Διακόπτει όλες τις επαφές της με τη Νότια Κορέα η ΛΔΚ – Διώξεις σε αντικαθεστωτικούς “ακτιβιστές” προανήγγειλε η Σεούλ

Η απόφαση της ΛΔΚ έρχεται μετά από τις συνεχιζόμενες προκλήσεις ομάδων αυτόμολων “ακτιβιστών” στα σύνορα, που εδώ και χρόνια στέλνουν τεράστια μπαλόνια με προπαγανδιστικά μηνύματα και δήθεν ανθρωπιστική βοήθεια προς τον πληθυσμό της χώρας.

Με έκτακτο δελτίο της τηλεόρασης της ΛΔΚ ανακοινώθηκε την Τρίτη το απόγευμα τοπική ώρα, η απόφαση της κυβέρνησης της χώρας να διακόψει κάθε επαφή με την Νότια Κορέα η οποία πλέον “θα πρέπει πλήρως να αντιμετωπίζεται ως εχθρός”, κατηγορώντας την κυβέρνηση των γειτόνων πως οδηγούν της ενδοκορεατικές σχέσεις σε “κατάσταση καταστροφής”. Η ανακοίνωση επιβεβαίωσε δημόσια αυτό που είχε διαφανεί από το πρωί, όταν οι αρχές της ΛΔΚ αρνήθηκαν να απαντήσουν σε προσπάθειες επικοινωνίες της Ν. Κορέας μέσω τεσσάρων διαφορετικών διαύλων. Μετά το 2018 είχε θεσμοθετηθεί κατόπιν συμφωνίας απευθείας τηλεφωνική γραμμή μεταξύ των ηγετών στις δυο Κορέες, η οποία ωστόσο δεν είχε χρησιμοποιηθεί ποτέ ως σήμερα, παρότι η επικοινωνία αξιωματούχων σε χαμηλότερες βαθμίδες στα σύνορα ήταν καθημερινή ως χθες.

Η απόφαση της ΛΔΚ έρχεται μετά από τις συνεχιζόμενες προκλήσεις ομάδων αυτόμολων “ακτιβιστών” στα σύνορα, που εδώ και χρόνια στέλνουν τεράστια μπαλόνια με προπαγανδιστικά μηνύματα και δήθεν ανθρωπιστική βοήθεια προς τον πληθυσμό της χώρας. Η δραστηριότητα αυτή έχει ενταθεί το τελευταίο διάστημα, οδηγώντας τη ΛΔΚ να απευθύνει εγκαίρως προειδοποιήσεις πως θα έκλεινε το γραφείο επαφών με τη Ν. Κορέα, ένα εργοστάσιο κοινής διαχείρισης των δύο χωρών, καθώς και ότι θα ακυρώσει τη στρατιωτική συμφωνία αποκλιμάκωσης που είχε υπογραφεί το 2018. Παράλληλα, στη χώρα οργανώθηκαν μεγάλες διαδηλώσεις πολιτών που διαμαρτύρονταν κατά της στάσης της Ν. Κορέας το διάστημα που προηγήθηκε της απόφασης για διακοπή των επαφών. Η συγκεκριμένη απόφαση ανακοινώθηκε από την αδερφή του Κιμ Γιονγκ-Ουν, Κιμ Γιο-Τζονγκ, τροφοδοτώντας νέο κύκλο σεναριολογίας στα δυτικά ΜΜΕ για το ρόλο της ως πιθανής διαδόχου του Κιμ, λίγες βδομάδες μετά τον υποτιθέμενο “θάνατό” του.

Πέραν του γεγονότος ότι τόσα χρόνια οι συγκεκριμένες ομάδες δρουν ασύδοτα παρά τις αναγγελίες περί δίωξής τους, η νέα ένταση μεταξύ των δύο χωρών αποδίδεται και στην άρνηση της νοτιοκορεατικής κυβέρνησης να έρθει σε σύγκρουση με τις ΗΠΑ στο θέμα της οικονομικής συνεργασίας με τη ΛΔΚ, αφήνοντας στα χαρτιά εκτεταμένες διμερείς συμφωνίες σε μια σειρά κλάδων, σε μια περίοδο που η ΛΔΚ αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις μετά το κλείσιμο των συνόρων με το μεγαλύτερο εμπορικό της εταίρο την Κίνα λόγω κορονοϊού, ο οποίος μέχρι στιγμής δεν έχει διεισδύσει καθόλου στη χώρα.

(η φωτογραφία είναι από ανάλογη δράση αντικαθεστωτικών με μπαλόνια το 2009)

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: