4 τρόποι να παραπληροφορείς και να διαστρεβλώνεις την πραγματικότητα απέναντι στον δίκαιο αγώνα των βιοπαλαιστών αγροτών

Η μαζικότητα και η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, όπως ήταν αναμενόμενο, ενεργοποίησαν άμεσα τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης, η οποία, εντείνοντας την προπαγανδιστική επιχείρηση όλου του προηγούμενου διαστήματος, έβαλε «λυτούς και δεμένους» για να θέσει εμπόδια στην επέκταση και στο δυνάμωμα των μπλόκων.

Η μαζικότητα και η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, όπως ήταν αναμενόμενο, ενεργοποίησαν άμεσα τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης, η οποία, εντείνοντας την προπαγανδιστική επιχείρηση όλου του προηγούμενου διαστήματος, έβαλε «λυτούς και δεμένους» για να θέσει εμπόδια στην επέκταση και στο δυνάμωμα των μπλόκων.

Αφού είδε ότι δεν περνούν οι τσαμπουκάδες και οι συκοφαντίες και ενώ τα μπλόκα πληθαίνουν καθημερινά σε όλη τη χώρα, κάτω από την πίεση του αγώνα κινείται πλέον στη γνωστή τακτική της παραπληροφόρησης και της διαστρέβλωσης της πραγματικότητας που βιώνουν χιλιάδες βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι, αξιοποιώντας διάφορους τρόπους:

1. Πετά στην …εξέδρα τις ευθύνες της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων για την τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής μιλώντας για «εισαγόμενο» πρόβλημα. Η προσπάθεια να αποδοθεί το υψηλό κόστος παραγωγής σε «συγκυριακούς» λόγους και εξωγενείς παράγοντες, κρύβει ότι η ουσιαστική αιτία πίσω από τις τεράστιες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, στα καύσιμα, γενικότερα στην Ενέργεια, είναι η πολιτική της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας και της «πράσινης ανάπτυξης», η πολιτική δηλαδή της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Ενέργεια, την οποία υπηρέτησαν πιστά όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν την προηγούμενη περίοδο. Ανάλογα διαμορφώνουν το κόστος παραγωγής στα ύψη τα μονοπώλια που ελέγχουν αγροτικά μέσα, εφόδια, μηχανήματα, σπόρους, φάρμακα και λιπάσματα.
2. Συνεχίζει να ισχυρίζεται ότι επιλύει προβλήματα, προβάλλοντας σαν έργο τα ψίχουλα κοροϊδίας, που κι αυτά δόθηκαν κάτω από την πίεση των αγώνων. Για παράδειγμα, ισχυρίζεται ότι «ενεργοποίησε ξανά το μέτρο της επιστροφής του ΕΦΚ του πετρελαίου. Για τα δύο έτη 2022 και 2023, έχουν επιστραφεί περί τα 160 εκατ. ευρώ σε 290.000 αγρότες».

Ποια είναι όμως η πραγματικότητα: Καταρχάς οι αγρότες διεκδικούν αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως έχουν οι εφοπλιστές. Επειτα, η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο, κερδήθηκε μέσα από τους σκληρούς αγώνες και τα μπλόκα των τελευταίων δύο χρόνων, καθώς στους αντίστοιχους προϋπολογισμούς δεν υπήρχε καμιά σχετική πρόβλεψη. Ταυτόχρονα, το ποσό που δόθηκε τα δύο τελευταία χρόνια δεν κάλυψε την αύξηση στην τιμή του πετρελαίου και είναι πολύ μικρότερο από τα χρήματα που δίνονταν πριν καταργηθεί η επιστροφή φόρου το 2016.

Αντίστοιχα, η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το γεγονός ότι «έδωσε 400 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση ρευστότητας του ΕΛΓΑ». Εδώ το θράσος περισσεύει: Η κυβέρνηση της ΝΔ προκλητικά παρουσιάζει την εφαρμογή του σχετικού άρθρου του κανονισμού του ΕΛΓΑ ως «κοσμογονία». Την ίδια ώρα, ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, ενώ χαρατσώνει τους παραγωγούς με υπέρογκα ασφάλιστρα, δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δίνει μερικά ψίχουλα που δεν καλύπτουν ούτε καν τα καλλιεργητικά έξοδα, κι αυτά μετά από μεγάλη καθυστέρηση.

3. Ισχυρίζεται ότι «για πρώτη φορά δόθηκαν μεγάλες προκαταβολές στους Θεσσαλούς αγρότες». Μια βόλτα στα χωριά της Θεσσαλίας, όπου 180.000 στρέμματα με καλλιέργειες παραμένουν κάτω από τα νερά, όπου χιλιάδες αγρότες δεν έχουν πάρει ούτε ευρώ, θα μπορούσε από μόνη της να δώσει την απάντηση. Αλλωστε, τα τελικά ποσά των αποζημιώσεων θα δοθούν στα τέλη Ιούνη – αλήθεια πώς θα ζήσουν μέχρι τότε οι αγρότες; – όχι με βάση το 100% της πραγματικής ζημιάς όπως ζητάει το αγροτικό κίνημα αλλά με βάση την ασφαλιστική αξία των προϊόντων. Για παράδειγμα, στο βαμβάκι με 100% εκτιμημένη ζημιά, στη Λάρισα, η αποζημίωση θα είναι 201,40 ευρώ/στρέμμα και στην Καρδίτσα 180,20 ευρώ/στρέμμα, πολύ πίσω από τη ζημιά των αγροτών.
4. Υποκριτικά δηλώνει τώρα …«ανοιχτή για διάλογο», ενώ οι διεκδικήσεις των αγροτών είναι γνωστές και χιλιοδιατυπωμένες, γι’ αυτό και αρνείται να απαντήσει επί της ουσίας στα συγκεκριμένα αιτήματα που προβάλλουν.
Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: