Ελένη Αυλωνίτου – Από την Πανσπουδαστική στη ΝΑΣΑ

Διακρίθηκε στο υγρό στίβο και η χάρη της έφτασε ως τη ΝΑΣΑ. Όταν δεν κατατροπώνει τους οχτρούς της κυβέρνησης στον αέρα εκπομπών, ποζάρει σε ακριτικά νησιά παρέα με φασίστες. Είναι μία και μοναδική και όλοι τη φθονούνε γιατί έχει το “συνδυασμό που σκοτώνει”.

Τη γνωρίσαμε με τη χαρακτηριστική της φωνή όσο μια από τις πιο φλογερές υπερασπίστριες της “Πρώτης Φορά Αριστερά”, τόσο από τα έδρανα της βουλής, όσο και κυρίως, από το φυσικό της χώρο, τα τηλεοπτικά πάνελ, ενώ χαράχτηκε στη μνήμη μας και για το όμορφο ενσταντανέ εθνικής ενότητας σε μια χαρούμενη παρέα που περιλάμβανε τον Κασιδιάρη.

Μπήκε στη βουλή σχετικά πρόσφατα, το 2014 όταν παραιτήθηκε η Ρένα Δούρου για να διεκδικήσει το αξίωμα της περιφερειάρχη στις αυτοδιοικητικές της ίδιας χρονιάς, κι έκτοτε ο σοφός συριζαϊκός την έστειλε δυο φορές με την ψήφο του στο ναό της δημοκρατίας, γιατί ένας Λεβέντης δεν μπορεί να κάνει όλο το stand-up comedy μόνος του.

Γεννήθηκε στην Αθήνα σαν σήμερα το 1958 κι από ηλικία 10 ετών άρχισε να ασχολείται με την κολύμβηση στον Εθνικό Γυμναστικό Σύλλογο Αθηνών, στο πλευρό του σπουδαίου προπονητή Γιώργου Μπία. Υπό την καθοδήγησή του άρχισε να καταρρίπτει το ένα πανελλήνιο ρεκόρ μετά το άλλο ενώ το 1972 έγινε η πρώτη Ελληνίδα κολυμβήτρια που εξασφάλισε την πρόκρισή της σε Ολυμπιακούς αγώνες, συμμετέχοντας στους ολυμπιακούς του μονάχου το 1972. Κέρδισε πλήθος μεταλλίων σε πανελλήνιους και βαλκανικούς αγώνες, ανοίγοντας το δρόμο για την καθιέρωση της κολύμβησης στην Ελλάδα.

Σπούδασε στα ΤΕΦΑΑ και το 1980 σταμάτησε τον πρωταθλητισμό για να κάνει μεταπτυχιακό και διδακτορικό στην εργοφυσιολογία. Χρόνια μετά το διδακτορικό αυτό θα γινόταν διάσημο στα ελληνικά ΜΜΕ, όταν η ίδια το επικαλέστηκε ως απάντηση έναντι σατιρικού σκετς του Λαζόπουλου:

Προφανώς δεν με ήξερε και πριν. Δεν με ήξερε ούτε ποια είμαι, ούτε πώς ντύνομαι, ούτε τι κάνω στη ζωή μου. Ας ήταν ικανοί να κάνουν το δικό μου διδακτορικό το οποίο είναι άριστο και είναι στη βιβλιοθήκη του Washington DC και κομμάτι του οποίου έχει χρησιμοποιηθεί και στη NASA και μετά ας λένε ό,τι θέλουν. Έχουν δυσκολία να δεχτούν μια ωραία γυναίκα, η οποία είναι και πολύ μορφωμένη και έχει και πολιτικό λόγο. Τι άλλο να σας πω; Αυτός ο συνδυασμός “σκοτώνει” για μερικούς κομπλεξικούς. Μας περισσεύουν οι κομπλεξικοί στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αμφισβητήσουμε ότι η ΝΑΣΑ υποκλίνεται στην επιστημονική αξιοσύνη της Αυλωνίτου, ίσως όμως η μόρφωσή της να είναι μην είναι και τόσο σφαιρική, σε στρυφνά πεδία, όπως η γεωγραφία. Έτσι λοιπόν, σε τουί της μετά τη συγκινητική επίσκεψη συνοδεία των Χρυσαυγιτών στο Καστελόριζο, αναφέρθηκε και στο φόρο τιμής στη “ακριτική Τω”, προκαλώντας το ανελέητο τρολάρισμα του τσολιά στην τότε τηλεοπτική Ελληνοφρένεια, προτρέποντάς την να μιμηθεί τα “ρο” του Τσίπρα και τις στιλιστικές επιλογές του “φίλου της του Κασιδιάρη”:

Μέλος της Πανσπουδαστικής στα φοιτητικά της χρόνια, αργότερα ανήκε στο αθλητικό τμήμα του ενιαίου Συνασπισμού. Μετά τη διάσπαση του 1991 ακολούθησε το Συνασπισμό και για χρόνια εργάστηκε ως αθλητικογράφος στην Αυγή και σε μικρά κανάλια. Από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 υπήρξε συνεχώς υποψήφια σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο με με το Συνασπισμό, κατορθώνοντας αρχικά να εκλεγεί δημοτική σύμβουλος Γαλατσίου.

Το ηφαιστειώδες ταμπεραμέντο της είναι λογικό να καταλήγει αρκετές φορές σε ομηρικές τηλεμαχίες, όπως εκείνη με τον Δημήτρη Καμμένο, προαναγγέλοντας ουσιαστικά τη διαγραφή του από τους ΑΝΕΛ λίγους μήνες μετά, όταν και ίδρυσε πολιτική κίνηση με τον Τάκη Μπαλτάκο, ή τις απειλές για μηνύσεις από τον Άρη Πορτοσάλτε, τον οποίο είχε χαρακτηρίσει ως γραφείο τύπου της Ελντοράντο, για να ανακαλέσει και να απολογηθεί λεβέντικα αμέσως μετά:

Όμορφη, έξυπνη, αλλά και αθυρόστομη όπου χρειάζεται, η Αυλωνίτου καταργεί τους κονφορμισμούς όταν είναι να αποστομώσει τα ψεύδη της δεξιάς ενάντια στη νέα κυβέρνηση Αγιέντε, στη διάρκεια αντιπαράθεσης με έναν έτερο τιτάνα της -ιατρικής εν προκειμένω- επιστήμης και της πολιτικής, Τζέρι Γιακουμάτο:

Στο ίδιο στιγμιότυπο, έδινε την επιστημονική εξήγηση για την καταπληκτική δήλωση που είχε κάνει αμέσως μετά τις πυρκαγιές στο μάτι, όταν είχε πει πως υπήρχε κόσμος που κάηκε γιατί ήταν ανεκπαίδευτος στο κολύμπι:

« Υπάρχει κόσμος που δεν ξέρει, που δεν έχει εκπαιδευτεί. Το ξέρετε ότι υπάρχει κόσμος ο οποίος κάηκε μέσα στη θάλασσα γιατί νόμιζε ότι με το που θα μπει στο νερό θα είναι όλα εντάξει, αντί να προχωρήσει προς τα μέσα; Δεν μπορείτε να αποδίδετε στην κυβέρνηση την άναρχη δόμηση και την έλλειψη εκπαίδευσης».

Κλείνοντας, να θυμίσουμε μια παθιασμένη στιγμή με τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο σε προεκλογικό πάνελ του ΣΚΑΙ για τις εκλογές του Σεπτέμβρη του ’15, ως ωδή σε έναν μεγάλο έρωτα που δεν γεννήθηκε ποτέ:

Χρόνια πολλά και διαστημικά στην Ελένη Αυλωνίτου λοιπόν και της ευχόμαστε να συνεχίσει να φροντίζει ακάθεκτη για την ψυχαγωγία μας, haters gonna hate.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: