Ανιστόρητη απόφαση – πρόκληση: Οι αστυνομικές αρχές του Βερολίνου απαγορεύουν τα σύμβολα της ΕΣΣΔ και τον εμβληματικό «Ιερό Πόλεμο» στην επέτειο της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών

Άσβεστη προσφορά η του Κόκκινου Στρατού στη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη – Οι λαοί δεν ξεχνούν: Τα χώματα όπου πάνω τους έχουν ανεγερθεί αυτά τα μνημεία είναι ποτισμένα με το αίμα δεκάδων χιλιάδων Σοβιετικών στρατιωτών που έπεσαν στις μάχες για την ήττα του ναζισμού με ηρωισμό και αυτοθυσία, με το όπλο και την κόκκινη σημαία στο χέρι.

Σε μια προκλητική απόφαση προχώρησαν οι αστυνομικές αρχές του Βερολίνου απαγορεύοντας στις 8 και 9 Μάη στα τρία εμβληματικά μνημεία του Κόκκινου Στρατού, στο Τρέπτοουερ Παρκ, στο Τιεργκάρντεν και στο Πάνκοου, τη χρήση της σημαίας και του εθνόσημου της ΕΣΣΔ.

Επίσης απαγόρευσε το άκουσμα του «Ιερού Πολέμου», του τραγουδιού που έχει συνδεθεί όσο κανένα άλλο με την εποποιία του Κόκκινου Στρατού και το τσάκισμα του ναζισμού μέσα στο Βερολίνο τον Μάη του 1945 και μέχρι σήμερα συνεπαίρνει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Φυσικά, η αστυνομία του Βερολίνου, προφανώς προωθώντας αποφάσεις των πολιτικών τους προϊστάμενων, δηλαδή της τοπικής κυβέρνησης CDU – SPD (πρόκειται για «τα αδελφάκια» της ΝΔ από τη μία και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ από την άλλη), σαν κάθε αντικομμουνιστής που σέβεται τον εαυτό του, κατέφυγε σε προσχήματα. Ανέφερε ότι τα μέτρα αυτά παίρνονται για την «αποτροπή οποιασδήποτε επιδοκιμασίας του επιθετικού πολέμου που διεξάγει η Ρωσία κατά της Ουκρανίας, καθώς και συμπεριφορών που αποσκοπούν και ενδέχεται να υποκινήσουν χρήση βίας», απαγορεύοντας και τη χρήση ρωσικών και ουκρανικών σημαιών, στρατιωτικών συμβόλων και στολών. Στο μεταξύ η απαγόρευση της ουκρανικής σημαίας αποσύρθηκε μετά από επείγουσα απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου του Βερολίνου.

Συγκεκριμένα, η αστυνομική απόφαση αναφέρει ότι στο πλαίσιο «του περιορισμού της δημόσιας χρήσης των χώρων που περιβάλλουν τα μνημεία και της ελευθερίας των συναθροίσεων» απαγορεύονται:

H χρήση στρατιωτικών στολών και τμημάτων στολών.

Η χρήση στρατιωτικών διακριτικών.

Η μεμονωμένη ή εμφανής επίδειξη των γραμμάτων «V» ή «Z».

Η επίδειξη της κορδέλας του Αγίου Γεωργίου.

Η επίδειξη σημαιών με ρωσικές ή ουκρανικές αναφορές, εθνοσήμων της Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών (ΕΣΣΔ), της Λευκορωσίας, της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Τσετσενίας και φωτογραφίες των αντίστοιχων αρχηγών κρατών.

Η επίδειξη συμβολισμών και διακριτικών σημείων που ενδέχεται να εξυμνούν τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας, για παράδειγμα επίδειξη της σημαίας της Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών (ΕΣΣΔ), η χρήση ρωσικών και σοβιετικών στρατιωτικών σημαιών, επίδειξη αναπαραστάσεων του ουκρανικού εδάφους χωρίς το Ντονμπάς (περιοχές Λουγκάνσκ και Ντονιέτσκ, Χερσώνα, Ζαπορίζια και Κριμαίας), σημαιών των αποσχισθέντων περιοχών που βρίσκονται σήμερα υπό ρωσικό έλεγχο.

Η αναπαραγωγή ρωσικών/ουκρανικών εμβατηρίων ή στρατιωτικών τραγουδιών (ιδίως όλων των εκδοχών του τραγουδιού «Ο ιερός πόλεμος») στα γερμανικά ή στα ρωσικά.

Η επιδοκιμασία του επιθετικού πολέμου που διεξάγει αυτό το διάστημα η Ρωσία κατά της Ουκρανίας, καθώς και η συμπεριφορά που αποσκοπεί και ενδέχεται να υποκινήσει την ετοιμότητα για χρήση βίας.

Ενδυμασίες που είναι πιθανό και ανάλογα με τις περιστάσεις προορίζονται να δημιουργήσουν προς τα έξω εντύπωση συμπάθειας προς τη ρωσική ή την ουκρανική υπόθεση ή οι οποίες αξιοποιούνται για να εγκρίνουν ή και να εξυμνούν τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Να σημειωθεί ότι η αστυνομία του Βερολίνου και πέρυσι, κατά τους πρώτους μήνες από το ξέσπασμα του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία είχε προχωρήσει σε αντίστοιχη απόφαση, προσπαθώντας μάλιστα να εμποδίσει την πραγματοποίηση της εκδήλωσης του ΚΚΕ και του ΚΚ Τουρκίας, απαιτώντας -χωρίς επιτυχία- να κατεβούν οι σημαίες των δύο κομμουνιστικών κομμάτων, επειδή θυμίζουν τη σημαία της Σοβιετικής Ένωσης.

Γίνεται φανερό με κυνικό τρόπο ότι το γερμανικό αστικό κράτος αξιοποιεί τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία ανάμεσα στις δυνάμεις του ευρωατλαντισμού και τη Ρωσία, προσπαθώντας να ταυτίσει τη Σοβιετική Ένωση με την απαράδεκτη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Τσουβαλιάζει την ΕΣΣΔ και τον Σοσιαλισμό με αυτούς που τη διέλυσαν και τον ανέτρεψαν, με τους καπιταλιστές στη Ρωσία που πήραν την εξουσία κατά την περίοδο 1989-1991. Πρόκειται για μια χυδαιότητα αν συλλογιστεί κανείς ότι η Γερμανία στήριξε την καπιταλιστική παλινόρθωση στη Ρωσία, η οποία καμία σχέση δεν έχει με το πρώτο εργατικό κράτος του κόσμου, που απελευθέρωσε και τον γερμανικό λαό από τον ναζισμό.

Καμία ανιστόρητη απαγόρευση δεν θα εμποδίσει τους λαούς να τιμήσουν την άσβεστη προσφορά του Κόκκινου Στρατού στη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη, γιατί δεν ξεχνούν: Τα χώματα όπου πάνω τους έχουν ανεγερθεί αυτά τα μνημεία είναι ποτισμένα με το αίμα δεκάδων χιλιάδων Σοβιετικών στρατιωτών που έπεσαν στις μάχες για την ήττα του ναζισμού με ηρωισμό και αυτοθυσία, με το όπλο και την κόκκινη σημαία στο χέρι. Και η εικόνα αυτής της σημαίας με το σφυροδρέπανο να κυματίζει στο Ράιχσταγκ έχει καταγραφεί ανεξίτηλα στη συλλογική μνήμη των λαών, τους εμπνέει και τους διδάσκει να έχουν πίστη στη δύναμή τους.

Το καπιταλιστικό σύστημα, που γεννά και θρέφει το φασισμό, είναι αυτό που κρατά ζωντανά ναζιστικά μορφώματα και οργανώσεις ως εφεδρείες για να χτυπήσουν το λαϊκό και εργατικό κίνημα. Και αυτοί που ξεσκεπάζουν και αντιπαλεύουν πραγματικά τον φασισμό και το σύστημα της εκμετάλλευσης ήταν και είναι οι κομμουνιστές. Γι’ αυτό και βρίσκονται στο στόχαστρο της ΕΕ με το αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο και την αισχρή θεωρία των «δυο άκρων». Και η καλύτερη απάντηση των εργαζομένων στις προσπάθειες αυτές θα είναι η αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ, η ψήφος στο ΚΚΕ, στην Ελλάδα, στη Γερμανία και παντού όπου θα στηθούν κάλπες για τις εκλογές της 21ης Μάη.

Δημήτρης Αμπατιέλος
μέλος του Τομεακού Γραφείου Γερμανίας του ΚΚΕ
902.γρ

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: