Aπό τη Γαλλία ως τη Νέα Ζηλανδία – Μεγάλες διαδηλώσεις για το Τζορτζ Φλόιντ σε όλο τον κόσμο (VIDEO)

Παρά τις απαγορεύσεις που ισχύουν σε πολλά μέρη του κόσμου, χιλιάδες άνθρωποι ξεχύθηκαν στο δρόμο ενώνοντας τη φωνή τους ενάντια στο ρατσισμό, την αστυνομική βία και τις ανισότητες.

Παγκόσμιες διαστάσεις παίρνει η αλληλεγγύη στο κίνημα διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, με διαδηλώσεις και άλλες εκδηλώσεις να εξαπλώνονται από τη μια γωνιά του πλανήτη ως την άλλη.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακή σε όγκο και παλμό ήταν η πορεία στο Παρίσι, όπου μεταξύ των άλλων οι διαδηλωτές ζητούν δικαιοσύνη και για την υπόθεση του Ανταμά Τραορέ, που δολοφονήθηκε από αστυνομικού σε προάστιο της γαλλικής πρωτεύουσας το 2016, επειδή δεν είχε μαζί του ταυτότητα σε αστυνομικό έλεγχο.

Στη Λυών, διαδηλωτές γονάτισαν συμβολικά μπροστά στο δικαστικό μέγαρο:

Ιδιαίτερη ήταν η διαδήλωση στο Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας, όπου συγκεντρωμένοι χόρεψαν χάκα, έναν παραδοσιακό πολεμικό χορό της φυλής των Μαορί. Στο Άμστερνταμ, τα πλακάτ των διαδηλωτών έγραφαν “Αυτή η χώρα έστειλε 12 εκ. σκλάβους, αλλά δεν μπορεί να δώσει παιδεία σε 17 εκ. κατοίκους, γιατί;” και “όποιος μένει ουδέτερος μπροστά στην αδικία επιλέγει την πλευρά του καταπιεστή”. Στη Συρία, δυο καλλιτέχνες δημιούργησαν γκράφιτι αφιερωμένο στο Τζορτζ Φλόιντ, ενώ στο Ιράν, μια ομάδα διαδηλωτών σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα με πλακάτ. Μεγάλο γκράφιτι με τη μορφή του δολοφονημένου Αφροαμερικανού δημιουργήθηκε και στο Μάντσεστερ της Αγγλίας:

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε επίσης στο Λονδίνο, το Βερολίνο, την Κοπεγχάγη, το Σίδνεϊ και το Χάλιφαξ του Καναδά.

Στην Κωνσταντινούπολη, τουλάχιστον 29 άτομα συνελήφθησαν στη διάρκεια διαδήλωσης, με την αστυνομία να διαλύει το πλήθος που αγνόησε την απαγόρευση της συγκέντρωσης.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: