Κούβα: Υπόδειγμα αντιμετώπισης του κορονοϊού

Την ίδια στιγμή που στην ΕΕ και τις ΗΠΑ,  παρά τα απίθανα ποσά που διαθέτουν σε θαλασσοδάνεια προς τις φαρμακευτικές εταιρείες  δεν κατάφεραν ούτε να προλάβουν ούτε να αντιμετωπίσουν τον ιό, στην Κούβα επενδυτής και εγγυητής είναι το κράτος και τα λίγα λεφτά πιάνουν τόπο και δεν εξανεμίζονται σε κερδοσκοπικά παιχνίδια στα χρηματιστήρια.

Η Κούβα, μπορεί λόγω του συνεχιζόμενου εγκληματικού εμπάργκο των ΗΠΑ να έχει τεράστιες ελλείψεις σε πληροφοριακά συστήματα και ψηφιακή οργάνωση, ωστόσο έβαλε κυριολεκτικά τα γυαλιά και στις ΗΠΑ και στα τσιράκια τους διεθνώς (ΕΕ κλπ), όσον αφορά στην αντιμετώπιση του καταστροφικού κορονοϊού. Με ένα εξαιρετικά εκτεταμένο και πλήρες σύστημα Υγείας – προϊόν του κεντρικού σχεδιασμού του σοσιαλιστικού κράτους – εκπόνησαν ένα σχέδιο «πρόληψης και ελέγχου», ήδη από τον Ιανουάριο του 2020, όταν εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα στην Κίνα.  Δεν περίμεναν δηλαδή τον ιό να χτυπήσει την πόρτα της χώρας, όπως έκαναν όλες οι άλλες χώρες.

Στο σύστημά τους υπάρχει καθολική, ποιοτική και δωρεάν πρόσβαση του πληθυσμού σε όλες τις βαθμίδες υγείας. Μια στρατιά χιλιάδων γιατρών, νοσηλευτών, και φοιτητών ιατρικής, πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι, ώστε να έχουν πλήρη επιδημιολογική εικόνα,  να εντοπίσουν και να απομονώσουν κρούσματα και τελικά να περιορίσουν ουσιαστικά την εξάπλωση της νόσου. «Η Κούβα είναι προετοιμασμένη για τον κορονοϊό, ήδη από το 1959, από την πρώτη μέρα της νίκης της Επανάστασης», όπως λένε οι Κουβανοί. Το αντίθετο ακριβώς απ’ αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα και στη  Δύση γενικότερα, όπου η χρόνια αποδυνάμωση των δημόσιων συστημάτων υγείας προς όφελος των ιδιωτικών, στερεί μεγάλα φτωχά λαϊκά στρώματα από την πρόσβαση σε πρόληψη, σε πρωτοβάθμια υγεία, ως τις κλίνες ΜΕΘ.

Χαρακτηριστικό του διαφορετικού τρόπου σκέψης και δράσης σε σχέση με τους δυτικούς, είναι το «ημερήσιο ιατρικό ανακοινωθέν» προς τον Κουβανικό λαό. Όπου, εκτός από κρούσματα, θανάτους, τέστ και εισαγωγή σε ΜΕΘ, περιλαμβάνει και τον αριθμό των παρακολουθούμενων στα σπίτια τους από υγειονομικούς, τον αριθμό των εισαγωγών σε νοσοκομεία για απλή υποστήριξη κλπ. Έτσι κατάφεραν στο δεκάμηνο της πανδημίας να έχουν μόλις 136 νεκρούς επί πληθυσμού 11,3 εκατομμυρίων. Αυτό δεν έμεινε απαρατήρητο από κάποιους Αμερικανούς γιατρούς και πολιτικούς που βλέποντας το άθλιο σύστημα της υπερδύναμης να παραλύει, άρχισαν να  πιέζουν την κυβερνητική μαφία του Λευκού Οίκου  να επιτρέψει βοήθεια από την Κούβα. Πόλεις όπως το Σαν Φραντζίσκο, το Ώκλαντ, το Μπέρκλεϋ, ολόκληρη η Καλιφόρνια κ.α έχουν εγκρίνει ψηφίσματα για συνεργασία και βοήθεια από την Κούβα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον ιό. Και μάλιστα ο δήμαρχος του Σακραμέντο (πρωτεύουσας της Καλιφόρνιας) ζήτησε από τον Τραμπάκουλα να αρθεί το εμπάργκο κατά της Κούβας για ιατρικούς λόγους. Βέβαια, αυτά όχι μόνο δεν έγιναν δεκτά, αλλά οι υπεύθυνοι των ψηφισμάτων έχουν προβλήματα με την Αμερικανική «Δικαιοσύνη».  Ίδια κινητικότητα υπέρ της Κούβας  υπάρχει και στον Καναδά, χωρίς φυσικά αποτέλεσμα, καθώς η κυβέρνησή του είναι ακολούθημα των ΗΠΑ. 

Σε όλες σχεδόν τις δυτικές χώρες, η πολιτική που εφαρμόζεται για την αντιμετώπιση της διπλής (υγειονομικής και οικονομικής) κρίσης είναι προϊόν των αντιφάσεων, των  αδιεξόδων και της φύσης του σύγχρονου καπιταλισμού. Όσο περισσότερο μια χώρα ευθυγραμμίζεται και ενσωματώνει τις συνεχείς νεοφιλελέ μεταρρυθμίσεις και αναδιαρθρώσεις (εξαρθρώσεις) σε βάρος της εργασίας, της παιδείας και της υγείας, τόσο περισσότερο γίνεται ανίσχυρη να αντιμετωπίσει την πανδημία, με ζωντανά παραδείγματα τις ΗΠΑ και τις χώρες της ΕΕ, όπου ο ιός ανεμπόδιστος επελαύνει, σκοτώνει ανθρώπους και  καταστρέφει τις οικονομίες.

Την ίδια στιγμή που στην ΕΕ και τις ΗΠΑ,  παρά τα απίθανα ποσά που διαθέτουν σε θαλασσοδάνεια προς τις φαρμακευτικές εταιρείες  δεν κατάφεραν ούτε να προλάβουν ούτε να αντιμετωπίσουν τον ιό, στην Κούβα επενδυτής και εγγυητής είναι το κράτος και τα λίγα λεφτά πιάνουν τόπο και δεν εξανεμίζονται σε κερδοσκοπικά παιχνίδια στα χρηματιστήρια. Οι Κουβανοί βιώνουν έναν στυγνό οικονομικό στραγγαλισμό από τη Δύση, αλλά τα καταφέρνουν δίχως να ζητιανεύουν κονδύλια από κανένα ιμπεριαλιστικό κέντρο. Και δεν αρκούνται μόνο στη δική τους υγειονομική κάλυψη, βοηθάνε δεκάδες  φτωχών  χωρών με την περίφημη Κουβανική Ιατρική ταξιαρχία Henry Reeve, υλοποιώντας στην πράξη τα λόγια του Φιντέλ περί αλληλεγγύης σε όσους έχουν ανάγκη.

Στην Ελλάδα θεωρείται πανάκεια το γενικό λοκντάουν που τόση ζημιά έχει επιφέρει και στην οικονομία και στη ψυχολογία των ανθρώπων, χωρίς να εμποδίσει σημαντικά τη διάδοση του ιού. Ενώ η στρατηγική: τέστς – ιχνηλάτηση – υγειονομική επιτήρηση, που εφαρμόζεται στην Κούβα και σε κάποιες χώρες της Ασίας (Κίνα , Βιετνάμ), αποδείχτηκε αποτελεσματική.  Στην Ελλάδα όμως, η κυβέρνηση της ΝΔ, εκτός του ότι δεν έλαβε μέτρα για την ενίσχυση του ΕΣΥ για την ουσιαστική αντιμετώπιση της πανδημίας, βρήκε την ευκαιρία να εισηγηθεί και να εφαρμόσει την όποια αρρωστημένη, αντεργατική και αντιδημοκρατική ρύθμιση είχε κατά καιρούς σκεφτεί, ή  συμβουλεύσει η ΕΕ, ή παραγγείλει ο ΣΕΒ. Πόσα ακόμα θύματα θα χρειαστούν για να αλλάξουν μυαλά οι νεοφιλελέδες; 

Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος  Φιλίας και Αλληλεγγύης Καλαμάτας “Venceremos”

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: