Εργατικό δυστύχημα με έναν νεκρό από κατάρρευση κτιρίου στον Πειραιά | Ομοσπονδία Οικοδόμων: «Δεν θα επιτρέψουμε οι χώροι δουλειάς να γίνουν ”Κατάρ”»

Σημειώθηκε σήμερα σε οικοδομή στον Πειραιά, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας εργαζόμενος και άλλοι τρεΙς να τραυματιστούν. Από την αρχή του χρόνου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, έχουν χάσει τη ζωή τους στις οικοδομές και γενικότερα στις Κατασκευές 11 εργαζόμενοι του κλάδου

Με αίμα εργαζόμενου βάφτηκε ακόμα μια μέρα δουλειάς μετά από εργατικό δυστύχημα, αυτή την φορά στον Πειραιά.

Συγκεκριμένα, κτίριο που βρίσκεται επί της οδού Νεωρίων στο Πασαλιμάνι, κατέρρευσε, ενώ μέσα εκτελούνταν εργασίες. Σύμφωνα με πληροφορίες από την κατάρρευση την ζωή του έχασε ένας εργαζόμενος, ενώ άλλοι τρεις τραυματίστηκαν ελαφρά και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική επιχειρούν 24 πυροσβέστες με 8 οχήματα καθώς και ομάδα έρευνας και διάσωσης με διασωστικό σκύλο της 1ης ΕΜΑΚ.

Στο σημείο βρέθηκαν άμεσα ο Νίκος Αμπατιέλος, βουλευτής Α’ Πειραιά του ΚΚΕ και η Χριστίνα Καραμαλίκη από την Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά.

Από την αρχή του χρόνου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας Οικοδόμων έχουν χάσει τη ζωή τους στις οικοδομές και γενικότερα στις Κατασκευές 11 εργαζόμενοι του κλάδου. «Οι ευθύνες της κυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας, είναι τεράστιες γιατί έχουν αφήσει τους εργαζομένους να δουλεύουν με τη λογική του ”πάμε και όπου βγει”», επισημαίνει η Ομοσπονδία σε δελτίο τύπου μετά το νέο εργατικό δυστύχημα.

Αναλυτικά:

Άλλος ένας εργάτης έχασε τη ζωή του 

Νέο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα σημειώθηκε σήμερα σε οικοδομή στον Πειραιά, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας εργαζόμενος και άλλοι τρείς να τραυματιστούν. 

Από την αρχή του χρόνου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας μας, έχουν χάσει τη ζωή τους στις οικοδομές και γενικότερα στις Κατασκευές 11 συνάδελφοι μας. 

Οι ευθύνες της κυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας, είναι τεράστιες γιατί έχουν αφήσει τους εργαζομένους να δουλεύουν με τη λογική του «πάμε και όπου βγει». Η πραγματικότητα είναι αμείλικτη και φέρνουν ακέραια την ευθύνη γιατί δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός στον έλεγχο των συνθηκών δουλειάς των εργαζομένων, στην τήρηση των μέτρων υγείας και ασφάλειας μέσα στους χώρους δουλειάς. Για την ανεξέλεγκτη κατάσταση που υπάρχει στην εκτέλεση εργασιών σε μικρές και μεγάλες οικοδομές, σε εργοτάξια, όπου χωρίς καμία προϋπόθεση ασφάλειας, εκδίδονται σωρηδόν άδειες μικρής κλίμακας οικοδομικών εργασιών που όμως αφορούν σε βαριές οικοδομικές εργασίες, έτσι ώστε ο κάθε εργοδότης να βρίσκει τρόπο να αποφεύγει την ασφάλιση των οικοδόμων, να επωφελείται με την αδήλωτη εργασία. 

Κανένας έλεγχος από την Επιθεώρηση Εργασίας, από τον ΕΦΚΑ, καμία σημασία, αφού χαρακτηρίζονται ως έργα μικρής κλίμακας, «μερεμέτια» και έργα συντήρησης.

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων και συναφών επαγγελμάτων Ελλάδας, επανειλημμένα έχει αναδείξει το πρόβλημα στο υπουργείο Εργασίας και την υπουργό Κα Μιχαηλίδου, διεκδικώντας την άμεση επαναλειτουργία των Μεικτών Επιτροπών ελέγχου υγείας και ασφάλειας στην οικοδομή. Δεν ιδρώνει το αυτί κανενός και ο κατάλογος των νεκρών και σακατεμένων συναδέλφων μας μεγαλώνει. 

Το υπουργείο Εργασίας, αρνείται την ικανοποίηση αυτού του αιτήματος που θα μπορούσε να μειώσει τους κινδύνους που διατρέχουν οι εργαζόμενοι στους χώρους δουλειάς από την ασυδοσία του κάθε εργοδότη, που επιδιώκει να γίνει η δουλειά στο «άρπα κόλα» και στα «γρήγορα» για ευνόητους λόγους. 

Το υπουργείο Εργασίας, με το μόνο που ασχολείται είναι πως θα ικανοποιήσει τα αιτήματα των εργοδοτών για να φέρει στον κλάδο των Κατασκευών εργαζομένους από τρίτες χώρες για να θυσιάζονται στο βωμό του κέρδους. Να το καταλάβουν καλά δεν θα επιτρέψουμε οι χώροι δουλειάς να γίνουν «Κατάρ».

Καλούμε τους οικοδόμους να δώσουν απάντηση σε αυτή την κατάσταση με τη μαζική συμμετοχή τους στην αυριανή πανελλαδική απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα. Απέναντι στην πολιτική του «πάμε και όπου βγει», για να γεμίζουν οι τσέπες της εργοδοσίας με κέρδη, εμείς προτάσσουμε τον οργανωμένο, μαζικό, διεκδικητικό αγώνα, για να προστατέψουμε τη ζωή μας. 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: