Ικαρία – Θέλει πολύ θράσος να μιλάνε για προστασία του περιβάλλοντος αυτοί που παραδίδουν ακτές και βουνά στους επιχειρηματικούς ομίλους

Ρεπορτάζ από την εκδήλωση της ΤΕ Ικαρίας-Φούρνων του ΚΚΕ με θέμα «Η πράσινη ανάπτυξη» και οι ενεργειακοί σχεδιασμοί στην Ικαρία, στην οποία παρουσιάστηκε και η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για την Ενέργεια από τον Γρηγόρη Λιονή

Πραγματοποιήθηκε στις 25 Αυγούστου στην αίθουσα του Αγίου Δημητρίου Ραχών, λόγω των καιρικών συνθηκών, η εκδήλωση της ΤΕ Ικαρίας-Φούρνων του ΚΚΕ με θέμα «Η πράσινη ανάπτυξη» και οι ενεργειακοί σχεδιασμοί στην Ικαρία. Ταυτόχρονα παρουσιάστηκε η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για την Ενέργεια από τον Γρηγόρη Λιονή υπεύθυνο του τμήματος οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δρ.Μηχανολόγο Μηχανικό του ΕΜΠ. 

Την εκδήλωση άνοιξε ο Ειρηναίος Ρουστάς, μέλος του Τ.Γ. της Τ.Ε. Ικαρίας-Φούρνων. Στην εισηγητική ομιλία του, αναρωτήθηκε τι δουλειά έχει στην Ικαρία ένα γιγαντιαίο έργο 110 α/γ παραγωγής 330MW την στιγμή που στο νησί μας φέτος τον Αύγουστο η μέγιστη ζήτηση ήταν μετά βίας 7MW; Οι τοπικές ανάγκες καλύπτονται από τις υπάρχουσες υποδομές και επομένως η σκοπιμότητα της εγκατάστασης 110 α/γ, εξυπηρετεί μόνο τα επιχειρηματικά συμφέροντα του ομίλου Μυτιληναίου ενώ θα έχει τεράστιες περιβαλλοντικές και οικονομικές αρνητικές συνέπειες. 

Στην συνέχεια το μικρόφωνο πήρε για την κεντρική ομιλία ο Γρηγόρης Λιονής, ο οποίος τόνισε ότι μόνο ως υποκρισία μπορεί να χαρακτηριστεί να εμφανίζονται τα αστικά κόμματα και οι εκπρόσωποι τους ως υπερασπιστές του φυσικού πλούτου, όταν η ίδια η πολιτική τους οδηγεί σε καταστροφικές πυρκαγιές και πλημμύρες. Θέλει πολύ θράσος να μιλάνε για προστασία του περιβάλλοντος αυτοί που παραδίδουν ακτές και βουνά στους επιχειρηματικούς ομίλους συνέχισε. Για την πανάκριβη ενέργεια που την πληρώνει ο λαός κατηγόρησε ως υπεύθυνους όλους εκείνους που έχουν διαμορφώσει το ενεργειακό μείγμα στην χώρα ακολουθώντας τις επιταγές της ΕΕ. Που στηρίζεται στην παραγωγή ενέργειας από το πανάκριβο φυσικό αέριο και τις ΑΠΕ ενώ την ίδια στιγμή κλείνουν τα εργοστάσια λιγνίτη και τα υδροηλεκτρικά που η χώρα διαθέτει και μπορεί να αξιοποιήσει για να παράγει φθηνό ρεύμα. Κάλεσε τους παρευρισκόμενους να αναρωτηθούν πόσο φιλοπεριβαλλοντικό είναι να επιλέγεται ως λύση το υγροποιημένο φυσικό αέριο(LNG) το οποίο εκλύει στην ατμόσφαιρα μεγάλες ποσότητες μεθανίου; Ή πόσο ενδιαφέρονται για το περιβάλλον, αυτοί που στην Αττική παρέδωσαν την έκταση του Ελληνικού στα επιχειρηματικά συμφέροντα; Όταν η συγκεκριμένη περιοχή θα μπορούσε σύμφωνα με μελέτες να δεντροφυτευτεί αποτελώντας πηγή πρασίνου που θα έριχνε την θερμοκρασία της Αττικής δυο με τρεις βαθμούς; 

Το θέμα είναι να σκεφτούμε ποιος ωφελείται, ποιος κερδίζει από όλη αυτή την «πράσινη ανάπτυξη» όπως μας λένε; Μια ανάπτυξη που μοναδικό κριτήριο δεν έχει την προστασία του περιβάλλοντος αλλά έχει να βρουν διέξοδο τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια, τα τεράστια κέρδη που έχουν μαζέψει οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Γι΄ αυτό δημιούργησαν αυτή την νέα «πράσινη» αγορά που μας την προβάλλουν ως αναγκαία για να σωθεί το περιβάλλον. Μια νέα αγορά που προϋποθέτει καταστροφή κεφαλαίου, δηλαδή κλείσιμο παλιών υποδομών που βαφτίζονται ρυπογόνες, απόσυρση των συμβατικών οχημάτων, μείωση της κατανάλωσης ρεύματος από τα λαϊκά νοικοκυριά, κ.α. Όλη αυτή την πράσινη μετάβαση την πληρώνουν και θα την πληρώσουν οι λαοί με το πανάκριβο κόστος ενέργειας, τα πανάκριβα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ακόμη και πολέμους. Ποιοι κερδίζουν;  Κερδίζουν οι εταιρείες παραγωγής α/γ, φωτοβολταϊκών, οι αυτοκινητοβιομηχανίες με έδρα κυρίως τις ΗΠΑ, ΕΕ και Κίνα. Κερδίζουν οι Έλληνες εφοπλιστές που μεταφέρουν το πανάκριβο LNG.

 Μεταξύ όλων αυτών των μονοπωλιακών ομίλων οξύνονται οι ανταγωνισμοί. Ανταγωνισμοί που οδηγούν ακόμα και σε πολέμους όπως στην Ουκρανία που αποτελούν την μεγαλύτερη καταστροφή για το περιβάλλον. Και δεν αποκλείουν ακόμα και πυρηνικό πόλεμο ή πόλεμο με χημικά όπλα. Ο Γ’ παγκόσμιος πόλεμος έχει ήδη ξεκινήσει τόνισε.

Αυτή την πολιτική της «πράσινης οικονομίας» που είναι «μαύρη» για τον λαό την αποδέχονται όλα τα άλλα κόμματα και είναι στο πρόγραμμα τους. Από την ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ έως το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και το ΜΕΡΑ25. 

Η λύση για τους λαούς, για το περιβάλλον είναι η πρόταση του ΚΚΕ. Ο σοσιαλισμός. Η κοινωνικοποιημένη παραγωγή όπου ο ίδιος ο λαός μας θα γίνει αφέντης στον τόπο του. Γιατί υπάρχουν όλες οι υλικές προϋποθέσεις στην χώρα μας. Υπάρχει ειδικευμένο εργατικό δυναμικό, υπάρχουν πηγές ενέργειας που δεν αξιοποιούνται, γη που μπορεί να θρέψει όλο τον λαό μας με φθηνά και ποιοτικά προϊόντα. Σε αυτή την οικονομία με εργατική εξουσία η ενέργεια παύει να είναι εμπόρευμα και γίνεται κοινωνικό αγαθό προσιτό σε όλο τον λαό. Ταυτόχρονα έτσι θα προστατευτεί το περιβάλλον πραγματικά παίρνοντας υπόψη τις λαϊκές ανάγκες και την ιδιομορφία κάθε περιοχής και όχι όπως σήμερα που βασιλεύει η αναρχία του καπιταλισμού που δεν σέβεται τίποτα.

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Ικαρίας, Νίκος Λαρδάς. Για εμάς είναι σημαντικό η ενέργεια να είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Και με αυτό το σκεπτικό είμαστε αντίθετοι στους ενεργειακούς σχεδιασμούς στην Ικαρία που έχει μπει στο στόχαστρο του ομίλου Μυτιληναίου και σε όποια άλλη εκδοχή του μπορεί να προταθεί. Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και στα νησιά αφορά την εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών συμφερόντων και μόνο συμπλήρωσε. Τόνισε, ότι είναι απαραίτητο από την πλευρά του Δήμου να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να αναγνωριστούν οι δασικές εκτάσεις της Ικαρίας ως δημοτικές, ώστε να είναι κυριολεκτικά δημόσια περιουσία, και όχι αντικείμενο εκχώρησης σε επιχειρηματικούς ομίλους εν αγνοία της κοινωνίας του νησιού. Επίσης, έκανε λόγο και για το γεωθερμικό πεδίο της Ικαρίας το οποίο θα πρέπει να ταυτοποιηθεί και να διασφαλιστεί το δικαίωμα εκμετάλλευσης και διαχείρισης του από τον Δήμο για να μην καταλήξει σε επιχειρηματικούς ομίλους. Τέλος, κάλεσε τον λαό της Ικαρίας σε αγωνιστική συσπείρωση ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης και του ομίλου Μυτιληναίου. 

Παρέμβαση έγινε και από εκπρόσωπο Εκπολιτιστικού και Φιλοδασικού Συλλόγου της περιοχής ο οποίος επαίνεσε το ΚΚΕ για την πρωτοβουλία της συγκέντρωσης. Επεσήμανε ότι από την προσφυγή που έγινε κατά της απόφασης της ΡΑΕ δεν υπήρχαν αυταπάτες ότι θα καταργηθεί το έργο αλλά μας δίνει χρόνο να οργανωθούμε για να το αποτρέψουμε με μαζικές κινητοποιήσεις διαρκείας. Τα βουνά της Ικαρίας να φροντίσει η κυβέρνηση να τα προστατεύσει και όχι να επιδεινώσει την κατάσταση τους με περαιτέρω διάβρωση που θα προκύψει από εσκαφές και εκχερσώσεις για την τοποθέτηση των α/γ. Η κορυφογραμμή της Ικαρίας αποτελεί τόπο ζωής μοναδικών ειδών χλωρίδας και πανίδας, μεταναστευτικό διάδρομο πουλιών. Υπάρχει το αρχαιότερο δάσος του Αιγαίου, αυτό του Ράντη και για εμάς οι σχεδιασμοί που προβλέπονται είναι αιτία πολέμου κατέληξε. 

Ακολούθησαν ερωτήσεις και συζήτηση και δόθηκε υπόσχεση για επαγρύπνηση και ετοιμότητα για να αποτραπούν τα όποια σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων στο νησί. 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: