Ρεκόρ τριακονταετίας απεργιών στις ΗΠΑ

Στα υψηλότερα επίπεδα από το 1986 κινήθηκαν οι εργατικές κινητοποιήσεις στις ΗΠΑ το 2018, ενώ παράλληλα ενισχυμένο εμφανίζεται το κύρος των συνδικάτων στην κοινή γνώμη.

Μπορεί η έννοια της ταξικής πάλης στις ΗΠΑ να έμοιαζε ολοένα και πιο ξεχασμένη, το 2018 όμως υπήρξε ένα έτος αναζωογόνησης των απεργιακών αγώνων και μάλιστα σε επίπεδα πρωτόγνωρα από το 1986. Αυτό δείχνει έρευνα του Γραφείου Εργατικών Στατιστικών που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή. Το 90% των 485.000 απεργών προέρχονται από τους κλάδους της εκπαίδευσης, της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας, γεγονός αναμενόμενο, καθώς το 2018 σημαδεύτηκε από μεγάλες απεργίες δασκάλων, νοσηλευτών και άλλου παραϊατρικού προσωπικού. Αν το 2007 είχαν γίνει 20 μεγάλες εργατικές κινητοποιήσεις, αυτές είχαν πέσει σε μόλις 7 το 2017. Το γεγονός αυτό αντικατοπτρίζει τη γενικότερη πτωτική τάση στον αριθμό απεργιών τις τρεις τελευταίες δεκαετίες, στενά συνδεδεμένη με την πτώση στη συμμετοχή σε συνδικάτα.

Η ενίσχυση των εργατικών αγώνων έρχεται σε μια χρονιά που υπήρξε σε θεσμικό επίπεδο αρνητική για τη συνδικαλιστική οργάνωση, καθώς το ανώτατο δικαστήριο όρισε πως οι υπάλληλοι της κυβέρνησης δεν υποχρεούνται να πληρώνουν εισφορές στο συνδικάτο και πως οι εργοδότες μπορούν να απαιτήσουν από τους εργαζόμενους να προσφύγουν σε διαιτησία κι όχι σε αγωγές για τη διευθέτηση εργασιακών διαφορών. Ελαφρά κάμψη σημείωσε και ο αριθμός εργατών που συνδικαλίζονται, από το ήδη χαμηλό 10,7% το 2017 σε 10,5%.

Παράλληλα όμως το κύρος του συνδικαλισμού έχει αυξηθεί στην κοινή γνώμη, φτάνοντας σε επίπεδα άγνωστα την τελευταία 15ετία. Ρόλο σε αυτό έπαιξαν οι αγώνες των δασκάλων σε μια σειρά πολιτειών των ΗΠΑ για καλύτερες αμοιβές και επιδόματα, οι οποίοι προκάλεσαν κύμα αλληλεγγύης σε όλη τη χώρα. Κάποιοι δάσκαλοι συμμετείχαν και στις ενδιάμεσες εκλογές του 2018, ενώ η δημόσια εκπαίδευση έπαιξε κομβικό ρόλο στο εκλογικό αποτέλεσμα. Οι απεργίες των εκπαιδευτικών συνεχίζονται και μες στο 2019, με τους δασκάλους του Λος Άντζελες, που έχει το δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό σχολείων στη χώρα, απήργησαν για μια βδομάδα το Γενάρη.

Εκπρόσωποι συνδικάτων, εμφανίζονται αισιόδοξοι πως η συμμετοχή στα σωματεία θα ενισχυθεί και θεωρούν πρόκληση για το μέλλον να διευκολύνουν αυτή τη διαδικασία.

Με πληροφορίες από Time

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: