Ερώτηση του ΚΚΕ – Να χορηγηθεί το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας και να ενταχθούν στα ΒΑΕ οι εργαζόμενοι στις δημόσιες μονάδες Υγείας και Πρόνοιας

Να χορηγηθεί το επίδομα σε όλους τους εργαζόμενους των δημόσιων μονάδων υγείας και των μονάδων Πρόνοιας καθώς και της αύξησής του
Να διευρυνθεί ο θεσμός των ΒΑΕ σε όλους τους εργαζόμενους, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων που δουλεύουν στις συνθήκες των μονάδων υγείας και Πρόνοιας

Την καθολική χορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος και την ένταξη στα ΒΑΕ των εργαζομένων στις δημόσιες μονάδες Υγείας και Πρόνοιας ζητούν με Ερώτησή τους προς τους υπουργούς Υγείας, Εργασίας και Οικονομικών, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, Γιάννης Δελής, Νίκος Καραθανασόπουλος, Χρήστος Κατσώτης, Μαρία Κομνηνάκα, Γιώργος Μαρίνος, Νίκος Παπαναστάσης και Μανώλης Συντυχάκης.

Αναλυτικά:

«Σε όλους τους εργασιακούς χώρους οι εργαζόμενοι εκτίθενται στον επαγγελματικό κίνδυνο, εκτίθενται σε βλαπτικούς παράγοντες και επικίνδυνες καταστάσεις, που μπορεί να αποτελέσουν αιτία πρόκλησης εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών. Ωστόσο, υπάρχουν εργασίες αυξημένης επικινδυνότητας που αφορούν συγκεκριμένους κλάδους και επαγγέλματα, οι οποίες είναι συγκριτικά πιο επιβαρυντικές για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία (ΥΑΕ).

Ο θεσμός των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ) αναγνωρίζει ότι σε αυτούς τους χώρους και τα επαγγέλματα οι εργαζόμενοι εκτίθενται σε ιδιαίτερα βαριές, ανθυγιεινές και επικίνδυνες συνθήκες εργασίας και γι’ αυτό υπάρχει ανάγκη να συνταξιοδοτηθούν – απομακρυνθούν από αυτές τις συνθήκες νωρίτερα συγκριτικά με άλλα επαγγέλματα, αλλά και άλλων μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης του επαγγελματικού κινδύνου.

Με την αναγνώριση κάποιων επαγγελμάτων ως ΒΑΕ, οι εργαζόμενοι διεκδίκησαν και κατέκτησαν μέσω συλλογικών συμβάσεων και μια σειρά άλλες ευνοϊκές διατάξεις, όπως τη χορήγηση ανθυγιεινού επιδόματος. Ο τεκμηριωμένος επαγγελματικός κίνδυνος για τους υγειονομικούς – και κατά των περίοδο της πανδημίας COVID 19 – οδήγησε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να επισημάνει τον επαγγελματικό κίνδυνο για τους υγειονομικούς ήδη από τον Μάρτιο του 2020, υπογραμμίζοντας ότι δύναται να εκτεθούν σε επαγγελματικούς παράγοντες με κίνδυνο ασθένειας τραυματισμού ή ακόμα και θανάτου στο πλαίσιο της συμβολής τους στην αντιμετώπιση της COVID-19. Οι επαγγελματικοί παράγοντες κινδύνου για τους υγειονομικούς συνδέονται και με την έλλειψη προσωπικού, την εντατικοποίηση της εργασίας που οδήγησε στην παραπέρα επιβάρυνση της υγείας των υγειονομικών.

Στη χώρα μας υπάρχει σχεδόν παντελής απουσία μόνιμων ειδικών Ιατρών Εργασίας και τμημάτων Ιατρικής της Εργασίας στα δημόσια νοσοκομεία. Σε όσα νοσοκομεία υπάρχουν Ιατροί Εργασίας και Τεχνικοί Ασφαλείας, αυτοί είναι με ελαστικές σχέσεις εργασίας, με δελτίο παροχής υπηρεσιών, ενώ στην συντριπτική πλειοψηφία κυριαρχούν οι ιδιωτικές ΕΞΥΠΠ που υπερτερούν στη μειοδοσία στην τιμή αλλά και στις εικονικές και ψευδεπίγραφες υπηρεσίες.

Σε αυτό το περιβάλλον αποτελούν ιδιαίτερη πρόκληση δύο γεγονότα:

Πρώτο: Το γεγονός ότι παραμένει στο χρονοντούλαπο το πόρισμα της επιτροπής ΒΑΕ του Υπουργείου Εργασίας που κατέληγε στην πρόταση διεύρυνσης του καταλόγου των ΒΑΕ μεταξύ άλλων και σε υγειονομικούς στα δημόσια νοσοκομεία, ΚΥ και άλλες δημόσιες δομές υγείας.

Δεύτερο: Η απαράδεκτη Kοινή Υπουργική Απόφαση που με προκλητικά αντιεπιστημονικό τρόπο κατηγοριοποιεί τις ειδικότητες υγειονομικών με αποτέλεσμα είτε να μειώνεται το χορηγούμενο επίδομα, είτε να εξαιρούνται κλάδοι και ειδικότητες από τη χορήγησή του. Αυτό σημαίνει έμμεση αμφισβήτηση ότι τα νοσοκομεία ως χώροι εργασίας συνιστούν ανθυγιεινό περιβάλλον.

Ενδεικτικά οι νοσηλευτές στην πολυκλινική της ΑΕΜΥ (εντάσσονται στην κατηγορία Β και όχι στην κατηγορία Α) μαζί με τους νοσηλευτές σε ΚΥ, οι εργαζόμενοι με έκθεση σε ιοντίζουσα ακτινοβολία (επεμβατική ακτινολογία, πυρηνική ιατρική), οι εργαζόμενοι με επαγγελματική έκθεση σε καρκινογόνους και μεταλλαξιογόνους παράγοντες κινδύνου (π.χ. κυτταροστατικά αντιμετωπίζονται ως κατηγορία β ή και γ), οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα στα δημόσια νοσοκομεία (εντάσσονται στην κατηγορία γ), εξαιρούνται οι διοικητικοί υπάλληλοι καθώς και το σύνολο των μονάδων Πρόνοιας.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. υπουργοί, ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση έτσι ώστε:

– Να χορηγηθεί το επίδομα σε όλους τους εργαζόμενους των δημόσιων μονάδων υγείας και των μονάδων Πρόνοιας καθώς και της αύξησής του,

– Να διευρυνθεί ο θεσμός των ΒΑΕ σε όλους τους εργαζόμενους, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων που δουλεύουν στις συνθήκες των μονάδων υγείας και Πρόνοιας».

 

Φωτογραφία: Aris Oikonomou/ SOOC

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: