Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ: Να γίνουν αορίστου χρόνου οι συμβάσεις των εργαζομένων του Ειδικού Προγράμματος 4000 στην Υγεία μέσω ΟΑΕΔ

Επίκαιρη Ερώτηση προς την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για τους Εργαζόμενους του Ειδικού Προγράμματος 4000 στην Υγεία μέσω ΟΑΕΔ ζητώντας τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου, κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης.

Επίκαιρη Ερώτηση προς την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για τους Εργαζόμενους του Ειδικού Προγράμματος 4000 στην Υγεία μέσω ΟΑΕΔ ζητώντας τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου, κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης.

Αναλυτικά:

«4.000 εργαζόμενοι από περίπου 100 ειδικότητες (νοσηλευτικό, διοικητικό, επιστημονικό, βοηθητικό υγειονομικό και λοιπό προσωπικό, διασώστες, οδηγοί, τεχνικοί κλπ.) προσλήφθηκαν, μέσω ΑΣΕΠ, το 2016, για να καλύψουν τις κραυγαλέες ελλείψεις στον χώρο της Υγείας, μέσω του Ειδικού Προγράμματος εργασιακής επανένταξης, ετήσιας διάρκειας από τον ΟΑΕΔ για τους μακροχρόνια ανέργους.

Οι εναπομείναντες περίπου 2.500 εργαζόμενοι, που απασχολούνται σε όλο το φάσμα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, δουλεύουν ήδη ανελλιπώς στην πλειοψηφία τους εδώ και 7 χρόνια και υπηρετούν με ζήλο, αυταπάρνηση και επαγγελματική ευσυνειδησία το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, καλύπτοντας σοβαρές ελλείψεις στον τομέα της Υγείας, που διαρκώς διογκώνονται.

Ωστόσο παραμένουν συμβασιούχοι, με το δυσβάσταχτο βάρος της εργασιακής ανασφάλειας, με ετήσιες ανανεώσεις, μέσω συνεχών συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Στην παρούσα φάση υπάρχει δέσμευση ότι προσεχώς θα γίνει η 7η παράταση (8ος χρόνος) του Προγράμματος, η οποία ήδη έχει καθυστερήσει, με δεδομένο ότι λήγουν οι συμβάσεις.

Επιπλέον, υφίστανται μισθολογικές αδικίες σε βάρος τους. Ειδικότερα, δεν τους χορηγούνται Μισθολογικά Κλιμάκια (MK) με συνέπεια να έχουν παγιωμένες μισθολογικές απολαβές από το 2016, μη κατοχυρωμένη προϋπηρεσία στο Δημόσιο, καθώς και το επίδομα τέκνων, το επίδομα παραμεθορίων και απομακρυσμένων περιοχών και δεν τους αναγνωρίζονται μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί τίτλοι σπουδών. Συνάμα, για το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας δεν τους αποδόθηκαν αυτά που δικαιούνται ανά ειδικότητα βάσει του ΦΕΚ 2611/Β/2023 του νέου ανθυγιεινού επιδόματος.

Με δεδομένες τις τεράστιες ελλείψεις στη δημόσια υγεία, εξαιτίας της πολιτικής των κυβερνήσεων που αντιμετωπίζει την υγεία του λαού ως “κόστος” για το κράτος, που πρέπει να “εξορθολογιστεί”, και την ανάγκη ουσιαστικής ενίσχυσης των δημόσιων δομών Υγείας ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. υπουργός ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για:

– Την άμεση αποκατάσταση των μισθολογικών αδικιών σε βάρος τους και την αναγνώριση της προϋπηρεσίας τους.

– Την άμεση μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου των εργαζομένων του Προγράμματος 4000 στην Υγεία μέσω ΟΑΕΔ, καθώς επίσης και όλων των εργαζομένων που εργάζονται με ελαστικές μορφές απασχόλησης, σε συμβάσεις αορίστου χρόνου με πλήρη μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα».

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: