«Bad Blue Boys» – Ουκρανοί φασίστες του Αζόφ: «Οι δυο μαζί άξια ταιριάζουμε σαν κώλος με βρακί…»

Άμεση είναι η σχέση Κροατών φασιστών που δραστηριοποιούνται και μέσα από την Ντιναμό Ζάγκρεμπ με τους ναζιστές του Τάγματος Αζόφ στην Ουκρανία, αυτούς που χειροκροτούσαν σύσσωμοι στην ελληνική Βουλή η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ…

Οι «Bad Blue Boys» της Ντιναμό είναι ναζί, φασίστες και δεν το κρύβουν. Χαιρετούν ναζιστικά μέσα και έξω από τα γήπεδα. Η εγκληματική δράση τους είναι γνωστή για χρόνια, αλλά δεν τους αγγίζουν οι κροατικές αρχές. Έχουν για σήμα το μπουλντόγκ και λειτουργούν ως ναζιστικό τάγμα εφόδου, έχοντας αναφορές στη φασιστική οργάνωση «Ουστάσι» του Αντε Πάβελιτς, στην Κροατία, που στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο είχε συνεργαστεί με τους ναζί, παίζοντας ρόλο στην εξόντωση Εβραίων, Ρομά και Σέρβων.

Οι «Bad Blue Boys» είχαν κυρίαρχο ρόλο στα αιματηρά γεγονότα στο «Μαξιμίρ» το 1990. Για πολλούς ο πόλεμος μεταξύ Κροατίας και Σερβίας ξεκίνησε μέσα στο γήπεδο, όπου συγκρούστηκαν – κυριολεκτικά – η Ντιναμό Ζάγκρεμπ και ο Ερυθρός Αστέρας Βελιγραδίου.

Οι φασίστες της Ντιναμό Κιέβου ευχαριστούν τους ομοϊδεάτες τους Κροάτες που υποστηρίζουν τους δολοφόνους του Τάγματος Αζόφ

Το 2018 η κροατική αστυνομία έκανε έφοδο σε συνδέσμους των «Bad Blue Boys» στο Ζάγκρεμπ και προχώρησε στην κατάσχεση πλήθους όπλων, ροπάλων, πυροτεχνημάτων, μασκών full face και πυρομαχικών για πυροβόλα όπλα. Ακόμα, οι χώροι τους ήταν διακοσμημένοι με γκράφιτι αφιερωμένα στον Χίτλερ και στον Πάβελιτς, ιδρυτή των «Ουστάσι».

Στους εκτός έδρας αγώνες της Ντιναμό οι «Bad Blue Boys» έχουν απασχολήσει ουκ ολίγες φορές με την παρουσία τους, είτε μέσω επεισοδίων είτε μέσω προκλητικών συνθημάτων και κινήσεων. Χαρακτηριστική επίσης είναι η «παρέλαση» που είχαν κάνει στους δρόμους του Μιλάνου, το 2022, χαιρετώντας ναζιστικά.

Εκτός όμως από αυτά, η ιστορία της Ντιναμό κατά την τρέχουσα χιλιετία συνδέεται με τον επιχειρηματία Ζντράβκο Μάμιτς, που εξελέγη πρόεδρος του συλλόγου το 2003. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Μάμιτς διατηρούσε στενές σχέσεις με τη μαφία.

 

Με τους Αζόφ

Φωτογραφία που αναρτήθηκε σε λογαριασμό χούλιγκαν στην πλατφόρμα «X»

Άμεση είναι η σχέση Κροατών φασιστών που δραστηριοποιούνται και μέσα από την Ντιναμό Ζάγκρεμπ με τους ναζιστές του Τάγματος Αζόφ στην Ουκρανία, αυτούς που χειροκροτούσαν σύσσωμοι στην ελληνική Βουλή η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

Η σχέση αυτή είναι επιβεβαιωμένη ήδη από το πραξικόπημα του 2014 κατά του τότε προέδρου Β. Γιανουκόβιτς και μετέπειτα στις εξελίξεις που ακολούθησαν στην Ουκρανία έως τη ρωσική επίθεση πριν έναν και πλέον χρόνο. Το Βαλκανικό Ερευνητικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο (ΒΙRΝ) έχει καταγράψει σειρά γεγονότων όπως αποτυπώθηκαν σε κροατικές εφημερίδες που το αποδεικνύουν.

Τον Φλεβάρη του 2022 υπάρχει αναφορά στην εφημερίδα «Dnevnik.hr» ότι Κροάτες εθελοντές είχαν ήδη αναχωρήσει για την Ουκρανία για να πολεμήσουν τη ρωσική εισβολή. «Μια μεγαλύτερη ομάδα εθελοντών θα πρέπει να ενταχθεί στον ουκρανικό στρατό τις επόμενες δύο μέρες», έλεγε. Η «Vecernji list» έγραψε επίσης ότι «συλλέγεται βοήθεια για την Ουκρανία στις εγκαταστάσεις των Bad Blue Boys (ΒΒΒ), υποστηρικτών της ποδοσφαιρικής ομάδας Dinamo, στο Ζάγκρεμπ. Αυτή η δράση φέρεται να συντονίστηκε από τον Ντένις Σέλερ, ο οποίος πέρασε έξι χρόνια με το ακροδεξιό τάγμα Azov της Ουκρανίας».

Σύμφωνα με έρευνα του ΒΙRN του 2019, ο Σέλερ, που είναι ο πρώην αρχηγός της εγκληματικής ναζιστικής συμμορίας «ΒΒΒ», το 2014 και το 2015, ήταν μεταξύ 20 ή 30 Κροατών που πολέμησαν ως μέρος του ακροδεξιού τάγματος εθελοντών Αζόφ στην ανατολική Ουκρανία.

Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι αυτές τις μέρες μετά τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσούρη στη Νέα Φιλαδέλφεια, οι Ουκρανοί φασίστες χούλιγκαν της Ντιναμό Κιέβου στηρίζουν τους ομοϊδεάτες τους της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, αφιερώνοντάς τους βλήματα όλμων που χρησιμοποιούνται στον πόλεμο.

Με τον φερετζέ της ομάδας

Βέβαια, η δράση φασιστικών ομάδων με προκάλυμμα τους συνδέσμους δεν αποτελεί αποκλειστικότητα των Κροατών, αλλά σύνηθες φαινόμενο σε όλο τον κόσμο και στη χώρα μας, με φανερή ή συγκαλυμμένη δράση.

Ανάμεσα σε πολλά άλλα, είναι χαρακτηριστικό τη δεκαετία του 2000 το παράδειγμα της «Γαλάζιας Στρατιάς», μιας γκρούπας που δημιούργησε η Χρυσή Αυγή, η οποία εκμεταλλευόμενη την απήχηση της Εθνικής ομάδας, εμφανιζόταν τάχα ως σύνδεσμός της για να στρατολογεί και να προωθεί τις εθνικιστικές και φασιστικές απόψεις της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης.

Ιδού τι είχε αναφέρει σε άρθρο της η Χρυσή Αυγή: «Τόσο στις μεγάλες ομάδες των Αθηνών όσο και στις επαρχιακές ομάδες, υπάρχουν ισχυροί πυρήνες εθνικιστών οπαδών. Έχουμε διατυπώσει και στο παρελθόν την άποψή μας πως οι χώροι των αθλητικών συναντήσεων προσφέρονται για την προώθηση των εθνικιστικών θέσεων και ιδεωδών και φυσικά δεν θα μείνουμε άπραγοι στο συγκεκριμένο τομέα. Το θέμα αυτό έχει πολύ “ψωμί” για να το αφήσουμε ανεκμετάλλευτο»…

Όσο για το ποιόν της «Γαλάζιας Στρατιάς», είχε φανεί και από τη χαρακτηριστική αγγελία που είχε δημοσιεύσει: «Ζητείται διαχειριστής για τη σελίδα της Γαλάζιας Στρατιάς, φασιστικών πολιτικών φρονημάτων, γηπεδόβιος, χουλιγκάνος, με γνώσεις αθλητικογραφίας και κυρίως καράτε και street fight (μάχη δρόμου!)»…

 

(Αναδημοσίευση από τον Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου 12 – 13 Αυγούστου)

*Τίτλος ανάρτησης: Κατιούσα (Στίχος του Φρανσουά Βιγιόν)

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: