“Δεν μπορούμε να πάμε κομμωτήριο” – Χιλιάδες οπαδοί του Τραμπ μπλόκαραν του δρόμους του Μίσιγκαν ενάντια στα μέτρα περιορισμού του κορονοϊού (VIDEO)

Σε μια ανήκουστη κίνηση, ο πρόεδρος των ΗΠΑ κάλεσε τους οπαδούς του να εξεγερθούν εναντίον των μέτρων σε πολιτείες ελεγχόμενες από αντιπάλους του.

Σκηνές μποτιλιαρίσματος εν μέσω πανδημίας; Κι όμως, αυτό ακριβώς έζησε μόλις προχθές η πολιτεία του Μίσιγκαν, όπου χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν με τα αυτοκίνητα και τα φορτηγά τους στο δρόμο, ζητώντας τον τερματισμό των “παράλογων” κατά τη γνώμη τους μέτρων περιορισμού της διάδοσης του ιού, που έχει επιβάλει η κυβερνήτης της πολιτείας Γκρέτσεν Γουίτμερ. Τα μέτρα αυτά δεν ξαφνιάζουν για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, αφού απαγορεύουν την αγορά μη βασικών αγαθών, τη μετάβαση σε εξοχικά ή σπίτια πλην της βασικής οικίας και την τήρηση αποστάσεων περίπου 2 μέτρων σε δημόσιους χώρους, είναι όμως από τα αυστηρότερα στις ΗΠΑ, όπου ο καθορισμός τους εναπόκειται στους κυβερνήτες.

Η κυκλοφοριακή συμφόρηση που προκλήθηκε από τους διαδηλωτές ήταν τέτοια που παρεμπόδισε ακόμα και ασθενοφόρα να κάνουν έγκαιρα τη δουλειά τους. Εξοργισμένος, ένας εργαζόμενος στο χώρο της υγείας που αδυνατεί να φτάσει στο νοσοκομείο όπου εργάζεται, φώναζε στην κάμερα “Δεν μπορώ να κάνω τη δουλειά μου! Δεν μπορώ να βοηθήσω κανέναν γιατί αποφασίσατε να μπλοκάρετε όλες τις πύλες εισόδου στο νοσοκομείο”. Αυτά όμως είναι ψιλά γράμματα για τους διαμαρτυρόμενους, που νιώθουν ότι έχουν πολύ σοβαρούς λόγους να κατέβουν στο δρόμο: “Ήρθε η ώρα να ανοίξει η πολιτεία μας. Κουραστήκαμε να μην να αγοράσουμε τα πράγματα που χρειαζόμαστε, να πάμε στο κομμωτήριο, να φτιάξουμε τα μαλλιά μας. Είναι καιρός να ανοίξουμε. Οι άρρωστοι έχουν περίθαλψη. Αν είσαι άρρωστος, μείνε σπίτι σου. Αυτοί που μπορούν να εργαστούν πρέπει να εργαστούν. Πρέπει να ανοίξουμε τις δουλειές μας”, λέει μια κυρία κρατώντας σχέδιο της αμερικανικής σημαίας με την επιγραφή “Χώρα των ελεύθερων”. Ένας άλλος κύριος θεωρεί ότι το να έχει περάσει εγκεφαλικό και τετραπλό μπαϊπάς έχει κάποια σχέση με την ανθεκτικότητά του στον κορονοϊό (έχει δηλαδή, αλλά την αντίθετη από αυτή που πιστεύει). Εκτός από τους οδηγούς, δεν ήταν λίγοι κι εκείνοι που κατέβηκαν με τα πόδια κρατώντας πλακάτ όπως “Αφήστε το Μίσιγκαν να δουλέψει”.

Οι διαδηλωτές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα δυο συντηρητικών οργανώσεων, συνδεόμενων με την ισχυρή βιομηχανική οικογένεια Ντεβός, από την οποία προέρχεται και η υπουργός παιδείας του Τραμπ, Μπέτσι Ντεβός. Ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ, κομπάζει για το ότι οι διαδηλωτές του παραβαίνουν τις τοπικές απαγορεύσεις, λέγοντας σε δημοσιογράφο που τον ρώτησε σχετικά,”Είναι άνθρωποι που ακούν εμένα. Φαίνονται να είναι διαδηλωτές που με συμπαθούν”, ενώ με σημερινά του τουί ουσιαστικά καλεί σε ανταρσία εναντίον κυβερνητών προσκείμενων στο δημοκρατικό κόμμα, όπως “Ελευθερώστε τη Βιρτζίνια και σώστε τη σπουδαία δεύτερη τροποποίηση του συντάγματος, είναι σε πολιορκία”. Πρόκειται για γεγονότα πρωτοφανή στην ιστορία των ΗΠΑ μετά τον εμφύλιο πόλεμο του 1861, με άγνωστες συνέπειες στο άμεσο μέλλον.

Eνδεικτικό της κατάστασης είναι ότι τέσσερις σερίφηδες έκλεισαν το μάτι στους διαδηλωτές, εκφράζοντας γραπτά τις αντιρρήσεις τους για την πολιτική της κυβερνήτη, την οποία κατηγορούν για υπέρβαση αρμοδιοτήτων. “Πήραμε όρκο να στηρίξουμε και να υπερασπιστούμε το σύνταγμα του Μίσιγκαν, όπως και των ΗΠΑ και να διασφαλίσουμε ότι τα δικαιώματα που σας έδωσε ο θεός δε θα παραβιαστούν”, αναφέρει η ανακοίνωση, προσθέτοντας “Θεωρούμε πως είμαστε η τελευταία γραμμή άμυνας στην υπεράσπιση των πολιτικών ελευθεριών”.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: