Προτάσεις -γκιλοτίνα για τις συντάξεις προτείνει η επιτροπή του Μακρόν

Πόιντ σίστεμ και εισοδηματικό πλαφόν άνω του οποίου οι εργαζόμενοι θα πρέπει να φροντίζουν μόνοι τους για τη σύνταξή τους προβλέπουν μεταξύ άλλων οι πρώτες προτάσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Προτάσεις που ανατρέπουν τα ως τώρα δεδομένα στο ασφαλιστικό της Γαλλίας έφερε στη δημοσιότητα ο επικεφαλής της Ανώτατης Επιτροπής για την μεταρρύθμιση των συντάξεων Ζαν-Πολ Ντελβουά, στην παρουσίαση που έκανε σε συνδικάτα και εργοδοτικές οργανώσεις. Οι κατευθυντήριες γραμμές που παρουσίασε θα αποτελέσουν τη βάση για μια συζήτηση που θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2019, ενώ η ψήφιση του νομοσχεδίου αναμένεται να γίνει αργότερα μέσα στο ίδιο έτος. Παρότι πολλά ακόμα μένουν να καθοριστούν και να διευκρινιστούν είναι ήδη σαφές ότι βασικός άξονας είναι η ενοποίηση των 42 διαφορετικών ασφαλιστικών συστημάτων σε ένα κοινό σύστημα, που αναμένεται να κρύβει αρκετές δυσάρεστες εκπλήξεις για τους μελλοντικούς συνταξιούχους.

Με βάση τις προτάσεις τις επιτροπής, τίθεται ένα εισοδηματικό όριο 120.000 το χρόνο (10.000 το μήνα) πάνω από το οποίο οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να φροντίζουν μόνοι τους για τη συνταξιοδότησή τους. Είναι σαφές ότι ξεκινώντας από τα υψηλά εισοδήματα για να έρθει πιο “μαλακά” στο λαό, εισάγεται κανονικά η έννοια της πλήρους ιδιωτικοποίησης της κοινωνικής ασφάλισης, ενώ δε διευκρινίζεται αν το πλαφόν ισχύει ακόμα κι αν το συγκεκριμένο εισόδημα δεν είναι σταθερό από χρονιά σε χρονιά.

Οι εισφορές όλων των εργαζομένων ιδιωτικού και δημοσίου τομέα εξισώνονται και πλέον κάθε ευρώ εισφοράς μπαίνει σε ένα point system, όπου θα αντιστοιχεί σε ένα πόντο, με κάθε εργαζόμενο να έχει ένα προσωπικό σύνολο πόντων στη διάρκεια του εργασιακού του βίου, το οποίο και θα καθορίζει τη σύνταξή του. Ως τώρα ο τρόπος υπολογισμού γινόταν στον ιδιωτικό τομέα με βάση την καλύτερη 25ετία του εργαζόμενου και το τελευταίο εξάμηνο για τους δημόσιους υπαλλήλους, κάτι που δημιουργεί ερωτηματικά ως προς το ύψος των νέων συντάξεων. Επιπλέον, για τους δημόσιους υπαλλήλους και τους στρατιωτικούς θα λαμβάνονται υπόψει και τα επιδόματα, κάτι που ως τώρα δε συνέβαινε. Η κυβέρνηση υπόσχεται ότι η ανεργία, η αναπηρία, η ασθένεια και η μητρότητα θα αναπληρώνονται με πόντους κι ότι πλέον θα πριμοδοτείται η μητέρα από το πρώτο παιδί, κι όχι από το τρίτο όπως συνέβαινε ως τώρα.

Το όριο συνταξιοδότησης θα παραμείνει στα 62 χρόνια, έχει όμως ανοίξει η συζήτηση για το αν θα πρέπει να υπάρχει κάποιο όριο ηλικίας, πχ. τα 63 έτη, πριν από το οποίο οι πόντοι συνταξιοδότησης θα μετρούν λιγότερο απ’ό,τι μετά από τη συμπλήρωσή του. Τα συνδικάτα ήδη εκφράζουν την ανησυχία τους για τις παγίδες του νομοσχεδίου, σε μια περίοδο που οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε συνεχείς κινητοποιήσεις.

Με πληροφορίες από: bfm.tv, lepoint.fr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: