Η Αίγινα απαιτεί μόνιμο παιδίατρο και καρδιολόγο στο Κέντρο Υγείας

Η Αίγινα είναι ένας τόπος με 14.000 μόνιμους κατοίκους όπου τα παιδιά ηλικίας 0-14 ετών ξεπερνούν τα 1000 παιδιά σε αριθμό. Ωστόσο ο μοναδικός δημόσιος φορέας Υγείας του νησιού λειτουργεί χωρίς μόνιμο παιδίατρο και καρδιολόγο

Λάβαμε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και δημοσιεύουμε το κείμενο που ακολουθεί:

ΑΠΟ Α) Συλλόγους Γονέων & Κηδεμόνων:

– Δημοτικού Παιδικού Σταθμού Αίγινας

-1ου Δ.Σ. Αίγινας

-2ου Δ.Σ. Αίγινας

– Δ.Σ. Κυψέλης

– Δ.Σ. & Νηπ Βαθέος

– Δ.Σ. Μεσαγρού

– 2ου Νηπ Αίγινας

– Γυμν Μεσαγρού

-Δ.Σ. Πέρδικας

Β) Συλλόγους Εκπαιδευτικών:

– Δασκάλων και Νηπιαγωγών Αργοσαρωνικού

-ΕΛΜΕ Πειραιά

ΠΡΟΣ

-Γραφείο Διοικητή 2ης Δ. Υ. Πε Πειραιώς κι Αιγαίου, κ. Χ. Ροΐλο

-Όλα τα κόμματα της Βουλής (ΝΔ,ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, ΜΕΡΑ25)

ΚΟΙΝ

-Υπουργείο Υγείας, Τομέας Πρωτοβάθμιας Υγειας

– Δήμαρχο Αίγινας κ. Ι. Ζορμπά

– Πρόεδρο Δ.Σ. Αίγινας κ. Στ. Θεριανό

– κ. Δημοτικούς Συμβούλους Δήμου Αίγινας.

ΗΜ/ΝΙΑ

Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2020

ΘΕΜΑ: Αίτημα για μόνιμη πρόσληψη παιδιάτρου, καρδιολόγου και οδηγών ασθενοφόρων στο Κέντρο Υγείας (ΚΥ).

Οι σύλλογοι που προσυπογράφουν το παρόν κείμενο απαιτούμε την άμεση πρόσληψη παιδιάτρου, καρδιολόγου και οδηγών ασθενοφόρου. Η Αίγινα είναι ένας τόπος με 14.000 μόνιμους κατοίκους όπου τα παιδιά ηλικίας 0-14 ετών ξεπερνούν τα 1000 παιδιά σε αριθμό. Ωστόσο ο μοναδικός δημόσιος φορέας Υγείας του νησιού λειτουργεί χωρίς μόνιμο παιδίατρο και καρδιολόγο ενώ σύμφωνα το Νόμο 4486/2017 – ΦΕΚ 115/Α/7-8-2017 άρθρο 6 η αναλογία είναι 1 παιδίατρος ανά 1.500 παιδιά. Αυτή η έλλειψη έχει ως αποτέλεσμα οι νέοι γονείς να αναγκάζονται να προσφεύγουν σε ιδιώτες παιδιάτρους και να καταβάλουν μεγάλα χρηματικά ποσά για την υγεία των παιδιών τους ή και σε κάποιες περιπτώσεις να ταξιδεύουν ως τον Πειραιά για περιστατικά τα οποία θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν και στο Κ.Υ εάν υπήρχε το κατάλληλο προσωπικό. Να επισημάνουμε σε αυτό το σημείο ότι στην αρχή της κάθε σχολικής χρονιάς οι μαθητές θα πρέπει να εξετάζονται από παιδίατρο του δημοσίου για την εγγραφή τους στο σχολείο αλλά και από καρδιολόγο προκειμένου συμμετέχουν σε διάφορα αθλήματα (όπως και από άλλες ειδικότητες). Η έλλειψη λοιπόν αυτών των ειδικοτήτων δημιουργεί επιπλέον προβλήματα σε γονείς και μαθητές.

Ειδικά για ένα νησιωτικό τόπο, όπως είναι η Αίγινα, όπου το χειμώνα τα καράβια σταματούν νωρίς και τη νύχτα η ακτοπλοϊκή σύνδεση είναι μηδενική, η έλλειψη μιας τόσο σημαντικής ειδικότητας όλο το 24ωρο αποτελεί οξύτατο πρόβλημα. Εδώ να υπενθυμίσουμε ότι σε ανάλογη πρωτοβουλία είχαν προβεί σύλλογοι του νησιού με επιστολή τους (επισυνάπτεται) προς τη 2η Δ. Υ.Πε. στις 4-3-2018 χωρίς να δοθεί ουσιαστική απάντηση.

Το ότι στην παρούσα χρονική στιγμή οι ανάγκες του νησιού για αυτές τις ειδικότητες θα καλύπτονται μία φορά την εβδομάδα με γιατρό που θα έρχεται από τον Πειραιά δεν μας ικανοποιεί και φυσικά δεν αποτελεί επίλυση του προβλήματος. Επιπλέον θεωρούμε πως αντίστοιχα σημαντική έλλειψη για το Κ.Υ. είναι και η απουσία οδηγών ασθενοφόρων. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης πως θα μεταφερθεί το παιδί γρήγορα και με τη σωστή επιστημονική φροντίδα στο Κέντρο Υγείας;

Θεωρώντας, λοιπόν, ότι η αυτοθυσία και το φιλότιμο των εργαζομένων στο κέντρο Υγείας δεν μπορούν να καλύψουν τις μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό, διεκδικούμε την άμεση πρόσληψη μόνιμου παιδιάτρου, καρδιολόγου αλλά και φυσικά την στελέχωση του Κ.Υ. με όλο το απαραίτητο προσωπικό (γιατροί, νοσηλευτές, οδηγοί ασθενοφόρων).

Το κείμενο αυτό συγκέντρωσε 1.500 υπογραφές από τον λαό της Αίγινας ενώ το προσυπογράφουν:

Α) Σύλλογοι Γονέων & Κηδεμόνων:

– Δημοτικού Παιδικού Σταθμού Αίγινας

-1ου Δ.Σ. Αίγινας

-2ου Δ.Σ. Αίγινας

– Δ.Σ. Κυψέλης

– Δ.Σ. & Νηπ Βαθέος

– Δ.Σ. Μεσαγρού

– 2ου Νηπ Αίγινας

– Γυμν. Μεσαγρού

-Δ.Σ. Πέρδικα

Β) Σύλλογοι Εκπαιδευτικών:

– Δασκάλων και Νηπιαγωγών Αργοσαρωνικού

-ΕΛΜΕ Πειραιά

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: