεροτυπίας. Που πάει να πει πως δεν φημιζόμαστε για την αντικειμενική ενημέρωση και η «ελευθεροτυπία» στην Ελλάδα τείνει να γίνει μια άγνωστη λέξη. Σύμφωνα με ανακοίνωση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα (RSF), βρισκόμαστε 38 θέσεις κάτω από το 2021, στην 108η, τελευταία για όλη την ΕΕ και σχεδόν τελευταία από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, πάνω μόνο από Τουρκία, Λευκορωσία και Ρωσία!

Ετσι επιβεβαιώνεται με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι σήμερα βαδίζουν σε πολύ επικίνδυνους δρόμους οι δημοσιογράφοι που αρνούνται να ενταχθούν σε «λίστες», να εξαγοραστούν, να υπηρετούν τις ελίτ, να αποθεώνουν ολιστικά τον κάθε Λουδοβίκο, να χειραγωγούν και να εξαπατούν το κοινό. Δεν είναι χρήσιμοι στο σύστημα, άρα μπαίνουν στη μαύρη λίστα και φυσικά δεν βρίσκουν δουλειά, αφού δημιουργούν μόνο προβλήματα.

Αρα σε αυτό το συγκεκριμένο σύστημα, όπου έχει πλέον καταλυθεί κάθε έννοια ελευθεροτυπίας και φιμώνεται ή διώκεται κάθε αντίθετη φωνή, είναι οξύμωρος ο «εορτασμός» αυτής της μέρας. Νόημα θα είχε μόνο αν αποτελούσε εφαλτήριο μιας γενικευμένης αντίδρασης στο φίμωμα κάθε ελεύθερης φωνής και στον εκφοβισμό, στον αποκλεισμό και τη δίωξη των μη αρεστών δημοσιογράφων και όσων δεν συμμορφώνονται «προς τας υποδείξεις».

Ειδικά στην περίοδο έντασης των στρατιωτικών προπαρασκευών από το σύνολο των κρατών – μελών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, που διανύουμε, πρέπει όλοι μαζί να βάλουμε φρένο στις απαράδεκτες αντιδημοκρατικές πρακτικές των κυβερνήσεων και των ομίλων που διαχειρίζονται το διαδίκτυο.

Ο αγώνας σίγουρα είναι άνισος, αφού το YouTube και οι υπόλοιπες διαδικτυακές πλατφόρμες, το FaceBook, το Twitter, το Instagram, το Tik Tok κ.λπ. γνωρίζουμε πως ελέγχονται από πολυεθνικούς επιχειρηματικούς ομίλους με τεράστια συμφέροντα, που δεν διστάζουν μπροστά σε τίποτε, προκειμένου να πετύχουν τους στόχους τους. Ομως είναι ένας αγώνας που αφορά στην ελευθερία της έκφρασης και το δικαίωμα στην ενημέρωση, πρέπει να δοθεί.

Η ιογενής παραπληροφόρηση

Με παλαιότερη ανακοίνωσή του το YouTube είχε προειδοποιήσει ότι θα γίνει ακόμη πιο αυστηρό και είναι αποφασισμένο να καταστείλει προληπτικά αυτό που θεωρεί και ονομάζει «νέα παραπληροφόρηση», πριν κερδίσει views και likes.

Ο Chief Product Officer του YouTube, Neal Mohan, ξεκαθάρισε πως η πλατφόρμα θα «εντοπίζει τη νέα παραπληροφόρηση προτού γίνει viral». Κι όταν θα εντοπίζει «ιογενείς παραπληροφοριακές αφηγήσεις», θα μειώνει την εμβέλεια αυτών των βίντεο και θα ωθεί τους χρήστες προς τα «έγκριτα» βίντεο (βίντεο κεντρικών μέσων ενημέρωσης) και κείμενα «υγιή» που το YouTube έχει θεωρήσει έγκυρα.

Πιο απλά θα κατευθύνει τους θεατές σε …ελεγμένο περιεχόμενο από τους λογοκριτές και ελεγκτές δεδομένων. Επίσης θα επινοήσει και νέους τύπους ετικετών, μαζί με μια «δήλωση αποποίησης ευθύνης που προειδοποιεί τους θεατές ότι υπάρχει έλλειψη πληροφοριών υψηλής ποιότητας».

Το «Intelligence Desk» του YouTube ξεκίνησε το 2018 την προληπτική αστυνόμευση και λογοκρισία «ακατάλληλου ή προσβλητικού περιεχομένου», ώστε να εντοπίζει άμεσα αναδυόμενο περιεχόμενο «συνωμοσίας» και παραπληροφόρησης, πριν «γίνει πρόκληση».

Κι επειδή εορτασμός Μέρας Ελευθερίας του Τύπου δεν νοείται χωρίς και παράθεση κάποιων στοιχείων, ας θυμηθούμε πως ήδη, τους πρώτους μήνες του 2022, 11 συνάδελφοι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Ουκρανία και την Τουρκία.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων ενημερώνει πως οι περιπτώσεις κατασκοπείας δημοσιογράφων και εργαζομένων στα Μέσα Ενημέρωσης με τη χρήση εξελιγμένων προγραμμάτων spyware έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια σε όλο τον κόσμο, αποτελώντας μία από τις κύριες και πιο ανησυχητικές απειλές για την ελευθερία του Τύπου.

Σχεδόν σ’ όλο τον κόσμο οι κυβερνήσεις φέρεται να έχουν χρησιμοποιήσει εξελιγμένα προϊόντα spyware, που είχαν σχεδιαστεί αρχικά για την καταπολέμηση του εγκλήματος και της τρομοκρατίας, για να στοχοποιήσουν ανεξάρτητους δημοσιογράφους, πολιτικούς, υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ηγέτες της κοινωνίας των πολιτών.

Εκφοβισμός και «μόλυνση»

Με ένα απλό κλικ σε έναν φαινομενικά αθώο σύνδεσμο, μια συσκευή «μολύνεται» και επιτρέπει στους εισβολείς πλήρη πρόσβαση σε κωδικούς πρόσβασης, λογαριασμούς, κλήσεις, e-mail, ακόμη και κρυπτογραφημένες επικοινωνίες. Μπορεί επίσης να εγγράψει βίντεο, ήχο και να διαβάσει μηνύματα, χωρίς να το γνωρίζουν οι χρήστες. Με πλήρη πρόσβαση στα βασικά εργαλεία εργασίας των δημοσιογράφων, οι κυβερνήσεις μπορούν να αποκαλύψουν πηγές, να υπονομεύσουν την έρευνα, να εκφοβίσουν τους εργαζόμενους στα Μέσα Ενημέρωσης και να σταματήσουν τα ρεπορτάζ τους.

Τον Ιούλη του 2021, η μη κερδοσκοπική οργάνωση «Forbidden Stories project» αποκάλυψε τη στοχοποίηση 180 δημοσιογράφων σε όλο τον κόσμο και την παρεμπόδιση του έργου τους, αφού τα smartphone τους είχαν μολυνθεί με το λογισμικό κατασκοπείας «Pegasus». Καθημερινά κρούσματα νέων υποθέσεων κατασκοπείας δημοσιογράφων έχουν παρατηρηθεί, μεταξύ άλλων, στην Ουγγαρία, στο Βέλγιο, στη Γαλλία και το Αζερμπαϊτζάν, αλλά και στην Ελλάδα.

ΕΣΗΕΑ και Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος

Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, με ανακοίνωσή του, καταδίκασε την αναστολή του καναλιού #SeminaDigeniOfficial, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Αδυνατούμε να κατανοήσουμε με ποιον τρόπο οι εκπομπές της συναδέλφου, στις οποίες, εκτός των άλλων, συμμετείχαν λαμπρά ονόματα της Τέχνης και του Πολιτισμού, εντάσσονται στην κατηγορία όσων: “παραβιάζουν κανόνες και υποκινούν βία ή ενθαρρύνουν επικίνδυνες παράνομες δραστηριότητες, που ενέχουν εγγενή κίνδυνο σοβαρών σωματικών βλαβών ή θάνατο”. Η αναστολή προβολής του καναλιού είναι αυθαίρετη και στερείται λογικής». Την καταδίκη του για τη λογοκρισία σε βάρος μου, αλλά και «σε βάρος κάθε ανθρώπου που εκφράζει δημόσια κριτική στην πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ», εξέφρασε και ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος. Οπως τόνισε, «παρακολουθούμε με ανησυχία την κλιμάκωση της καταστολής σε βάρος του δικαιώματος έκφρασης όσων αντιτίθενται στην εμπλοκή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο» και επεσήμανε πως «πριν λίγες μέρες η πλατφόρμα YouTube κατάργησε τον λογαριασμό της γνωστής δημοσιογράφου Σεμίνας Διγενή και όλο το περιεχόμενό του με την αιτιολογία πως “υποκινεί σε μίσος ή σε πράξεις βίας”. Ανάλογα περιστατικά έχουν συμβεί σε βάρος του Νίκου Σοφιανού, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σε βάρος του Χριστόφορου Ζαραλίκου, σε βάρος καλλιτεχνών με κριτήριο το ότι τα τραγούδια τους έθιγαν το ζήτημα του πολέμου, του φασισμού, της εκμετάλλευσης, της βίας του συστήματος».

Σεμίνα Διγενή
Ριζοσπάστης

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: