Ο μεγαλύτερος εμπρηστής είναι το κράτος

Όπου ήταν δάσος, θα ξαναγίνει δάσος. Δάσος από ανεμογεννήτριες και αυθαίρετες βίλες.

Πέρσι τέτοιο καιρό, μετά την πυρκαγιά στο Μάτι, η Κυβέρνηση και η Περιφέρεια Αττικής προσπαθούσαν να διαχειριστούν επικοινωνιακά το κόστος και μιλούσαν για ακραία καιρικά φαινόμενα -που είναι τόσο ακραία, ώστε να επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο. Ο επικοινωνιακός στρατός της ΝΔ δεν άφησε την ευκαιρία να πέσει κάτω και έκανε ό,τι μπορούσε για να δείξει το κάδρο με τους υπεύθυνους και να αντλήσει πολιτική υπεραξία

Φέτος οι ρόλοι αντιστράφηκαν με θαυμαστή συνέπεια. Το αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας που ήταν πανέτοιμη να κυβερνήσει και να φέρει αποτελέσματα από την πρώτη μέρα, έγινε στάχτες και αποκαΐδια. Ενώ διάφοροι λογαριασμοί της Κουμουνδούρου στα social media κάνουν αυτό ακριβώς που πέρσι θεωρούσαν φτηνό. Να αντλήσουν πολιτική υπεραξία και να βάλουν την κυβέρνηση στο στόχαστρο.

Το αστικό κράτος αποδεικνύει για άλλη μια φορά πως έχει συνέχεια, όντας υπεράνω προσώπων, κομμάτων και των εκάστοτε διαχειριστών.

Έχει συνέχεια στο πινγκ-πονγκ των ευθυνών, που κρατάει πολλές δεκαετίες, με ρόλους ίδιους και απαράλλαχτους, όπου μόνο οι ηθοποιοί και οι πολιτικοί θίασοι αλλάζουν.

Έχει όμως συνέχεια και στο συνεχιζόμενο έγκλημα της τεράστιας οικολογικής καταστροφής και των ανύπαρκτων μέτρων προστασίας.

Έχει συνέχεια, πάνω από πρόσωπα και κυβερνήσεις, στην υποστελέχωση του πυροσβεστικού σώματος, στην ελλιπή αντιπυρική προστασία, τις αντιπυρικές ζώνες που δεν έγιναν ποτέ, για να εμποδίσουν τη διάδοση της φωτιάς.

Έχει συνέχεια, πάνω από πρόσωπα και κυβερνήσεις, μαζί με τους δήμους που έχουν γίνει μακρύ χέρι του, για τα ξερά χόρτα, τις χωματερές που είναι διαρκής πηγή κινδύνων, τον ελλιπή έλεγχο και συντήρηση διάφορων εγκαταστάσεων.

Έχει συνέχεια, πάνω από πρόσωπα και κυβερνήσεις, στην πολιτική που ιδιωτικοποιεί τη γη και τα δάση, που προωθεί μπίζνες για Αιολικά Πάρκα και οικοπεδοφάγους, εξασφαλίζοντας πως μετά από κάθε πυρκαγιά -είτε είναι εμπρησμός είτε όχι:

Όπου ήταν δάσος, θα ξαναγίνει δάσος. Δάσος από ανεμογεννήτριες και αυθαίρετες βίλες.

Το σκίτσο είναι του Ιάκωβου Βάη από το σημερινό Ριζοσπάστη

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: