Θέσεις και παρεμβάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης Λήμνου

Οι θέσεις και οι παρεμβάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης Λήμνου για τα ζητήματα του νερού, των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, της επισκευής και συντήρησης των σχολείων, των χώρων στάθμευσης των ΙΧ επί πληρωμή, της ίσης αντιμετώπισης των πολιτιστικών συλλόγων του νησιού

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 12-7-2023, οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης επαναλάβαμε τη θέση μας ότι το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα όπως το έχουν μετατρέψει οι κυβερνήσεις και οι τοπικές αρχές που λειτουργούν ως το μακρύ χέρι της εκάστοτε κυβέρνησης. Δεν μπορεί οι δημότες να πληρώνουν διπλά και τριπλά για να έχουν και να πίνουν νερό.

  Από αυτή την άποψη η έλλειψη νερού αντιμετωπίζεται με υποδομές όπως είναι το φράγμα Κάσπακα που θα εξυπηρετήσει σε επάρκεια νερού τόσο για ύδρευση, όσο και για άρδευση, τη Μύρινα, τον Κάσπακα και την ευρύτερη περιοχή και όχι με τη μετάθεση του προβλήματος στην «ατομική ευθύνη», όπως κατά κόρον ακούστηκε από τον Δήμαρχο και άλλους δημοτικούς συμβούλους. Επιπλέον ζητήσαμε τους συχνούς ελέγχους για την ποιότητα του νερού, ώστε υπεύθυνα να ξέρουν οι δημότες αν το νερό είναι πόσιμο ή όχι. 

  Για το ζήτημα των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, ζητήσαμε την άμεση σύγκληση σύσκεψης φορέων για να καθοριστούν από κοινού τα αιτήματα των κατοίκων του νησιού που θα διεκδικηθούν με αγώνες απέναντι στην κυβέρνηση, ώστε να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο που καθιστά ασφαλή και αξιόπλοα τα σαπάκια ηλικίας 48+ ετών.

  Θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης είναι τα αιτήματα των εργατικών σωματείων του νησιού για τακτική ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού με την κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, καθώς και με τα άλλα νησιά, όλες τις ημέρες του χρόνου, με σύγχρονα πλοία και φθηνά εισιτήρια.

  Ζητήσαμε την ικανοποίηση των αιτημάτων των εκπαιδευτικών, σε ό,τι αφορά την επισκευή και συντήρηση των σχολείων, μέσα στο καλοκαίρι, ώστε αυτά να είναι έτοιμα με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, τον Σεπτέμβριο.

  Θεωρούμε απαράδεκτη και κυνική την τοποθέτηση του Δημάρχου σε ό,τι αφορά τη δημιουργία για πρώτη φορά στο νησί ιδιωτικών χώρων στάθμευσης για τα ΙΧ. Είπε ότι μόνο στη Λήμνο δεν είχαμε ιδιωτικά πάρκινγκ (άρα αφού πληρώνουν οι άλλοι γιατί να μην πληρώνουν και οι Λημνιοί; Εξίσωση δηλαδή προς το χειρότερο) και ότι η δημοτική αρχή επέλεξε να μην νοικιάσει αυτούς τους χώρους που ενοικίασε και χρησιμοποιεί ο ιδιώτης ως ιδιωτικά πάρκινγκ. Όπως είπε χαρακτηριστικά, ο Δήμος δεν έχει ανταποδοτικά τέλη από τη χρήση χώρων πάρκινγκ, παρόλο που πληρώνουν οι δημότες ένα σωρό δημοτικούς φόρους και τέλη. Θέλουν να τους φορτώσουν κι άλλα! Είναι η πολιτική της ολοένα και περισσότερο ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών του Δήμου σε βάρος της τσέπης των δημοτών, πολιτική που ασπάζονται και οι άλλοι «ανεξάρτητοι», παρόλο που τώρα, προεκλογικά, «διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους» γι’ αυτό το ζήτημα.

  Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης ζητήσαμε να συζητηθεί και να παρθεί απόφαση στο αίτημα του πολιτιστικού συλλόγου ΧΟΛ ΗΦΑΙΣΤΟΣ για παραχώρηση οποιουδήποτε ανοιχτού χώρου (αυλή σχολείου, ή αυλή πρώην κτηνιατρείου, ή άλλου χώρου), για 4 ημέρες και σε ώρες που δεν είναι κοινής ησυχίας, προκειμένου να προετοιμάσουν μεγάλη εκδήλωση με τη συμμετοχή πολιτιστικών συλλόγων από την Βόρεια Ελλάδα.

  Καταγγέλλουμε στα μέλη του συλλόγου και στους δημότες, την απαράδεκτη και αντιδημοκρατική συμπεριφορά του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και της δημοτικής αρχής, που με διάφορες δικαιολογίες, (κανονισμός Δημοτικού Συμβουλίου, αναρμοδιότητα Δημοτικού Συμβουλίου), θέλησαν να υποβαθμίσουν το θέμα και να μην το φέρουν για συζήτηση. Τελικά, εν μέσω απαράδεκτων αντεγκλήσεων και κάτω από την πίεση της Λαϊκής Συσπείρωσης, έγινε συζήτηση, χωρίς όμως να τεθεί η πρόταση του εκπροσώπου του ΧΟΛ ΗΦΑΙΣΤΟΣ σε ψηφοφορία.

  Όσο και να θέλουν να το αποποιηθούν, η στάση τους αυτή αποτελεί άνιση αντιμετώπιση πολιτιστικών συλλόγων. Οι δημότες ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

  Τέλος, σε ό,τι αφορά τα θέματα ημερήσιας διάταξης, ψηφίσαμε ΠΑΡΩΝ στο θέμα των κατόχων άδειας πλανόδιου εμπορίου με κινητή καντίνα, γιατί δεν υπάρχει ξεκάθαρο νομοθετικό πλαίσιο ως προς τη χωροθέτηση της καντίνας.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι

Μαδυτινός Κωνσταντίνος
Λιβαθυνόπουλος Αλέξανδρος

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: