«Ήταν καμάρι της αυγής και καβαλάρης όμορφος…»

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο μεγάλος ποιητής και θεατρικός συγγραφέας, Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, από τις μεγαλύτερες μορφές της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Ισπανός, μα η ποίησή του πανανθρώπινη. Μίσησε την αδικία και αντιτάχτηκε στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Σαν σήμερα, στις 5 του Ιούνη 1898, γεννήθηκε ο μεγάλος Ισπανός ποιητής και θεατρικός συγγραφέας, Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα.

Ο Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες μορφές της παγκόσμιας λογοτεχνίας, ποιητής και θεατρικός συγγραφέας με θαυμαστό έργο, που με τη ζωή και το έργο του μας έφερε κοντά στην  Ισπανία του μόχθου και της προόδου.

Γεννήθηκε από  εύπορη και μορφωμένη οικογένεια. Παρόλο που είχε εξασφαλισμένη μια ζωή με ανέσεις, όταν αντίκρισε τη φτώχεια και τις συνθήκες ζωής της μεγάλης μάζας των Ισπανών και συνειδητοποίησε τους νόμους τις εκμετάλλευσης, άλλαξε ρότα και τράβηξε στο πλευρό των καταπιεσμένων.

Σπούδασε φιλοσοφία, λογοτεχνία και νομικά, λάτρευε τη μουσική (ήταν καλός πιανίστας), μα το γράψιμο ήταν η κλίση και η μεγαλύτερη αγάπη του, και μαζί το βήμα απ’ όπου θα εναντιωνόταν απέναντι στον πόλεμο και το αντιδραστικό πλαίσιο της καθολικής εκκλησίας.

Στα τριάντα ένα του, τη χρονιά που ξεσπάει το «κραχ» θα ταξιδέψει στις ΗΠΑ. Αυτό το ταξίδι θα σταθεί η αφορμή για να προσεγγίσει ο ποιητής, από μαρξιστική σκοπιά πια, την καταπίεση ανθρώπου από άνθρωπο, που «άνθιζε» στη μητρόπολη του καπιταλισμού. Εκεί, στη Νέα Υόρκη θα μπει στον κόσμο του θεάτρου.

Δυο χρόνια αργότερα θα επιστρέψει στην Ισπανία και θα ξεκινήσει περιοδείες με θίασο. Το ανέβασμα του έργου του Λόρκα «Γέρμα» θα προκαλέσει  την οργισμένη αντίδραση των φασιστών.  Ο Λόρκα έχει περάσει στο στόχαστρο της αντίδρασης.

«Ανέμισες για μια στιγμή το μπολερό
και το βαθύ πορτοκαλί σου μεσοφόρι.
Αύγουστος ήτανε δεν ήτανε θαρρώ,
τότε που φεύγανε μπουλούκια οι Σταυροφόροι…»

Τον Ιούλη του 1936 ο στρατηγός Φράνκο καταλαμβάνει με πραξικόπημα την εξουσία. Στις 19 του Αυγούστου ο Λόρκα τουφεκίζεται πισώπλατα από φασίστες παρακρατικούς στα περίχωρα του Βιθνάρ, κοντά στη Γρανάδα.

Ισπανός, μα η ποίησή του πανανθρώπινη. Το έργο του διαδόθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο, μεταφράστηκε, μελοποιήθηκε και τραγουδήθηκε και, ο ίδιος, όπως ζωντανός,  αγαπήθηκε με πάθος και μισήθηκε και νεκρός, σαν όλους τους αληθινά μεγάλους.

«Γύρισε κάμπους και βουνά
και πανηγύρια πέρασε
στην αγκαλιά των κοριτσιών…»

Στη γλώσσα μας το έργο του Λόρκα μεταφράστηκε και αποδόθηκε από σπουδαίους μεταφραστές και ποιητές και είναι πολλά τα ποιήματά του  που μελοποιήθηκαν και τραγουδιούνται απ’ το λαό μας.

Ο Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα κατέχει δικαιωματικά θέση ανάμεσα στους ποιητές που μίσησαν την αδικία και αντιτάχτηκαν στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο· δίπλα στους  πανάξιους και δοξασμένους ποιητές που γέννησε η ανθρωπότητα. Τόσο που να τον νιώθουμε έναν δικό μας.

Πατώντας εδώ μπορείτε να περιηγηθείτε σε όλες τις πολύ ενδιαφέρουσες αναρτήσεις του περιοδικού για τον Φεντερίκο Γκαρθία  Λόρκα.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: