«Δεν έχω γράψει ποιήματα μέσα σε κρότους, μέσα σε κρότους κύλησε η ζωή μου…»

Σαν σήμερα, έφυγε από τη ζωή ο Μίλτος Σαχτούρης: «Στους ανθρώπους στέρησε την απόλαυση να του κάνουν κακό, γιατί, όπως κάθε μεγάλος ποιητής, τα χειρότερα τα κάνει μόνος του για τον εαυτό του»…

Σαν σήμερα, στις 29 του Μάρτη 2005, έφυγε από τη ζωή ο Μίλτος Σαχτούρης. Είχε γεννηθεί στις 29 του Ιούλη 1919. Ανήκει στους μεγάλους ποιητές της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς, «σε εκείνους από αυτή τη γενιά, που με πολλά τραύματα και διώξεις «ανταμείφθηκαν» για τα οράματα και τον ΕΑΜικό απελευθερωτικό αγώνα».

Ήταν δισέγγονος του Υδραίου ναυάρχου, καπετάνιου στον απελευθερωτικό αγώνα του 1821, Γιώργη Σαχτούρη.

«Ο Μίλτος Σαχτούρης δεν είναι αυτού του κόσμου ή του άλλου. Είναι επισκέπτης. Μόνο η μάνα του γνωρίζει πως δεν επρόκειτο για γέννα αλλά για επίσκεψη.

Ο Σαχτούρης διάλεξε να είναι ακίνητος μέσα στο δωμάτιό του. Ακίνητος και στο αγαπημένο του καφενείο. Στους ανθρώπους στέρησε την απόλαυση να του κάνουν κακό, γιατί, όπως κάθε μεγάλος ποιητής, τα χειρότερα τα κάνει μόνος του για τον εαυτό του». (Γιώργος Κακουλίδης)

Το 1937 ξεκίνησε τις σπουδές του στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά με την κήρυξη του πολέμου, το 1940, τις εγκατέλειψε και αφοσιώθηκε στην ποίηση.

Στα χρόνια της φασιστικής κατοχής, εντάχθηκε στο ΕΑΜ Λογοτεχνών. Το Μάη του 1944, έκανε την πρώτη επίσημη ποιητική του εμφάνιση από το περιοδικό «Τα Νέα Γράμματα». Συνεργάστηκε με τα περιοδικά «Τα Νέα Γράμματα», «Τα Νέα Ελληνικά» και «Νέα Εστία».

Το 1945 εκδόθηκε η πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο «Η λησμονημένη». Παράλληλα με την ποίηση μετέφρασε Μπρεχτ.

«Ο ποιητής δεν κάνει επίδειξη της φθοράς του, δεν συναλλάσσεται, δεν ενδιαφέρεται για τις εντυπώσεις. Αξιοπρεπής σ’ αυτό που είναι, εξοφλεί το χρέος του, πληρώνει το φόρο του στην παγκόσμια μοίρα – όπως πιστεύει». (Νικηφόρος Βρεττάκος)

Το 1956 ο Μίλτος Σαχτούρης τιμήθηκε με το Α’ Βραβείο «Νέοι Ευρωπαίοι Ποιητές» της ιταλικής ραδιοτηλεόρασης για τη συλλογή του «Όταν σας μιλώ», το 1962 με το Β’ Κρατικό Βραβείο Ποίησης για τη συλλογή «Τα Στίγματα» και το 1987 με το Α’ Κρατικό Βραβείο Ποίησης για τα «Εκτοπλάσματα».

Ο σπουδαίος ποιητής το 2003 βραβεύτηκε με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου του.

Διαβάστε στην Κατιούσα:

Ο Νικηφόρος Βρεττάκος σε άρθρο του στην Επιθεώρηση Τέχνης (1960) παρουσιάζει κριτικά την ποιητική συλλογή του νέου ποιητή Σαχτούρη «Ο περίπατος», δίνοντάς μας παράλληλα και μια εικόνα για την μέχρι τότε διαδρομή του έργου του:

Μίλτος Σαχτούρης, ποιητής του «δύσκολου καιρού»

Δυο κείμενα του ποιητή Γιώργου Κακουλίδη, από τους καταλληλότερους να μιλήσουν για τον Μίλτο Σαχτούρη:

Ο Μίλτος Σαχτούρης, φυγάς θεόθεν και αλήτης

 

Διαβάστε επίσης:

Κληρονόμος πουλιών, στρατιώτης ποιητής. Μίλτος Σαχτούρης. -από τη Μαρία Παρέντη

Μίλτος Σαχτούρης: «Κοιτάμε με τα δόντια…» – 5 ποιήματα του δύσκολου καιρού

Σταύρος Κουγιουμτζής: «Αυτά είπε σ’ ένα ποιητή δικό μας…»

“Μακριά σ’ έν’ άλλο κόσμο γίνηκε αυτή η αποκριά…” – Μίλτος Σαχτούρης

Κυριακή πρωί μ’ ένα ποίημα: «Χειμώνας» του Μίλτου Σαχτούρη

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: