Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός»: Τι είχες Γιάννη… κουκιά σπέρνω

Μέσα σε διάστημα μερικών εβδομάδων, προχτές τέθηκε για δεύτερη φορά εκτός λειτουργίας, από σοβαρή βλάβη, ο μοναδικός αγγειογράφος του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός». Η Κατιούσα επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Ευαγγελισμός Ηλία Σιώρα.

Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα… για τα προβλήματα στην Υγεία που πολλαπλασιάζονται και για το μεγαλύτερο δημόσιο νοσοκομείο της χώρας, τον «Ευαγγελισμό», που αναπαράγονται και επαναλαμβάνονται δημιουργώντας εφιαλτικές προοπτικές για τους εργαζόμενους και τους ανθρώπους των λαϊκών τάξεων που δεν έχουν για να βάλουν το χέρι στην τσέπη.

Μέσα σε διάστημα μερικών βδομάδων τέθηκε ξανά, για δεύτερη φορά, εκτός λειτουργίας από σοβαρή βλάβη ο μοναδικός αγγειογράφος του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός». Αυτό σημαίνει ότι το νοσοκομείο αδυνατεί να αντιμετωπίσει περιστατικά ασθενών με οξύ έμφραγμα. Αν σκεφτεί κανείς ότι στη γενική εφημερία του νοσοκομείου (όπως αύριο Κυριακή 16/7) εξετάζονται στο Καρδιολογικό τμήμα 100 – 120 ασθενείς και από αυτούς εισάγονται 25, από τους οποίους οι 4 με 5 με οξύ έμφραγμα, μπορεί να καταλάβει το μέγεθος του προβλήματος: κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.

Η Κατιούσα επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Ευαγγελισμός Ηλία Σιώρα (φωτογραφία). Μας είπε ότι τα προβλήματα στο Αγγειοχειρουργικό Τμήμα του νοσοκομείου δεν είναι σημερινά. Οι δυο αγγειογράφοι που διαθέτει το τμήμα δεν είναι σε θέση να καλύψουν ούτε τις βασικές ανάγκες. Ο ένας έχει κατασκευαστεί προ 25ετίας και έχει να δουλέψει  4-5 χρόνια και αυτός που προχτές βγήκε ξανά εκτός λειτουργίας είναι 15ετίας και χαλάει συνέχεια.

Τα προβλήματα όμως του τμήματος δεν εξαντλούνται στην υλικοτεχνική υποδομή. Το τμήμα παραμένει υποστελεχωμένο και η θέση ειδικευμένου Αγγειοχειρουργού κενή, ενώ ο μοναδικός συμβασιούχος Αγγειοχειρουργός δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες ακόμα κι αν ήταν σε θέση να εφημερεύει ο ίδιος 24 ώρες το 24ωρο και 365 μέρες το χρόνο! Είναι πρόσφατο άλλωστε (14/6) το περιστατικό με τη νέα κοπέλα που διακομίστηκε μετά από τροχαίο στη Γενική Εφημερία του νοσοκομείου και τελικά, μετά από πολλές ώρες διακομίστηκε στον Ερυθρό Σταυρό για τους παραπάνω λόγους.

Σε αυτούς που κάνουν λόγο για «υπερβολική ανακίνηση» του θέματος με τη βλάβη του αγγειογράφου και καταλογίζουν «σκοπιμότητες» στους εργαζόμενους του νοσοκομείου, συμπληρώνοντας «τόσα νοσοκομεία υπάρχουν κοντά στον Ευαγγελισμό», ο κ. Σιώρας, καρδιολόγος ο ίδιος, τονίζει ότι τέτοια περιστατικά πρέπει να αντιμετωπίζονται «σε χρόνους μηδενικούς», επισημαίνει τον κίνδυνο που διατρέχει ο ασθενής με οξύ έμφραγμα, αν δεν αντιμετωπιστεί επαρκώς τις πρώτες 2-3 ώρες από την εκδήλωσή του και προσθέτει ότι ακόμα και αν κατά ένα μαγικό τρόπο οι ασθενείς του Ευαγγελισμού μπορούσαν να εξυπηρετηθούν από παρακείμενα νοσοκομεία, είναι τραγικό το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας να μη διαθέτει αγγειογράφο. Τη στιγμή μάλιστα, τονίζει ο πρόεδρος, που στο νέο κτίριο των χειρουργείων του νοσοκομείου υπάρχει χώρος («τα ντουβάρια είναι εκεί και περιμένουν» μας είπε χαρακτηριστικά) έτοιμος να φιλοξενήσει ένα πλήρες και αξιόπιστο Αγγειοχειρουργικό Τμήμα, μα ούτε μηχανήματα, ούτε προσωπικό υπάρχουν.

Το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Ευαγγελισμός έχει επισημάνει άπειρες φορές με επιστολές, με υπομνήματα στη Βουλή, με κινητοποιήσεις και απεργίες, τις μεγάλες ελλείψεις του νοσοκομείου, τους κινδύνους για την υγεία, την αρτιμέλεια, αλλά και τη ζωή των ασθενών, στους κυβερνητικούς αρμόδιους που, κατά τα άλλα, πανηγυρίζουν για τα ματωμένα πλεονάσματα, καγχάζουν ειρωνευόμενοι το λαό εμφανιζόμενοι ως «ευεργέτες» του και ταυτόχρονα… κουκιά σπέρνουν για τα λαϊκά προβλήματα και ανάγκες. Οι εργαζόμενοι του Ευαγγελισμού είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν να «ενοχλούν» την εξουσία και να διεκδικούν άμεση κάλυψη των αναγκών στο Αγγειοχειρουργικό Τμήμα του νοσοκομείου, και δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να σταματήσουν να  παλεύουν για αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σύστημα υγείας με βάση τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και χωρίς επιχειρηματική δράση.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: