Εκλογές στην Ουγγαρία: Μεγάλη νίκη Ορμπάν, 2 στους 3 ψηφοφόρους προτίμησαν ακροδεξιά ή ναζί

Με περίπου 49% επανεξελέγη ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, γνωστός για τη ρατσιστική αντιμεταναστευτική πολιτική του. Στη δεύτερη θέση αναδεικνύεται για πρώτη φορά το νεοναζιστικό Jobbik, με ποσοστό γύρω στο 20%.

Ο δημοκρατικός αέρας συνεχίζει να φυσά στην Ευρώπη μετά τις χθεσινές εκλογές στην Ουγγαρία. Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν κατόρθωσε να ανανεώσει τη θητεία του για τρίτη συνεχόμενη φορά, με περίπου 49% των ψήφων, με αυξημένη μάλιστα συμμετοχή, κυρίως ψηφοφόρων της επαρχίας που πρόσκεινται παραδοσιακά στην κυβέρνηση, κι αποσπώντας περίπου τα 2/3 των κοινοβουλευτικών εδρών, κάτι που θα του επιτρέψει να προχωρήσει στη σχεδιαζόμενη από το κόμμα του Fidesz συνταγματική μεταρρύθμιση. “Κερδίσαμε”, δήλωσε στους οπαδούς του λίγο πριν τα μεσάνυχτα χθες και πρόσθεσε πως “Διατηρήσαμε μια δυνατότητα, τη δυνατότητα να υπερασπιστούμε την Ουγγαρία”. Η υπεράσπιση δε συνίσταται βέβαια παρά στη συνέχιση της αντιμεταναστευτικής πολιτικής, η οποία αποτέλεσε και το βασικό προπαγανδιστικό όπλο για το κυβερνών κόμμα, εν μέσω κατηγοριών για διαφθορά, στην οποία φέρεται να εμπλέκεται κι ο γαμπρός του πρωθυπουργού. Καλλιεργώντας την ξενοφοβία, το ρατσισμό καθώς και την εθνικιστική προπαγάνδα περί της Ουγγαρίας ως προμαχώνα υπεράσπισης της “χριστιανικής Ευρώπης”, ο Ορμπάν συσπείρωσε σχεδόν τους μισούς Ούγγρους ψηφοφόρους, που όπως και σε άλλες πρώην σοσιαλιστικές χώρες, σχεδόν τρεις δεκαετίες μετά τις ανατροπές διολισθαίνουν ολοένα προς το φασισμό, αποδεικνύοντας πόσο κάλπικες ήταν οι διακηρύξεις περί “πλουραλισμού” και “ελευθερίας” την εποχή εκείνη. Εκτός από τη φοβική ρητορεία, το κυβερνών κόμμα προχώρησε και σε ευθεία εξαγορά ψήφων, όπως για παράδειγμα με την πληρωμή λογαριασμών φυσικού αερίου σε τμήματα φτωχών Ούγγρων συνταξιούχων.

Ενδεικτικό για το κλίμα που επικρατεί στη χώρα είναι το γεγονός πως αξιωματική αντιπολίτευση είναι πλέον το ναζιστικό κόμμα Jobbik, με ένα ποσοστό περί το 20%, το οποίο όμως θεωρήθηκε…αποτυχία, εξαναγκάζοντας τον αργηχό του κόμματος Γκάμπορ Βόνα σε παραίτηση με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Παραίτηση που υπέβαλε και ο επικεφαλής των σοσιαλιστών, που κατέγραψαν με 12% το χαμηλότερο ποσοστό μετά το 1990. Από τους πρώτους που έσπευσαν να συγχαρούν τον Ορμπάν είναι η ηγέτης της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν και η Μπεατρίξ φον Στορχ, ευρωβουλευτής του ξενοφοβικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία.   Χαρακτηριστική είναι πάντως και η υποκρισία της ίδιας της ΕΕ όλα τα χρόνια της θητείας του Ορμπάν, που από τη μια στηλιτεύει την ακροδεξιά ρητορική και πρακτική της κυβέρνησής του, από την άλλη και η ίδια ουσιαστικά καλλιεργεί τις ίδιες αντιλήψεις και εφαρμόζει παρόμοια αντιμεταναστευτική πολιτική, είτε με πιο “εκλεπτυσμένα” μέσα, είτε νίπτοντας τας χείρας της κι επιρρίπτοντας την ευθύνη στις κατά τόπους κυβερνήσεις, όπως συμβαίνει και με τις εικόνες ντροπής στα προσφυγικά στρατόπεδα στην Ελλάδα, χωρίς αυτό να απαλάσσει σε τίποτε την κυβέρνηση Σύριζα-Ανέλ.

Θυμίζουμε επίσης ότι πριν ρίξει και το τελευταίο συκής σε θέματα μετανάστευσης, ο Ορμπάν ήταν σταρ των εγχώριων “αντιμνημονιακών” κομμάτων, όχι μόνο της ΧΑ και των ΑΝΕΛ, όπως θα ήταν αναμενόμενο, αλλά βρίσκοντας κι απροσδόκητη “κριτική στήριξη” από το Γιώργο Δελαστίκ, τότε διευθυντή του “Πριν”, ο οποίος το Μάη του 2013 έκανε λόγο για το “εξαιρετικό πολιτικό θάρρος του δεξιότατου Ορμπάν”ο οποίος “δεν άφησε αναπάντητη την πρόκληση” των Γερμανών. Προσφάτως οι πολιτικοί του θαυμαστές περιορίζονται στη δεξιά πτέρυγα του πολιτικού φάσματος, διεισδύοντας ωστόσο και σε στελέχη της (πάλαι ποτέ) “μετριοπαθούς” ΝΔ, όπως ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος, που κάλεσε εμμέσως πλην σαφώς με ανάρτησή του στο twitter την ηγεσία του κόμματός του να μιμηθεί την πεπατημένη Ορμπάν για το “θρίαμβο”. Δεν ξέρουμε για το ποσοστό, σε ό,τι αφορά πάντως την πολιτική που επαγγέλλεται, σίγουρα σε καλό δρόμο βρίσκεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: