“Λαϊκή Δημοκρατία” απ’ τα Λιντλ: Αποκλεισμός των ΚΚ Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ από τις εκλογές στο Ντονμπάς

Στις εκλογές των ΛΔ της Ανατολικής Ουκρανίας μπορείς να βρεις τα πάντα, εκτός από κομμουνιστές.

Την είδηση την αλιεύσαμε από το Ριζοσπάστη και αφορά τις Προεδρικές και Βουλευτικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για σήμερα στην Ανατολική Ουκρανία, στις επαρχίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, που αυτοαποκαλούνται “Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονμπάς”.

Η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει για τους στρατιωτικούς που δεν μπορούν να μετακινηθούν από τις μονάδες τους, ενώ η διεξαγωγή της προκαλεί πολλές αντιδράσεις της φασιστικής ουκρανικής κυβέρνησης, της ΕΕ και άλλων εκπροσώπων του ευρωνατοϊκού ιμπεριαλισμού.

Υπάρχει όμως και μια “λεπτομέρεια” που συνήθως αποσιωπάται, καθώς δεν αφορά τον ανταγωνισμό που αναπτύσσεται στην περιοχή. Όπως διαβάζουμε στο ρεπορτάζ του Ριζοσπάστη:

Είναι ενδεικτικό ότι στις εκλογές για την Προεδρία υπάρχουν 5 υποψήφιοι: Ο Ντένις Πουσίλιν, σημερινός υπηρεσιακός Πρόεδρος μετά τη δολοφονία του Αλεξάντερ Ζαχαρτσένκο φέτος τον Αύγουστο, η Γελένα Σίσκινα, ο Ρομάν Χραμένκοφ, ο Βλαντιμίρ Μεντβέντεφ και ο Ρομάν Γιεστίγιεφ, ενώ συμμετέχουν δύο κόμματα, το Κόμμα Δημοκρατίας του Ντονέτσκ (που στηρίζει τον Πουσίλιν) και το «Ελεύθερο Ντονμπάς».

Το σχήμα “πέντε υποψήφιοι – δύο κόμματα” μας θυμίζει συνειρμικά το σύνθημα “πέντε κόμματα – δύο πολιτικές”. Με τη διαφορά πως εδώ δεν υπάρχει εναλλακτική πολιτική πρόταση, καθώς…

Το ΚΚ του Ντονέτσκ έχει αποκλειστεί από τις εκλογές με το πρόσχημα ότι δεν μπόρεσε να συμπληρώσει τα απαραίτητα έγγραφα μετά από έκρηξη στα γραφεία του στο Ντονέτσκ στις 29 Σεπτέμβρη φέτος, στο τέλος του συνεδρίου του, όπου από βομβιστικό μηχανισμό τραυματίστηκαν 3 στελέχη του και καταστράφηκαν πολλά υλικά.

Αλήθεια, σε ποια Λαϊκή Δημοκρατία θα αποκλείονταν οι κομμουνιστές και μάλιστα με ένα τόσο φτηνό πρόσχημα; Και τι συμπεράσματα βγάζουν από αυτόν τον αποκλεισμό όσοι -καλόπιστα ενδεχομένως- παίρνουν τοις μετρητοίς αυτόν το βαρύ τίτλο, της Λαϊκής Δημοκρατίας, για αυτές τις περιοχές;

Είναι άραγε κάτι σαν το παλιό σύνθημα της Κρονστάνδης “Σοβιέτ χωρίς κομμουνιστές”; Ή πρόκειται απλώς για ένα κακόγουστο αστείο αυτό το αφήγημα με τη ΛΔ του Ντονμπάς;

Και για να παραφράσουμε την παλιά γνωστή ρήση του Ραφαηλίδη για το ΚΚΕ: Στις εκλογές των ΛΔ της Ανατολικής Ουκρανίας μπορείς να βρεις τα πάντα, εκτός από κομμουνιστές.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: