Είναι ευθύνη του κράτους να κρατήσει ανοιχτή την Παιδοψυχιατρική κλινική του ΠΑΓΝΗ και να την ενισχύσει

Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ: Η Παιδοψυχιατρική κλινική του ΠΑΓΝΗ έχει μείνει ως τώρα ανοιχτή χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού και στους αγώνες τους.

Κανένας παιδοψυχίατρος δεν εφημερεύει σήμερα 16/06 στην Παιδοψυχιατρική κλινική του ΠΑΓΝΗ και για τις υπόλοιπες μέρες του μήνα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούν να καλυφθούν οι παιδοψυχιατρικές ανάγκες σε επείγοντα σε ΟΛΗ την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα! Αυτό είναι το αποτέλεσμα της συνεχούς υποβάθμισης μιας τόσο πολύτιμης για το λαό της Κρήτης κλινική, όπως και του συνεχούς εμπαιγμού από μεριάς όλων των κυβερνήσεων και ΥΠΕ περί «ενίσχυσης της ψυχικής υγείας στην Κρήτη», αφού εδώ και μήνες εφημερεύουν συνεχώς 3 παιδοψυχίατροι, εξετάζοντας επείγοντα περιστατικά ακόμα και τις ημέρες του μήνα που το νοσοκομείο δεν εφημερεύει, εξυπηρετώντας ταυτόχρονα επείγοντα, κλινική, τακτικά εξωτερικά ιατρεία καθώς και τις παιδοψυχιατρικές ανάγκες των υπόλοιπων κλινικών του νοσοκομείου (πχ παιδιών που νοσηλεύονται στην Παιδιατρική κλινική). Παρά τις συνεχείς δεσμεύσεις από μεριάς Υπουργείου, ΥΠΕ και διοικήσεων καμία λύση δεν έχει δοθεί για το πρόβλημα της υπερεφημέρευσης των γιατρών αλλά και για τα άλλα μείζονα προβλήματα τις κλινικής όπως είναι οι απαράδεκτοι και ανεπαρκείς χώροι, η στελέχωση της κλινικής με συμβασιούχους αλλά και η γενικότερη υποστελέχωση σε επίπεδο νοσοκομείου αλλά και πρωτοβάθμιων παιδοψυχιατρικών υπηρεσιών που οδηγεί εκατοντάδες οικογένειες να στρέφονται στον ιδιωτικό τομέα.

Η Παιδοψυχιατρική κλινική και ο εφημερεύων παιδοψυχίατρος του ΠΑΓΝΗ εξυπηρετεί οικογένειες από όλους τους νομούς της Κρήτης ενώ συχνά είναι τα περιστατικά που προσέρχονται από νησιά του Αιγαίου, καθώς υπάρχει παντελής έλλειψη Παιδοψυχιατρικών υπηρεσιών τόσο στις Κυκλάδες όσο και στα Δωδεκάνησα. Μέσα στην πανδημία, η κλινική συρρικνώθηκε περεταίρω με απόσπαση 2 δωματίων για να μετατραπούν σε ιατρεία HIV με αποτέλεσμα τα νοσηλευόμενα παιδιά να «στριμώχνονται» στους εναπομείναντες χώρους και να μετατραπεί ο χώρος των σεμιναρίων Ψυχιατρικής και Παιδοψυχιατρικής σε τραπεζαρία για να καλυφθούν υποτυπωδώς οι ανάγκες των παιδιών. Παρά τη δέσμευση της διοίκησης για επιστροφή των χώρων αυτών στην Παιδοψυχιατρική, αυτό δεν έχει γίνει ακόμα. Ταυτόχρονα τα παιδιά δεν προαυλίζονται όπως προβλέπεται για ένα κλειστό τμήμα που στόχο έχει την ψυχοκοινωνική αποκατάσταση, λόγω της τραγικής έλλειψης προσωπικού.

Το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ από την ίδρυση της Παιδοψυχιατρικής κλινικής είχε προειδοποιήσει τις τραγικές συνέπειες της λειτουργίας μιας τέτοιας κρίσιμης κλινικής με χρηματοδότηση από προγράμματα ΕΣΠΑ, ενώ έδωσε αγώνες μαζί με τους εργαζόμενους ώστε να παραμείνουν στη δουλειά τους και να μπορέσει να μείνει η κλινική ανοιχτή σε κάθε λήξη σύμβασης. Μάλιστα 2 μήνες πριν με ανακοίνωσή του προειδοποιούσε για την απαράδεκτη και οριακή κατάσταση της κλινικής, επισημαίνοντας ότι το πρόγραμμα εφημεριών έβγαινε με δυσκολία κάθε μήνα!

Τεράστια ευθύνη φέρουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις που ίδρυσαν μια κλινική με ημερομηνία λήξης αλλά και η τωρινή που συνέχισε την κοροϊδία των συμβάσεων, της υπερεφημέρευσης και της εντατικοποίησης σε έναν τόσο ευαίσθητο τομέα όπως η ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων που απαιτεί εξειδίκευση, εμπειρία αλλά και σταθερή θεραπευτική σχέση. 

Απαιτούμε άμεσα να λυθεί το πρόβλημα της ασφαλούς εφημέρευσης της κλινικής! Η Παιδοψυχιατρική κλινική του ΠΑΓΝΗ έχει μείνει ως τώρα ανοιχτή χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού και στους αγώνες τους. Είναι πλέον ευθύνη του κράτους να την κρατήσει ανοιχτή και να καλύψει τις ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες σε παιδοψυχιατρική φροντίδα του πληθυσμού της Κρήτης με στελέχωση με μόνιμο προσωπικό.

Διεκδικούμε:

  • Να λυθεί ΑΜΕΣΑ το εφημεριακό πρόβλημα της Παιδοψυχιατρική κλινικής, να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων.
  • Η παιδοψυχιατρική να στελεχωθεί με μόνιμο και αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, επαρκές σε αριθμό και ικανό να ανταπεξέλθει στις ολοένα αυξανόμενες παιδοψυχιατρικές ανάγκες αλλά και στις ειδικές ανάγκες παιδιών με συνοσηρότητα και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο με πρόσληψη επιπλέον προσωπικού (παιδοψυχίατροι, νοσηλευτές, παιδοψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί)
  • Να λυθεί άμεσα το χωροταξικό πρόβλημα της κλινικής: επιστροφή των χώρων της Παιδοψυχιατρικής ώστε τα παιδιά να νοσηλεύονται με ασφάλεια!
  • Δημιουργία  ξενώνα βραχείας νοσηλείας για εφήβους.

Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: