Συμφωνία Ελλάδας – Κούβας για την παραγωγή του εμβολίου “Soberana -2” στη χώρα μας

O υπουργός υγείας της χώρας Δρ. Χοσέ Άνχελ Πόρταλ Μιράντα, έκανε λόγο για “απόφαση – σταθμό”, καθώς η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνεργάζεται με την Κούβα στο ζήτημα της διάθεσης των εμβολίων.

Ιστορική μπορεί να χαρακτηριστεί η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Κούβας, για την παραγωγή του εμβολίου Soberana – 2 στη χώρα μας, του πιο πολλά υποσχόμενου από τα πέντε υποψήφια κουβανικά εμβόλια κατά του κορονοϊού, το οποίο ήδη βρίσκεται σε προχωρημένη φάση κλινικών δοκιμών.

Εφόσον επιβεβαιωθεί με την ολοκλήρωση της τρίτης φάσης η αποτελεσματικότητα του εμβολίου, η χώρα μας είναι διατεθειμένη να αναλάβει την παραγωγή του Soberana – 02, τουλάχιστον για 500.00 δόσεις του εμβολίου σε πρώτη φάση, ενώ δεν αποκλείεται αυτή η συμφωνία να επεκταθεί ποσοτικά στο μέλλον ή ακόμα και να συμπεριλάβει άλλα κουβανικά εμβόλια, εφόσον περάσουν με επιτυχία από τις κλινικές δοκιμές που βρίσκονται σε εξέλιξη.

O υπουργός υγείας της χώρας Δρ. Χοσέ Άνχελ Πόρταλ Μιράντα, έκανε λόγο για “απόφαση – σταθμό”, καθώς η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνεργάζεται με την Κούβα στο ζήτημα της διάθεσης των εμβολίων. “Ευελπιστούμε η συμφωνία να αποτελέσει την αρχή της επέκτασης της συνεργασίας μας και με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ αποτελεί μια ακόμα επιβεβαίωση του υψηλού κύρους που απολαμβάνουν τα επιτεύγματα του κουβανικού λαού στον ιατρικό και βιοτεχνολογικό τομέα, ειδικότερα σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση του COVID-19”.

Από την πλευρά του, ο Έλληνας ομόλογός του, Βασίλης Κικίλιας, δήλωσε πως “Η προσέγγισή μας με την Κούβα δείχνει τη δυνατότητα των χωρών μας να βρουν κοινό βηματισμό απέναντι σε αυτή την παγκόσμια απειλή, πέρα από ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές”, προσθέτοντας πως “έχουμε όλοι να πάρουμε μαθήματα από τον τρόπο με τον οποίο η Κούβα αντιμετώπισε την πανδημία”. Πρόσθεσε δε πως, καλώς εχόντων των πραγμάτων, η Ελλάδα θα είναι σε θέση να συμμετάσχει στην παραγωγή των εμβολίων το αργότερο ως την 1η Απρίλη 2022.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: