Νίκος Αμπατιέλος: Ο κοινός παρονομαστής της βαρβαρότητας δεν είναι ο ιός, αλλά το σύστημα της εκμετάλλευσης!

Το έκτο δεκάλεπτο της Σύγχρονης Εποχής, με τον Νίκο Αμπατιέλο, για τους σύγχρονους αγώνες της νεολαίας.

Η Κωνσταντίνα Τσιουπρά, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, συζητά με τον Νίκο Αμπατιέλο, τον Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, για τους σύγχρονους αγώνες της νεολαίας, στην έκτη συνέχεια της σειράς με τα δεκάλεπτα της Σύγχρονης Εποχής.

Στο εισαγωγικό σημείωμα του βίντεο διαβάζουμε.

Συζητάμε με τον Νίκο Αμπατιέλο, γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, για το τι εμποδίζει την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών της νεολαίας την εποχή της λεγόμενης «4ης βιομηχανικής επανάστασης» και της ψηφιακής οικονομίας, για την ανάγκη οι νέοι να οργανώσουν την αντεπίθεσή τους ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα και γιατί ο σοσιαλισμός αποτελεί την μόνη διέξοδο στον 21ο αιώνα.

Παρακάτω ακολουθεί μια περίληψη μερικών βασικών σημείων και το βίντεο της συζήτησης.

Σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η νεολαία

Για να βρούμε την πραγματική διέξοδο, είναι κομβικό να απαντήσουμε στη ρίζα των προβλημάτων. Ο εχθρός υπάρχει και είναι ορατός. Είναι το σύστημα που βάζει εμπόδια στη μεγάλη πλειοψηφία να ζήσει σύμφωνα με τα επιστημονικά τεχνολογικά επιτεύγματα της εποχής μας. Τα αντιλαϊκά μέτρα χαρακτηρίζονται προσωρινά, αλλά έρχονται για να μείνουν και συνεχίζονται μέχρι κεραίας, όπως ακριβώς έγινε με τα μνημόνια. Η βαρβαρότητα αυτή έχει κοινό παρονομαστή, που δεν είναι ο ιός, αλλά το σύστημα. Οι νέοι τη βιώνουν καθημερινά, είτε ως εργαζόμενοι διανομείς, είτε με την πολυδιαφημισμένη τηλεργασία που έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο, ως υγειονομικοί που ρίχτηκαν άοπλοι στη μάχη με τον ιό, ως συμβασιούχοι, εποχιακοί εργαζόμενοι στον τουρισμό, ως μακροχρόνια άνεργοι. Η ανασφάλεια έρχεται και επανέρχεται, οι νέοι δεν μπορούν να κάνουν σχέδια, να προγραμματίσουν τη ζωή τους. Αλλά η ανασφάλεια αυτή δεν προέκυψε από την πανδημία. Και αυτό που μπορεί να φωτίσει τον δρόμο για τους εργαζόμενους είναι ένα από τα συνθήματα των ταξικών συνδικάτων στη συγκλονιστική συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς: Η κανονικότητα δεν είναι η σκλαβιά!

Σχετικά με την εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, της ψηφιακής οικονομίας κτλ.

Πολλά κανάλια επιχειρούν να εμφανιστεί ο καπιταλισμός ως μονόδρομος. Αλλά η ενσωμάτωση των τεχνολογικών επιτευγμάτων από τον καπιταλισμό δεν οδηγεί σε αντίστοιχη βελτίωση των όρων ζωής μας, πχ στη μείωση του εργάσιμου χρόνου που θα επέτρεπε και μεγαλύτερη συμμετοχή στα κοινά για τους εργαζόμενους. Στον καπιταλισμό η τάση αυτή μεταφράζεται ανάποδα, με μαζική ανεργία και ένταση της εκμετάλλευσης. Αυτός ο τύπος ανάπτυξης δεν είναι παράσημο του καπιταλισμού, αλλά φωτίζουν την ανάγκη μιας άλλης κοινωνίας. Ρεαλισμός δεν είναι η σύγκριση με το χτες, πριν από 50 και 60 χρόνια, αλλά να μπουν ως κριτήριο οι σύγχρονες ανάγκες μας.

Σχετικά με το ερώτημα “τι να κάνουμε;” ως κομμουνιστές – νέοι πρωτοπόροι.

Καθοριστικός παράγοντας για την αντεπίθεση είναι η σύγκρουση με την αστική ιδεολογία σε όλα τα επίπεδα, η σύγκρουση με τη λογική της υποταγής, του ατομικού δρόμου, με το ιδεολόγημα ότι δεν υπάρχει εναλλακτική και πρωτίστως με την αντικομμουνιστική προπαγάνδα. Μια αντεπίθεση που έρχεται τόσο μέσα από τη μελέτη, όσο και μέσα από τη δράση στο κίνημα. Έτσι μπορεί κανείς να διαμορφώσει ταξικό κριτήριο, για να μπορεί να διακρίνει την αλήθεια μες στις πυκνές εξελίξεις. Και βασική προϋπόθεση είναι να διαμορφωθεί ένα πλατύ μορφωτικό-πολιτιστικό ρεύμα στη νεολαία, για να γίνουμε από μια γενιά χωρίς δικαιώματα, η γενιά της ανατροπής.

Στο πλαίσιο του δεκαλέπτου προβάλλονται οι εξής εκδοτικές πρωτοβουλίες:

-Η έκδοση από τις συζητήσεις του πρόσφατου Φεστιβάλ που περιέχει τη συζήτηση “ζωή χωρίς εκμετάλλευση στην εποχή της ψηφιακής οικονομίας”.
-Τα υλικά από την συνδιάσκεψη για τα 50 χρόνια της ΚΝΕ.
-Η έκδοση “Στιγμές από τη ζωή και δράση της ΚΝΕ στην παρανομία”.
-Τα υλικά της συζήτησης για τον Μάη του ’68, “Φανερές και Αθέατες Όψεις”.
-Η σειρά “Αλήθειες και Ψέματα για το Σοσιαλισμό” που δίνει απαντήσεις για μια σειρά ζητήματα και ταυτόχρονα απαντά στην ανάγκη να καλλιεργηθεί στους νέους η πεποίθηση, η πείρα κι η εσωτερική δύναμη να επικρατήσουν οριστικά απέναντι στο ξεπερασμένο καπιταλιστικό σύστημα, κάμπτοντας την αντίσταση όσων το υπερασπίζονται μέχρι τελικής πτώσης, γιατί συνδέεται άμεσα με τα προνόμιά τους.
-Η έκδοση της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ “Αντεπίθεση για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, το σοσιαλισμό”.
-Η ειδική προσφορά της ΚΟΜΕΠ για τους νέους συνδρομητές.

Μπορείτε επίσης να δείτε τα πακέτα προσφορών της Σύγχρονης Εποχής.

1) Αλήθειες και ψέματα για τον σοσιαλισμό:
https://sep.gr/eshop/titlos/gia-toys-…
2) Για τους σύγχρονους αγώνες της νεολαίας:
https://sep.gr/eshop/titlos/gia-toys-…
3) “Πρώτες γνώσεις”:
https://sep.gr/eshop/titlos/gia-toys-…

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: