Έραψε το στόμα του για να καταγγείλει βασανισμό πολιτικός κρατούμενος στο Καζακστάν (VIDEO)

Ο επικεφαλής του κινήματος των ανέργων στην πόλη Ζαναοζέν του Καζακστάν, Γιερζάν Γιελσιμπάεφ, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης πέντε ετών, με κατασκευασμένες κατηγορίες, όπως καταγγέλλει το Σοσιαλιστικό Κίνημα Καζακστάν.

Στις 18 Οκτωβρίου 2019, ο επικεφαλής του κινήματος των ανέργων στην πόλη Ζαναοζέν του Καζακστάν, Γιερζάν Γιελσιμπάεφ, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης πέντε ετών, με κατασκευασμένες κατηγορίες, όπως καταγγέλλει το Σοσιαλιστικό Κίνημα Καζακστάν.

Είναι χαρακτηριστικό πως κατά τη διάρκεια της δίκης, το δήθεν θύμα ξυλοδαρμού από τον Γιερζάν Γιελσιμπάεφ, όπως και οι μάρτυρες που κατέθεσαν, επεσήμαναν την πλήρη αθωότητά του κατηγορούμενου. Ωστόσο, το δικαστήριο, παρά τις μαζικές διαμαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, εξέδωσε ποινή φυλάκισης.

Στην πόλη Ζαναοζέν στις 16 Δεκεμβρίου 2011, η αστυνομία κατέστειλε με τα όπλα μια μαζική κινητοποίηση απεργών εργατών στη βιομηχανία εξόρυξης πετρελαίου, που βρίσκονταν σε απεργία για οκτώ μήνες. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, 15 εργαζόμενοι σκοτώθηκαν και σύμφωνα με ανεξάρτητα Συνδικάτα και ενώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη ζωή τους έχασαν περισσότερα από 70 άτομα, ενώ 37 εργάτες διώχθηκαν για συμμετοχή στη απεργία και αρκετές χιλιάδες από τους συμμετέχοντες στην απεργία απολύθηκαν και δεν επαναπροσλήφθηκαν ποτέ.

Από τον Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο του 2019, ξεκίνησαν καθημερινές συγκεντρώσεις ανέργων έξω από το δημαρχείο της πόλης Ζαναοζέν, στις οποίες συμμετείχε ενεργά ο Γιερζάν Γιελσιμπάεφ. Οι διαδηλωτές απαιτούσαν δουλειά για τους νέους και τους εργάτες της βιομηχανίας πετρελαίου που απολύθηκαν κατά τη διάρκεια της απεργίας του 2011, καθώς και αύξηση του κατώτατου μισθού στους εργαζομένους με πολύ χαμηλούς μισθούς.

Οι αρχές με στόχο να εμποδίσουν αυτές τις καθημερινές συγκεντρώσεις ανέργων, συνέλαβαν αρκετές φορές μέσα στον Μάρτη τον Γιερζάν Γιελσιμπάεφ, που αφήνονταν στη συνέχεια ελεύθερος κάτω από την πίεση λαϊκών διαμαρτυριών, μέχρι που στις 26 Μαρτίου εκδόθηκε η παραπάνω απόφαση του δικαστηρίου για 5ετή φυλάκιση.

Τον Μάρτιο και τον Αύγουστο του 2020 ο φυλακισμένος Γιερζάν Γιελσιμπάεφ, ενημέρωσε τους συγγενείς και τους δικηγόρους του για συστηματικά βασανιστήρια εναντίον του από το προσωπικό των φυλακών. Στις 15 Αυγούστου κατάφερε να βγάλει από τις φυλακές ένα βίντεο δύο λεπτών (δείτε εδώ) στο οποίο κατονομάζει τους βασανιστές του, ενώ έπειτα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας έραψε το στόμα του.

Το Σοσιαλιστικό Κίνημα Καζακστάν, που καλεί σε αλληλεγγύη με τον πολιτικό κρατούμενο Γιερζάν Γιελσιμπάεφ, σημειώνει πως σε πολλές πόλεις του Καζακστάν πραγματοποιήθηκαν αυτήν την περίοδο κινητοποιήσεις διάφορων Συνδικάτων και μαζικών οργανώσεων της χώρας, ζητώντας να σταματήσουν τα βασανιστήρια, όπως και την απελευθέρωσή του.

Πηγή 902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: