Το πρώτο άγαλμα του Λένιν στη δυτική Γερμανία – Κατέρριψε δικαστική απόφαση τις ενστάσεις του δήμου

Το άγαλμα, που κατασκευάστηκε στη Σοβιετική Ένωση, αναμένεται να ανεγερθεί μπροστά από τα γραφεία του μαοϊκού Μαρξιστικού – Λενινιστικού Κόμματος στο Γκελζενκίρχεν.

Τριάντα χρόνια μετά την επανένωση των δύο Γερμανιών, πλησιάζει η ώρα που θα εγερθεί άγαλμα του Λένιν σε γεωγραφικά δυτικό γερμανικό έδαφος, και συγκεκριμένα στην πόλη του Γκελζενκίρχεν στη Ρηνανία – Βεστφαλία. Το σιδερένιο άγαλμα κατασκευάστηκε στη Σοβιετική Ένωση τη δεκαετία του 1930 και αγοράστηκε από το μαοϊκό Μαρξιστικό – Λενινιστικό Κόμμα Γερμανίας έναντι άγνωστου ποσού σε διαδικτυακή δημοπρασία δήμου της Τσεχίας. Η μεταφορά κι ανέγερση του αγάλματος θα γίνει στα γραφεία του κόμματος στις 14 Μαρτίου, στα πλαίσια των εορτασμών για τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Λένιν στις 22 Απρίλη.

O τοπικές αρχές του δυτικού Γκελζενκίρχεν έκαναν ό,τι μπορούσε για να παρεμποδίσει την ανέγερση, υιοθετώντας μάλιστα ομόφωνο ψήφισμα του τοπικού συμβουλίου όπου με βιτριολικό αντικομμουνισμό σημειώνεται πως: “Ο ηγέτης των κομμουνιστών Λένιν είναι σύμβολο βίας, καταπίεσης, τρομοκρατίας και τρομερού ανθρώπινου πόνου. Όλα αυτά τον κάνουν ασύμβατο με τη φιλελεύθερη και δημοκρατική τάξη της Γερμανίας και σύμβολο αγώνα για την κατάργηση της δημοκρατίας μας”. Σε νομικό επίπεδο, οι αρμόδιοι επιχείρησαν εμπλουτίσουν την προσφυγή τους με το σκεπτικό ότι το άγαλμα “θα παρεμπόδιζε τη θέαση” γειτονικού διατηρητέου κτιρίου γερμανικής τράπεζας από τη δεκαετία του 1930 κι ως εκ τούτου είναι αντίθετη στη νομοθεσία περί διατήρησης μνημείων.

Διαφορετική άποψη είχε ωστόσο το διοικητικό δικαστήριο του Γκελζενκίρχεν, που έδωσε το πράσινο φως για την ανέγερση του αγάλματος στο οικόπεδο ιδιοκτησίας MLPD, καθώς το χαμηλό ύψος του αγάλματος (2,15μ) και η απόστασή του πάνω από 10 μέτρα από το παρακείμενο διατηρητέο κτίριο δε συνιστούν παραβίαση της νομοθεσίας περί διατήρησης μνημείων. Όσο για τις ιδεολογικοπολιτικές ενστάσεις των τοπικών αρχόντων, οι δικαστές έκριναν ότι δεν έχουν κανένα νομικό ενδιαφέρον ώστε να ληφθούν υπόψη.

Εκπρόσωπος του δήμου έσπευσε αμέσως να δηλώσει πως θα ασκήσει έφεση ενάντια στην απόφαση, με την υπόθεση να παραπέμπεται στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο. Από την πλευρά το, το MLPD αντέδρασε με αναμενόμενο ενθουσιασμό. Η επικεφαλής του, Γκάμπι Φέχτνερ, δήλωσε σε γερμανικά ΜΜΕ πως: “Είμαστε πολύ χαρούμενοι. Το Γκελζενκίρχεν είναι εργατούπολη και ο Λένιν ταιριάζει πολύ καλά εδώ”.

Με πληροφορίες από rnd.de
Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

1 Trackback

Κάντε ένα σχόλιο: