Μειώνει ξανά τα δημοτικά τέλη ο Κώστας Πελετίδης στην Πάτρα

Τα δημοτικά τέλη μειώνονται ακόμα μια φορά κατά 10%, φτάνοντας αθροιστικά στο 45% μειώσεων από το 2014 που ανέλαβε τη διοίκηση η “Λαϊκή Συσπείρωση”.

Την ώρα που εν μέσω πανδημίας και τεράστιας οικονομικής καθίζησης τα νοικοκυριά και οι μικρές επιχειρήσεις στενάζουν μεταξύ άλλων από το δυσβάσταχτο βάρος των δημοτικών τελών, η δημοτική αρχή, για άλλη μια φορά αποδεικνύει ποιες είναι οι προτεραιότητές της, δηλαδή η πραγματική στήριξη των λαϊκών στρωμάτων με μέτρα οικονομικής ανακούφισης. Έτσι, σύμφωνα με την απόφαση της σημερινής συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής, που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη, τα δημοτικά τέλη μειώνονται ακόμα μια φορά κατά 10%, φτάνοντας αθροιστικά στο 45% μειώσεων από το 2014 που ανέλαβε τη διοίκηση η “Λαϊκή Συσπείρωση” με δήμαρχο των Κώστα Πελετίδη. Επιπλέον, απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη έχουν δώδεκα κατηγορίες ευπαθών ομάδων, ενώ το τελευταίο διάστημα έχουν ενταχθεί στο μέτρο και οι επαγγελματίες των οποίων οι επιχειρήσεις είναι κλειστές λόγω πανδημίας.

Όπως σημείωσε ο αντιδήμαρχος διοίκησης και οικονομικών, Διονύσης Πλέσσας: “Με τη διαχείριση που έχει κάνει ως διοίκηση του Δήμου, η Δημοτική Αρχή μείωσε τα ανταποδοτικά τέλη κατά 45% από 1,95 που ήταν ο συντελεστής όταν παραλάβαμε σε 1,08 για το 2021.

Διατηρήθηκε σε αυτό το ύψος μέχρι και το 2014 που η Λαϊκή Συσπείρωση εκλέχτηκε Δημοτική Αρχή του Δήμου Πατρέων και ξεκινήσαμε τις μειώσεις πιστοί σε αυτά που προεκλογικά είχαμε θέσει στον πατραϊκό λαό.

Με αυτή την πολιτική μας πέρα από την οικονομική ανακούφιση των συμπολιτών μας εξοφλήσαμε και δάνειο προηγούμενο από εμάς στις ανταποδοτικές υπηρεσίες, βελτιώσαμε ριζικά τον εξοπλισμό της καθαριότητας, έχουμε κάνει επεκτάσεις ηλεκτροφωτισμού, προχωρούμε σε γενική αντικατάσταση του κλασικού φωτισμού με LED με δικές μας δυνάμεις, που θα έχει ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση ενέργειας και σημαντική μείωση των δαπανών.

Εισηγούμαστε για το 2021 νέα μείωση 10% σε οικιακούς και επαγγελματικούς συντελεστές, καθώς και βοηθητικών χώρων, με τον οικιακό να φτάνει στο 1,08€/τ.μ. από το 1,95 που τον παραλάβαμε και στο 0,73€/τ.μ. αντίστοιχα.

Πρόκειται για πρωτόγνωρη μείωση της τάξης του 45%, θέλοντας να βοηθήσουμε τον πατραϊκό λαό και τους επαγγελματίες που πλήττονται από τις πολιτικές των κυβερνήσεων.

Συγκεκριμένα για τους επαγγελματικούς συντελεστές:

Προτείνουμε νέα μείωση 10% στις επιχειρήσεις που ανήκουν στους επαγγελματικούς συντελεστές από 3,40 μέχρι 0,90 και 10% μείωση στο συντελεστή 2,50 του ΒΙΟΠΑ.

Ακόμα προτείνουμε νέα μείωση 10% στα τέλη κατάληψης κοινοχρήστων χώρων για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος σε πεζοδρόμια, σε πεζοδρόμους και σε πλατείες σε όλες τις γεωγραφικές ζώνες του Δήμου και των Τοπικών Κοινοτήτων αυτού.

Παράλληλα στο διάστημα που διοικούμε τον Δήμο έχουμε απαλλάξει κατά 100%, αλλά και μειώσει 50%, 12 κατηγορίες συνδημοτών μας “ευπαθών ομάδων” όπως τις ονομάζουν οι κυβερνήσεις αφού πρώτα τις έχουν φέρει σε αυτή τη κατάσταση όπως ανέργους, απόρους, πολύτεκνους, ΑΜΕΑ, τρίτεκνους, μονογονεϊκές οικογένειες, επιδοματούχους Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) κλπ..

Συνεχίζουμε και για το 2021 τις απαλλαγές αυτές από δημοτικά τέλη των οποίων το εύρος είναι μοναδικό σε όλη την Ελλάδα και είμαστε επίσης ο μοναδικός Δήμος σε ολόκληρη τη χώρα με τους χαμηλότερους συντελεστές.

Επίσης στα μέτρα του Απρίλη απαλλάξαμε όλους τους επαγγελματίες από δημοτικά τέλη και φόρους που ήταν κλειστές οι επιχειρήσεις τους κατά τη διάρκεια των 3 μηνών του lockdown και ήδη τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η επιστροφή των ποσών αυτών προς τους ίδιους ως αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά.

Με τη σημερινή μας απόφαση εισηγούμαστε επίσης την απαλλαγή για κάθε και για όσο χρονικό διάστημα αναγκαστικά κλείνουν οι επαγγελματίες τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες κατά τη διάρκεια των επαναλαμβανόμενων lockdown”.

“Τέλος ο αντιδήμαρχος Οικονομικών ανέφερε και τα αιτήματα που διεκδικεί η δημοτική αρχή και αφορούν:

  • Την κατάργηση των ανταποδοτικών τελών.
  • Την επιστροφή στους Δήμους των παρακρατηθέντων πόρων παρελθόντων ετών.
  • Να αποδίδεται κατ’ έτος το σύνολο των πόρων που έχουν θεσπιστεί για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
  • Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για το σύνολο των Υπηρεσιών των Δήμων, που με βάση τη κείμενη νομοθεσία ανέρχεται σε 6 δισ. ετησίως .
  • Απαιτούμενη χρηματοδότηση των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας και Δημοσίων Υπηρεσιών και άμεσες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία.
  • Κατάργηση της πράξης Υπουργικού Συμβουλίου της 31ης /12/2020 περί αναστολής προσλήψεων στο Δημόσιο τομέα και για το 2021.
  • Προσλήψεις στους Δήμους με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό σε μόνιμες θέσεις εργασίας με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Διεκδικούμε από την κυβέρνηση ο δημοτικός φωτισμός να μην περιλαμβάνει ΦΠΑ. Να εντάσσεται στο τιμολόγιο των μεγάλων καταναλωτών και όχι στο οικιακό τιμολόγιο όπως είναι μέχρι σήμερα.

Η οργάνωση του λαϊκού κινήματος με τη δυναμική του, αποτελούν τον κρίσιμο παράγοντα όχι μόνο και αυτή την κρίση να μην την πληρώσει ο λαός, αλλά να έχουμε και θετικές εξελίξεις για την πόλη μας και τη χώρα μας”.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

1 Trackback

Κάντε ένα σχόλιο: