Ανερυθρίαστα ψέματα του Μάικ Πενς για σύνδεση Σολεϊμανί με την τρομοκρατική επίθεση της 11η Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ

Τερατολογίες που αντιβαίνουν σε κάθε λογική υποστήριξε ο αντιπρόεδρος του Τραμπ, παρουσιάζοντας το σιϊτη Σολεϊμανί ως βοηθό των σουνιτών κυρίως Σαουδαράβων τρομοκρατών της 11ης Σεπτεμβρίου.

Είναι γεγονός πως οι ΗΠΑ ποτέ δεν έδιναν ιδιαίτερη σημασία στην αξιοπιστία των ισχυρισμών τους όταν ήταν να δικαιολογήσουν οποιαδήποτε επέμβαση και επιθετική τους ενέργεια στον κόσμο. Η κυβέρνηση Τραμπ ωστόσο φαίνεται να κατακτά ένα νέο ρεκόρ, καθώς οι ισχυρισμοί της για τα αίτια της κρατικής δολοφονίας του σημαίνοντος Ιρανού αξιωματικού Σολεϊμανί δεν είναι απλά μη αληθοφανείς, αλλά παραβιάζουν και κάθε κανόνα κοινής λογικής. Σε βαθμό που το σόου της κυβέρνησης Μπους  του νεότερου με τα “στοιχεία” για “όπλα μαζικής καταστροφής του Σαντάμ”, που χρησιμοποιήθηκαν για την επέμβαση στο Ιράκ το 2003, να μοιάζει με πταίσμα.

O αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, σε σειρά αναρτήσεών του στο τουίτερ, υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι ο Σολεϊμανί συνδέεται με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 σε αμερικανικό έδαφος, λέγοντας πως ο Ιρανός υποστράτηγος “βοήθησε να ταξιδέψουν παράνομα στο Αφγανιστάν 10 από τους 12 τρομοκράτες” των εν λόγω επιθέσεων.

Ο Πενς εδώ αδυνατεί να πιάσει ακόμα και το λήγοντα, αφού το τρομοκρατικό χτύπημα έγινε από 19 και όχι 12 δράστες. Αντιλαμβανόμενο τη γκάφα του αντιπροέδρου, το επιτελείο του μέσω της εκπροσώπου του Πενς Κέιτι Γουόλντμαν “διευκρίνησε” αργότερα ότι ο Πενς αναφερόταν συγκεκριμένα στους αεροπειρατές που ταξίδεψαν μέσω Αφγανιστάν.

Στην πραγματικότητα, αυτή η αστοχία είναι το λιγότερο προβληματικό σημείο από τα αποκυήματα της ιμπεριαλιστικής φαντασίας που σερβίρει ο αντιπρόεδρος. Σύμφωνα με το πόρισμα της Επιτροπής για την 11η Σεπτεμβρίου, που είχε συσταθεί από τον πρόεδρο Μπους και ολοκλήρωσε τις εργασίες της το 2004, το Ιράν διευκόλυνε τη διέλευση μελών της Αλ Κάιντα από το Αφγανιστάν, μη σφραγίζοντας τα διαβατήριά τους, και κάποια εξ αυτών ανήκαν στους δράστες της τρομοκρατικής ενέργειας. Ωστόσο η ίδια η Επιτροπή, που προφανώς δεν μπορεί να κατηγορηθεί για φιλικές διαθέσεις προς το Ιράν, συμπεραίνει πως “Δε βρήκαμε στοιχεία πως το Ιράν ή η Χεζμπολάχ γνώριζαν τα σχέδια για αυτό που αργότερα έγινε η επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου”.

Ο Πενς βέβαια δε θέλει απλά να υπονοήσει ότι το Ιράν βοήθησε τους τρομοκράτες, αλλά ότι προσωπικά ο Σολεϊμανί ενεπλάκη στην αρωγή του. Το πόρισμα της ίδιας Επιτροπής ωστόσο δεν αναφέρει καν τον Σολεϊμανί, πόσο μάλλον να τον συνδέσει με τη μη σφράγιση των διαβατηρίων στα μέλη της Αλ – Κάιντα. Η Γουόλντμαν, ερωτηθείσα για τους ισχυρισμούς περί προσωπικής σύνδεσης του δολοφονηθέντος με την εν λόγω πρακτική του Ιράν εκείνη την περίοδο, εκείνη πέταξε κυριολεκτικά τη μπάλα στην εξέδρα, αναφερόμενη στην απόφαση του Τραμπ τον περασμένο Απρίλη να βαφτίσει τρομοκρατική οργάνωση τους Φρουρούς της Επανάστασης στο Ιράν. Στο έγγραφο που συνοδεύει την απόφαση, δεν υπάρχει και πάλι καμία ονομαστική αναφορά στο Σολεϊμανί, απλώς ενοχοποιείται το Ιράν για ταξιδιωτική διευκόλυνση των μετέπειτα τρομοκρατών.

Ο ισχυρισμός του Πενς παίζει κυριολεκτικά μπουνιές με τη λογική και την ως τώρα ιστορική εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή. Απευθύνεται κυριολεκτικά σε νήπια και αναλφάβητους, όταν υποστηρίζει ότι ο σιΐτης Σολεϊμανί βοήθησε τους σουνίτες και εν πολλοίς Σαουδάραβες δράστες της 11ης Σεπτεμβρίου, δηλαδή εξορισμού θανάσιμους εχθρούς του σιϊτικού Ιράν. Ο Πενς αδιαφορεί ακόμα και για την εσωτερική συνοχή των ίδιων του των μυθευμάτων, αφού σε άλλο σημείο των αναρτήσεων προσάπτει ανάμεσα στις “αγριότητες” Σολεϊμανί και τη δράση του εναντίον της Σαουδικής Αραβίας στα πλαίσια του εμφυλίου πολέμου στην Υεμένη. Το πιο εκπληκτικό απ’ όλα είναι ότι στην πραγματικότητα, αμέσως μετά τις επιθέσεις στις ΗΠΑ το 2001, ο Σολεϊμανί για ένα διάστημα υπήρξε σύμμαχος της αμερικανικής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της πολεμικής επέμβασης κατά των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. Παρά την ανυπαρξία διπλωματικών σχέσεων Ιράν – ΗΠΑ, μετά τις επιθέσεις έγιναν μια σειρά συναντήσεις εκπροσώπων διορισμένων από το Σολεϊμανί με Αμερικανικούς αξιωματούχους, όπου η ιρανική πλευρά παρείχε πολύτιμες για τη μελλοντική επέμβαση πληροφορίες σημαντικών θέσεων των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. Μόλις λίγους μήνες αργότερα, ο Τζωρτζ Μπους ενέταξε το Ιράν επίσημα στον “άξονα του κακού” και οι επαφές διακόπηκαν.

Ο λόγος που ο Αμερικανός αντιπρόεδρος κατασκεύασε αυτή την κυριολεκτικά ιστορία για αγρίους, είναι πιθανότατα για να εντάξει την επίθεση στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης στην εξουσιοδότηση στρατιωτικής βίας που είχε δώσει το Κογκρέσο το 2001 ενάντια στα “έθνη, οργανώσεις ή άτομα εκείνα που [ο πρόεδρος] αποφασίζει ότι σχεδίασαν, επέτρεψαν, διέπραξαν ή βοήθησαν τις τρομοκρατικές επιθέσεις που συνέβησαν στις 11 Σεπτέμβρη 2001”. Εν προκειμένω, στόχος του Πενς είναι να παρουσιάσει το Σολεϊμανί ανάμεσα σε όσους “βοήθησαν” τις επιθέσεις και άρα νομότυπα βρέθηκαν στο στόχαστρο στρατιωτικής βίας των ΗΠΑ.

Ο ιμπεριαλισμός, εκτός από δολοφονικός, ήταν πάντα κυνικός και θρασύς, ωστόσο όσο περισσότερο σαπίζει, τόσο πιο εξόφθαλμα και χυδαία θα γίνονται και τα ψέματα με τα οποίο προσπαθούν οι απολογητές του να δικαιολογήσουν τα ποτάμια αίματος που αφήνει στο διάβα του.

Με πληροφορίες από Washington Post

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: