«Κάθε μέρα ξυπνάμε με νεκρούς, παιδιά και γυναίκες…» – Ματώνει η Λωρίδα της Γάζας από τις συνεχιζόμενες δολοφονικές επιδρομές του Ισραήλ

Τριάντα ένας άνθρωποι, ανάμεσά τους έξι παιδιά, έχουν σκοτωθεί στην Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη των νέων βομβαρδισμών που εξαπολύει το κράτος – δολοφόνος του Ισραήλ σε βάρος του παλαιστινιακού λαού, με τη στήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ, και με στόχο να εξαλείψει κάθε αντίσταση στην παράνομη κατοχή παλαιστινιακών εδαφών.

Τριάντα ένας άνθρωποι, ανάμεσά τους έξι παιδιά, έχουν σκοτωθεί στην Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη των νέων βομβαρδισμών που εξαπολύει το κράτος – δολοφόνος του Ισραήλ σε βάρος του παλαιστινιακού λαού, με τη στήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ, και με στόχο να εξαλείψει κάθε αντίσταση στην παράνομη κατοχή παλαιστινιακών εδαφών.

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, από τις επιθέσεις τραυματίστηκαν και 265 άνθρωποι.

Ωστόσο, το Ισραήλ, κατά τη συνήθη πρακτική του, αρνήθηκε ότι οι βάρβαρες επιδρομές του προκάλεσαν το θάνατο παιδιών και ισχυρίστηκε ότι πολλά παιδιά σκοτώθηκαν στην Τζαμπάλια, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, από πύραυλο που εκτοξεύθηκε από τον Ισλαμικό Τζιχάντ κατά του ισραηλινού εδάφους, αλλά έπληξε από σφάλμα το παλαιστινιακό έδαφος.

«Κάθε μέρα ξυπνάμε με νεκρούς, παιδιά και γυναίκες», είπε ο Αμπού Μαχμούντ αλ-Μαντχούν, 56 ετών, στην πόλη της Γάζας. «Κάθε στιγμή που καταστρέφεται ένα διαμέρισμα ή ένα σπίτι, άνθρωποι σκοτώνονται, τραυματίζονται ή εκτοπίζονται».

Ο μοναδικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής στον θύλακα των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων διέκοψε τη λειτουργία του λόγω έλλειψης καυσίμων, καθώς το Ισραήλ έκλεισε τις συνοριακές διαβάσεις με τη Γάζα τις τελευταίες ημέρες, διακόπτοντας ουσιαστικά τις παραδόσεις ντίζελ.

Οι διακοπές ρεύματος, συχνές έτσι κι αλλιώς στη Γάζα, έχουν πολλαπλασιαστεί έκτοτε, σημείωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η παλαιστινιακή οργάνωση Ισλαμικό Τζιχάντ επιβεβαίωσε σήμερα πως ένα εκ των ηγετικών στελεχών της σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Λωρίδα της Γάζας.

«Οι Ταξιαρχίες Αλ Κουντς θρηνούν τον ηγέτη τους Χαλίντ Μανσούρ, μέλος του συμβουλίου ασφαλείας και διοικητή του νότιου τομέα (της Λωρίδας της Γάζας) ο οποίος έγινε “μάρτυρας” ως αποτέλεσμα ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής χθες (Σάββατο)», αναφέρει η ανακοίνωση της παλαιστινιακής οργάνωσης.

Οι Ταξιαρχίες Αλ Κουντς είναι το ένοπλο σκέλος της παλαιστινιακής οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή είχε βρει τον θάνατο ο Ταϊσίρ Τζαμπάρι, φερόμενος επικεφαλής της Ισλαμικής Τζιχάντ στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο ισραηλινός στρατός είχε συλλάβει ηγετικό στέλεχος της παλαιστινιακής οργάνωσης στη Δυτική Όχθη.

Περίπου 40 μέλη της οργάνωσης συνελήφθησαν επίσης τις τελευταίες δύο ημέρες στη Δυτική Όχθη, παλαιστινιακό έδαφος που κατέχεται από το εβραϊκό κράτος από το 1967.

«Η αντίσταση» είναι «ενωμένη στη μάχη» εναντίον του Ισραήλ, διαβεβαίωσε ο Φαουζί Μπαρχούμ, ένας εκπρόσωπος της Χαμάς, που κυβερνά στη Γάζα, αλλά δεν έχει λάβει μέχρι στιγμής μέρος σε αυτή την ένοπλη σύγκρουση.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Γιαΐρ Λαπίντ δήλωσε ότι η επιχείρηση στη Γάζα θα συνεχιστεί για «όσο χρειαστεί», χαρακτηρίζοντας τον βομβαρδισμό που σκότωσε τον Χαλίντ Μανσούρ «εξαιρετικό αποτέλεσμα».

Αυτός ο βομβαρδισμός στη Ράφα στην νότια Λωρίδα της Γάζας σκότωσε οκτώ ανθρώπους, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Γάζας.

Στο μεταξύ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε χθες ότι υποστηρίζει πλήρως το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, επιβεβαιώνοντας ότι η νέα κλιμάκωση της ισραηλινής επιθετικότητας γίνεται με τη στήριξη των ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι δήλωσε το Σάββατο ότι εργάζεται «ακούραστα» για να αποκαταστήσει την ηρεμία στη Γάζα, διαμεσολαβώντας μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)
902.gr

Ισραήλ και Παλαιστίνιοι συμφώνησαν να τηρήσουν μια εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας από σήμερα βράδυ Κυριακής, όπως προτάθηκε από το Κάιρο, μετά από ένα Σαββατοκύριακο με πολύνεκρους βομβαρδισμούς από το Ισραήλ σε παλαιστινιακούς στόχους.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, πηγή της Αιγύπτου είπε ότι το Ισραήλ συμφώνησε με την προσφορά εκεχειρίας, ενώ ένας Παλαιστίνιος αξιωματούχος που γνωρίζει τις προσπάθειες αιγυπτιακής διαμεσολάβησης ανέφερε ότι η κατάπαυση του πυρός θα τεθεί σε ισχύ στις 22:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας).

Εκπρόσωποι του Ισραήλ και της Ισλαμικής Τζιχάντ, ωστόσο δεν επιβεβαίωσαν τη συμφωνία για εκεχειρία, λέγοντας μόνο ότι βρίσκονται σε επαφή με το Κάιρο.

(Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ)
902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: