«Τώρα η οργή να γίνει ανατροπή, το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί!» – Πορεία στο Πέραμα για το έγκλημα στη Ζώνη (ΦΩΤΟ) – Νέα 24ωρη απεργία την Τετάρτη 31 Μάη

Εργαζόμενοι στην Ν/Ζώνη Περάματος, έχοντας μαζικά στο πλευρό τους σωματεία εργαζομένων από άλλους κλάδους, γυναικείους, φοιτητικούς συλλόγους και ενώσεις γονέων και κηδεμόνων, πραγματοποιούν αυτή την ώρα μαζική, μαχητική πορεία στους κεντρικούς δρόμους του Περάματος, στο πλαίσιο της σημερινής 24ωρης απεργίας τους

Φωνάζοντας συνθήματα όπως «Τώρα η οργή να γίνει ανατροπή το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί» και «Δεν είναι ατυχία ούτε κακιά στιγμή, είναι το κέρδος πάνω απ’τη ζωή», εργαζόμενοι στην Ν/Ζώνη Περάματος, έχοντας μαζικά στο πλευρό τους σωματεία εργαζομένων από άλλους κλάδους, γυναικείους, φοιτητικούς συλλόγους και ενώσεις γονέων και κηδεμόνων, πραγματοποιούν αυτή την ώρα μαζική, μαχητική πορεία στους κεντρικούς δρόμους του Περάματος, στο πλαίσιο της σημερινής 24ωρης απεργίας τους, για το προδιαγεγραμμένο εργοδοτικό έγκλημα, με τον ένα νεκρό εργάτη και τους δύο τραυματίες.

Παραβρίσκονται επίσης το ΕΚ Πειραιά και ο Νίκος Αμπατιέλος, μέλος της ΚΕ και υποψήφιος βουλευτής Α’ Πειραιά του ΚΚΕ.

Νωρίτερα έγινε κινητοποίηση στην πύλη της Ν/Ζώνης στο Πέραμα. Μίλησαν ο Σταύρος Τουμανίδης, πρόεδρος του Σωματείου Ναυπηγοξυλουργών, ο Μάκης Τσελέντης, εκ μέρους του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, ο Δαμιανός Βουδιγάρης, αντιπρόεδρος της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Περάματος, ο Βασίλης Βατίστας, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Κερατσινίου – Περάματος «Νίκος Πλουμπίδης», ο Νίκος Καλλιακάτσος, μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Πειραιά και η Αθανασία Πουντίδου, μαθήτρια της Γ’ Γυμνασίου στο Πέραμα.

Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι στη Ν/Ζώνη αποφάσισαν νέα 24ωρη απεργία για την Τετάρτη 31 Μάη με αγωνιστικό ραντεβού στις 10 π.μ., στον Ηλεκτρικό Σταθμό του Πειραιά. Εξάλλου το Εργατικό Κέντρο Πειραιά διοργανώνει Παμπειραϊκό συλλαλητήριο την Τετάρτη 31 Μάη στις 19.00, στην πλατεία Κοραή, καλώντας σε μαζική συμμετοχή.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΝΑΥΠΗΓΟΞΥΛΟΥΡΓΩΝ
Προχωράμε πιο αποφασιστικά με νέα 24ωρη απεργία την Τετάρτη

«Προχωράμε πιο αποφασιστικά, πιο μαχητικά σε νέα 24ωρη απεργία την Τετάρτη 31/05/2023 με συγκέντρωση στις 10 π.μ., στο σταθμό ΗΣΑΠ Πειραιά και ΝΕΑ συγκέντρωση την Τετάρτη 31 Μάη στις 19:00 στην πλατεία Κοραή, στον Πειραιά», τονίζουν σε ανακοίνωσή τους, το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ν/Βιομηχανίας Ελλάδας και το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών, συνεχίζοντας τον αγώνα ενάντια στο προδιαγεγραμμένο έγκλημα στη Ν/Ζώνη Περάματος στις 29 Μάη, με ένα νεκρό και δύο τραυματίες εργάτες κατά την διάρκεια εργασιών σε πλοίο.

«Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες μεταλλεργάτες που εργάζονται στις ναυπηγοεπισκευαστικές επιχειρήσεις, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στις αποφάσεις των σωματείων μας και απέργησαν σήμερα, Τρίτη 30/5/2023 με αποτέλεσμα να νεκρώσουν όλοι οι χώροι εργασίας. Χαιρετίζουμε τους εκατοντάδες που βρέθηκαν από το πρωί στις πύλες για την περιφρούρηση της απεργίας και στη συνέχεια στη συγκέντρωση στη Ζώνη του Περάματος και στο Υπουργείο Ναυτιλίας. Χαιρετίζουμε τα δεκάδες σωματεία, εργατικά κέντρα και φορείς που εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους.

Ήταν και είναι επιτακτική ανάγκη και χρέος όλων μας να μη σιωπήσουμε, να μην αφήσουμε να συγκαλυφθεί ένα ακόμα εργοδοτικό έγκλημα. Γιατί από αυτό το εργοδοτικό έγκλημα χθες έχασε τη ζωή του ο συνάδελφος μας και ακόμα δύο τραυματίστηκαν, κατά τη διάρκεια εργασιών, δίχως τις προβλεπόμενες άδειες, στο πλοίο Asterion II, στη δεξαμενή 3 της cosco στη Ν/Ε Ζώνη Περάματος», τονίζουν, επισημαίνοντας ότι:

«Είχαμε πολλές φορές προειδοποιήσει ότι ένα νέο εργατικό ατύχημα ήταν θέμα χρόνου αφού δεν τηρούνται στοιχειώδη μέτρα προστασίας και οι έλεγχοι είναι ουσιαστικά ανύπαρκτοι. Για αυτό μιλάμε για προδιαγεγραμμένο έγκλημα. Και σε αυτό οι ευθύνες είναι διαχρονικές και βαραίνουν τους εργοδότες και όλες διαχρονικά τις κυβερνήσεις, γιατί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ υποστελεχώθηκε επιπλέον το ΣΕΠΕ και στη συνέχεια με κυβέρνηση ΝΔ μετατράπηκε σε ανεξάρτητη αρχή».

Σημειώνουν ότι, «τα καθημερινά ατυχήματα στον κλάδο, οι εκατοντάδες καταγγελίες που έχουμε κάνει, οι ανακοινώσεις του Συνδικάτου μας, οι κινητοποιήσεις και οι απεργίες που κάνουμε σχεδόν κάθε μήνα δεν αφήνουν σε κανένα το περιθώριο να μας πει πως “δε γνώριζε”.

Είναι ντροπή να περηφανεύονται για αυτή την κατάσταση που επικρατεί και να την προβάλλουν ως “πρότυπο” ανάπτυξης. Τα χαμογελαστά πρόσωπα που είδε ο Μητσοτάκης στο Πέραμα ήταν των εργολάβων και των εφοπλιστών, των οποίων τα κέρδη είναι ποτισμένα με το αίμα των νεκρών μας και των σακατεμένων για ένα μεροκάματο».

«Η σημερινή μας απεργία ήταν μόνο η αρχή σε αυτό που μας κάλεσε η οικογένεια του νεκρού να κάνουμε. “ΦΩΝΑΞΤΕ” μας είπαν.

Αυτό κάναμε και στο υπουργείο Ναυτιλίας και με την ανάρτηση μαύρων πανό, σε ένδειξη πένθους. Φωνάξαμε και καταφέραμε με τη σημερινή μας κινητοποίηση να αποσπάσουμε τη δέσμευση πως θα υπάρχει σε κάθε πλοίο τεχνικός ασφαλείας καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών και λειτουργία των επιτροπών ελέγχου καθημερινά στην πρωινή και απογευματινή βάρδια», αναφέρουν και υπογραμμίζουν:

«Δε θα σταματήσουμε. Έχουμε χρέος να καταφέρουμε να γίνουν πράξη τα αιτήματα μας για να μπορούμε να γυρνάμε σώοι στο σπίτι. Μπορούμε να τα καταφέρουμε. Κι ας γνωρίζουν από τώρα όσοι κόπτονται να κυβερνήσουν πως δε θα σταματήσουμε. Θα μας βρίσκουν απέναντι, όσο βάζουν σε ζυγαριά τα κέρδη τους με τις ζωές μας. Όσο αφήνουν τους εργοδότες, μπροστά στα κέρδη τους, ανεξέλεγκτους.

Προχωράμε πιο αποφασιστικά, πιο μαχητικά σε νέα 24ωρη απεργία την Τετάρτη 31/05/2023 με συγκέντρωση στις 10:00π.μ., στο σταθμό ΗΣΑΠ Πειραιά.

– ΝΕΑ συγκέντρωση στις 19:00 μ.μ. στην πλατεία Κοραή, στον Πειραιά.

Απαιτούμε:

  • Εντατικοποίηση των ελέγχων για τη τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας
  • Ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου
  • Άμεση επαναλειτουργία του Κέντρου Υγείας και του πυροσβεστικού σταθμού στο Πέραμα με πλήρη εξοπλισμό και την απαραίτητη στελέχωση τους.
  • Άμεση κήρυξη τους ΤΣΣΕ ναυπηγοεπισκευαστικών εργασιών υποχρεωτικής για τουςτους επιχειρήσεις του κλάδου από το Υπουργείο Εργασίας και εφαρμογή τους σε όλους τους χώρους εργασίας»

902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: