Να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου!

Η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Στρατιωτική Συμφωνία για τις Βάσεις, καταγγέλλει στο λαό ότι ένα χρόνο μετά την υπογραφή της προηγούμενης Συμφωνίας που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ στη βουλή με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ και της Ελληνικής Λύσης, προχωράει στην αναβάθμιση και την επέκτασή της.

ΝΑ ΔΥΝΑΜΩΣΕΙ ΤΩΡΑ Η ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ

ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ – ΝΑ ΜΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΟΥΝ ΝΕΕΣ

Η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Στρατιωτική Συμφωνία για τις Βάσεις, καταγγέλλει στο λαό ότι ένα χρόνο μετά την υπογραφή της προηγούμενης Συμφωνίας που ψή- φισε η κυβέρνηση της ΝΔ στη βουλή προχωράει στην αναβάθμιση και την επέκτασή της.

Η Συμφωνία αυτή που ετοίμασε ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω του λεγόμενου “Στρατηγικού Διαλόγου” με τις ΗΠΑ, με την κυβέρνηση Τραμπ, και ολοκλήρωσε η ΝΔ, ενίσχυσε τη βάση της Σούδας και έστησε νέες βάσεις στη Λάρισα, στο Στεφανοβίκειο, την Αλεξανδρούπολη, μετέτρεψε τη χώρα μας σε ορμητήριο ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων κατά άλλων κρατών και λαών.

Σήμερα, επί προεδρίας Μπάιντεν, προχωράνε στην υλοποίηση ενός πιο επικίνδυνου σχεδίου το οποίο προβλέπει:

 • -επέκταση της ισχύος της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας από ένα χρόνο στα πέντε χρόνια.
 • -παραπέρα ενίσχυση της Βάσης στη Σούδα, αναβάθμιση της δολοφονικής, επιχειρησιακής τηςικανότητας.
 • -διατήρηση και αναβάθμιση όλων των αμερικάνικων βάσεων και υποδομών
 • -δημιουργία νέων βάσεων σε πάνω από είκοσι σημεία στη χώρα (Σκύρος, Κάρπαθος κ.α.)
 • -ακόμη μεγαλύτερη πρόσδεση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στο ευρωατλαντικό άρμα μεδιαρκείς συνεκπαιδεύσεις και ασκήσεις – πρόβες πολέμου
 • -μεγαλύτερη αξιοποίηση στρατιωτικών, αλλά και πολιτικών υποδομών (λιμάνια, αεροδρόμια, αυ-τοκινητόδρομοι κλπ.) οποτεδήποτε χρειαστεί για τους επιχειρησιακούς ΑμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς

Καλούμε το λαό και τη νεολαία, να ορθώσουν το ανάστημά τους, να καταδικάσουμε μαζικά αυτή την επικίνδυνη πολιτική και να δυναμώσουμε την πάλη για να εμποδίσουμε αυτές τις εγκληματικές αποφάσεις που μετατρέπουν τη χώρα μας σε ορμητήριο θανάτου των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και το λαό μας σε στόχο σε μια ενδεχόμενη πολεμική σύρραξη.

Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις μιας σειράς αξιωματούχων της Ρωσίας και του Ιράν που ανοι- χτά εδώ και καιρό κάνουν λόγο για ανταπάντηση, όταν εκτιμήσουν ότι είναι σε κίνδυνο η ασφά- λεια των κρατών τους.

Το φιτίλι του πολέμου στη Μέση Ανατολή, τη Βόρειο Αφρική, στον Περσικό Κόλπο και στην Αν. Μεσόγειο, είναι αναμμένο. Κλιμακώνονται οι ανταγωνισμοί ανάμεσα σε ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ με τη Ρωσία και την Κίνα για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές, την ενέργεια, τους δρόμους μεταφοράς. Η χώρα μας γίνεται πυριτιδαποθήκη στο όνομα της γεωστρατηγικής αναβάθμισης, για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων.

Η ανανέωση και αναβάθμιση της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις Στρατιωτικές Βάσεις δεν έχει καμία σχέση με την ασφάλεια και την άμυνα της χώρας. Αντίθετα, εγκυμονεί πολύ σο- βαρούς κινδύνους για το λαό, βαθαίνει την εμπλοκή στις ευρωατλαντικές επιδιώξεις στην ήδη εύ- φλεκτη περιοχή μας.

Παράλληλα με την Ελληνοαμερικανική Συμφωνία, η κυβέρνηση οικοδομεί πολύ επικίνδυνες συμ- φωνίες με το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία, τη Γαλλία, ανοίγει το δρόμο για νέες αποστολές ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στον Περσικό Κόλπο, στο Μάλι της Αφρικής και σε άλλες περιοχές.

Έχει καταρρεύσει ο καλλιεργούμενος εφησυχασμός ότι η ακόμη μεγαλύτερη εμπλοκή στους σχε- διασμούς ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ θα ανακόψει την τουρκική επιθετικότητα. Η έναρξη των διερευνητικών συνομιλιών ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία σημαδεύεται από αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, εφ όλης της ύλης διεκδικήσεις που θέτει η τουρκική κυβέρνηση και όλα τα παζάρια που βρίσκονται σε εξέλιξη γίνονται με τις πλάτες των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ. Φανερώνουν τους σχεδια- σμούς για συνεκμετάλλευση του φυσικού πλούτου στο Αιγαίο και στην Αν. Μεσόγειο, υπό ευρωατ- λαντική εποπτεία, προς όφελος των οικονομικών ομίλων.

Αποδεικνύεται στην πράξη ότι είναι εντελώς κάλπικο το δίλημμα “συμβιβασμός ή πόλεμος”. Κάθε συμβιβασμός στρώνει το έδαφος για νέες αμφισβητήσεις και επικίνδυνες εξελίξεις για τους λαούς. Το μαρτυρά αυτό η πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων και της Κύπρου που οδεύει σε διχοτόμηση, με ευρωατλαντική σφραγίδα.

Εργαζόμενες κι εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, συνταξιούχοι, νέοι και νέες,

Είναι η ώρα για άμεση, μαζική, μαχητική λαϊκή απάντηση για την κατάργηση της Ελληνοαμερι- κανικής Στρατιωτικής Συμφωνίας για τις Βάσεις, για την απεμπλοκή από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς! Να δυναμώσει η λαϊκή πάλη ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που από τη μια ματώνει καθημερινά τη λαϊκή οικογένεια προσπαθώντας να της φορτώσει ξανά τα σπασμένα της κρίσης και την πανδημία κι από την άλλη εμπλέκει τη χώρα και το λαό μας σε θανάσιμες περιπέτειες!

Υπάρχει διέξοδος κι αυτή βρίσκεται στην οργανωμένη πάλη του λαού μας και των λαών της περιο- χής ενάντια στο σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα που γεννά τους ανταγωνισμούς, τις κρίσεις, τη φτώ- χεια, τους πολέμους, την προσφυγιά. Έξω από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του, να σχεδιάζει το μέλλον και τη ζωή του με κριτήριο τις πραγ- ματικές του ανάγκες και όχι με άξονα τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Σε αυτό το έδαφος οι λαοί θα καταφέρουμε να ζήσουμε ειρηνικά, οικοδομώντας αμοιβαία επωφελείς σχέσεις μεταξύ μας.

Σε κάθε χώρο δουλειάς, γειτονιά, σχολείο, πανεπιστήμιο να μπούμε μπροστά ενημερώνοντας για τις επικίνδυνες εξελίξεις, να ακουστεί δυνατά η φωνή μας!

Δυναμώνουμε την πάλη μας, απαιτώντας:

 • -Να καταργηθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Στρατιωτικές Βάσεις
 • -Να κλείσει η βάση της Σούδας, να ξηλωθούν οι βάσεις του θανάτου από τη χώρα μας, να μηδημιουργηθεί καμία νέα βάση και στρατιωτική υποδομή.
 • -Καμία συμμετοχή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξω-τερικό.
 • -Καμιά αλλαγή των συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν
 • -Αποδέσμευση από τις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Αθήνα – Γενάρης 2021

Εργατικά Σωματεία – ΕΕΔΥΕ – Φοιτητικοί Σύλλογοι – Σωματεία Αυτοαπασχολούμενων – ΟΓΕ – Φορείς του Λαϊκού Κινήματος

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: