Νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων: Μνημείο υποκρισίας, τυχοδιωκτισμού, ψηφοθηρίας και ψεμάτων, ανοίγει επικίνδυνους δρόμους (ΒΙΝΤΕΟ)

To KKE καταρρίπτει ένα προς ένα τα επιχειρήματα της κυβέρνησης για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, σημειώνοντας ότι τελικά στην κριτική αυτή απαντά με υπεκφυγές, περίσσευμα υποκρισίας και ψέματα.

Μνημείο υποκρισίας, τυχοδιωκτισμού, ψηφοθηρίας και ψεμάτων, χαρακτήρισε ο Γιάννης Γκιόκας, βουλευτής του ΚΚΕ, το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ψήφο των αποδήμων, η συζήτηση του οποίου ξεκίνησε σήμερα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και την άλλη εβδομάδα θα εισαχθεί στην Ολομέλεια.

Σημείωσε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ανοίγει πάρα πολύ επικίνδυνους δρόμους για την αλλοίωση του εκλογικού σώματος, αλλά και τελικά του εκλογικού αποτελέσματος, αφού καταργώντας κάθε κριτήριο που ίσχυε μέχρι σήμερα, με βάση το νόμο του 2019, δίνει τη δυνατότητα να διαμορφωθεί ένα εκλογικό σώμα, δυνητικά τεράστιο και ανυπολόγιστο που θα περιλαμβάνει ψηφοφόρους χωρίς κανέναν οικονομικό και κοινωνικό δεσμό με την Ελλάδα, θα περιλαμβάνει ψηφοφόρους που έρχονται ενδεχομένως μόνο για διακοπές στη χώρα, που θα συμμετέχουν στις εκλογές με κριτήριο τις κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες των χωρών όπου κατοικούν και το κυριότερο δεν θα υφίστανται καμία συνέπεια από την όποια πολιτική τους επιλογή.

Με άλλα λόγια, συνέχισε ο Γ. Γκιόκας, η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα που στηρίζουν το νομοσχέδιο πρέπει να εξηγήσουν στον ελληνικό λαό ότι με αυτό το νομοσχέδιο θα συνδιαμορφώνουν ψηφοφόροι που δεν εργάζονται στην Ελλάδα το είδος των εργασιακών σχέσεων (αν ισχύει 8ωρο ή 10ωρο), θα συνδιαμορφώνουν το ύψος της σύνταξης που θα παίρνουν οι συνταξιούχοι, χωρίς οι ίδιοι να λαμβάνουν σύνταξη, θα συνδιαμορφώνουν τι σχολεία και τι νοσοκομεία θα έχουμε στην Ελλάδα, όταν οι ίδιοι δεν θα επισκεφτούν ποτέ αυτά τα σχολεία και τα νοσοκομεία αυτά, θα συνδιαμορφώνουν τι φορολογία θα πληρώνουν οι Έλληνες πολίτες χωρίς αυτοί να πληρώνουν ποτέ, θα συνδιαμορφώνουν την εξωτερική πολιτική που θα εφαρμόζεται, όταν δεν θα κληθούν οι ίδιοι να υπερασπιστούν τα σύνορα.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ανοίγει πολύ επικίνδυνους δρόμους και το ΚΚΕ θα το καταψηφίσει, υπογράμμισε ο Γ. Γκιόκας, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση παραχωρεί δικαίωμα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους χωρίς καμία απολύτως υποχρέωση, με βάση και την αστική λογική της ενεργητικής σχέσης δικαιώματος και υποχρέωσης.

Υπεκφυγές, υποκρισία και ψέματα από την κυβέρνηση

Ο Γ. Γκιόκας κατέρριψε ένα προς ένα τα επιχειρήματα της κυβέρνησης για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, σημειώνοντας ότι τελικά στην κριτική αυτή απαντά με υπεκφυγές, περίσσευμα υποκρισίας και ψέματα.

Όσον αφορά την υποκρισία, επισήμανε ότι διαφαίνεται στο επιχείρημα της κυβέρνησης ότι με το νομοσχέδιο δείχνει σεβασμό και δίνει φωνή στους απόδημους, όταν η δική της πολιτική, σε συνέχεια και των προηγούμενων κυβερνήσεων, έδιωξε την περίοδο της κρίσης χιλιάδες Έλληνες στο εξωτερικό, όπου μάλιστα αντιμετωπίζουν μία σειρά προβλήματα με την ελληνόγλωσση εκπαίδευση, το προσωπικό των πρεσβειών και προξενεία.  Οι απόδημοι έχουν φωνή, με συλλόγους, επιτροπές, λέσχες που φωνάζουν εδώ και χρόνια για τα προβλήματά τους, αλλά δεν τους ακούτε, γιατί τους αντιμετωπίζετε ως «κουκιά», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Ως δεύτερο παράδειγμα της υποκρισίας της κυβέρνησης ο Γ. Γκιόκας έφερε τον ισχυρισμό της, ότι διευκολύνει όσους είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, δεν λέει όμως ότι σύμφωνα με το δίκαιο του αίματος που ισχύει στη χώρα μας για την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας, ο ‘Ελληνας υπήκοος προσδιορίζεται από τα γονίδια του, και αυτοί οι εγγεγραμμένοι τελικά, μπορούν να διευρυνθούν σε απροσδιόριστο αριθμό. Σήμερα οι εγγεγραμμένοι είναι περίπου 800 χιλιάδες, όμως με το υφιστάμενο δίκαιο της ιθαγένειας και το δίκαιο του αίματος, αυτός ο αριθμός μπορεί να πάει 2 ή και 3 εκατομμύρια.

Με τις ρυθμίσεις της κυβέρνησης και «με όσα είναι αναρτημένα στο υπ. Εσωτερικών, κάποιος με πρόγονο που ήταν ομογενής ή με πρόγονο που είχε την ελληνική ιθαγένεια, μπορεί οποτεδήποτε να κάνει αίτηση για να γίνει Ελληνας πολίτης και αυτόματα να εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους, κάτι που ισχύει μόνο στην Ελλάδα, αρκεί να περιμένει έναν χρόνο. Ακόμη δηλαδή και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα θα μπορεί να ψηφίσει επειδή είναι ελληνικής καταγωγής!» επισήμανε χαρακτηριστικά.

Το γεγονός αυτό ανοίγει επικίνδυνους δρόμους, διευρύνεται ανυπολόγιστα το εκλογικό Σώμα και διαμορφώνονται προϋποθέσεις για καταλυτική αλλοίωση του και για ανοιχτή επίδραση στο εκλογικό αποτέλεσμα. Σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν βάζει κανένα όριο στην απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας και άρα την αυτόματη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους, με αποτέλεσμα να αποκτήσουν τη δυνατότητα αυτή, μετανάστες τρίτης ή και τέταρτης γενιάς που δεν έχουν καμία επαφή με την ελληνική πραγματικότητα.

Τέλος, σημείωσε πως η υποκρισία της κυβέρνησης αποκαλύπτεται και από το γεγονός ότι ενώ ισχυρίζεται πως διευκολύνει τη συμμετοχή των εκλογέων, την ίδια ώρα αρνείται πεισματικά τα αιτήματα του ΚΚΕ και άλλων κομμάτων για τη λήψη μέτρων ώστε στις εκλογές να μπορούν να ψηφίζουν άνθρωποι που μετακινούνται από τον τόπο διαμονής τους και πάνε για δουλειά, όπως οι εργαζόμενοι στον τουρισμό ή για ανθρώπους που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να μεταβούν στον τόπο που είναι εγγεγραμμένοι.

Απέναντι στην άθλια υποκρισία και τα πολιτικά παιχνίδια της κυβέρνησης, η θέση του ΚΚΕ είναι σταθερή, ξεκάθαρη και θέση αρχών, γεγονός που αποδείχθηκε και στο αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών, όπου το ποσοστό του ΚΚΕ στους απόδημους ήταν περίπου το διπλάσιο των ψήφων από αυτό που πήρε εντός της επικράτειας.

Καταλήγοντας κατήγγειλε την κυβέρνηση που υπονόμευσε τα κριτήρια του προηγούμενου νόμου ενώ αποκάλυψε τα ψέματά της όσον αφορά τις συναφείς πρακτικές άλλων χωρών, τις οποίες ενώ επικαλείται στην αιτιολογική έκθεση, δεν τις έχει λάβει υπόψη της! Έφερε ως παράδειγμα τη διεθνή εμπειρία, όπως η Γερμανία που θέτει συγκεκριμένες προϋποθέσεις για τους αποδήμους της, ενώ το Ισραήλ και η Ιρλανδία δεν δίνουν καθόλου τη δυνατότητα συμμετοχής στις εκλογές των δικών τους αποδήμων.

Δείτε το βίντεο:

***

Τον καιροσκοπισμό, την υποκρισία και την ψηφοθηρία της κυβέρνησης που από κοινού με πρόθυμους συνοδοιπόρους, με το ποιόν ακροδεξιών κομμάτων, τύπου «Σπαρτιάτες» και «Νίκη», αλλά και το ΠΑΣΟΚ, προωθεί το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων καταργώντας τα κριτήρια που ισχύουν με τον νόμο του 2019, που η ίδια θέσπισε, κατήγγειλε στην ομιλία του στην Επιτροπή της Βουλής, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής.

Όπως σημείωσε, «τη βιασύνη που δείχνει η κυβέρνηση για την ψήφο των αποδήμων, που θα επιφέρει αλλοίωση του εκλογικού σώματος και αποτελέσματος, δεν την δείχνει για τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού, όπως η συρρίκνωση και υποβάθμιση της ελληνόγλωσης εκπαίδευσης των παιδιών τους, αλλά και η ταλαιπωρία τους στα προξενεία και τις πρεσβείες όπου δραματικά μειώνεται το προσωπικό».

Κατήγγειλε την κυβέρνηση που υπονόμευσε τον νόμο του 2019, αφού από τότε εσκεμμένα δεν έλαβε κανένα μέτρο για να αυξηθούν οι εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους, ενώ στη διάρκεια των εκλογών, το άνοιγμα εκλογικών τμημάτων ανά 40 άτομα, εξανάγκασε ψηφοφόρους να μετακινούνται σε άλλη χώρα εάν ήθελαν να ψηφίσουν στις τελευταίες εκλογές.

Σημείωσε ότι με το νομοσχέδιο θα καλούνται να ψηφίσουν Έλληνες ομογενείς που δεν έχουν πραγματικούς οικονομικούς και κοινωνικούς δεσμούς με την Ελλάδα ενώ στους εκλογικούς καταλόγους θα μπορούν να εγγράφονται μετανάστες τρίτης και τέταρτης γενιάς, απλά επειδή είχαν έναν πρόγονο με ελληνική ιθαγένεια. Κατηγόρησε την κυβέρνηση για επιλεκτική χρήση της ευρωπαϊκής πρακτικής, όταν την επικαλείται για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, όχι όμως για το δικαίωμα της συμμετοχής των αποδήμων στις εκλογές, παρότι υπάρχουν σχετικά παραδείγματα όπως η Γερμανία, η Αυστραλία, το Ισραήλ, η Ιρλανδία κ.ά.

Το ΚΚΕ, πρόσθεσε, σέβεται τους συναισθηματικούς δεσμούς των αποδήμων με την Ελλάδα, αλλά αυτοί οι δεσμοί δεν αρκούν για την απόδοση ενός πολιτικού δικαιώματος και μάλιστα χωρίς τις αντίστοιχες υποχρεώσεις, κάτι που ακόμα και στην αρχαία Ελλάδα είχε επιλυθεί, όταν η έννοια του πολίτη γέννησε ταυτόχρονα την έννοια του οπλίτη, δείχνοντας έτσι τη σύνδεση του δικαιώματος με την υποχρέωση.

Καταλήγοντας κατήγγειλε την άκρατη ψηφοθηρία, τονίζοντας ότι το ΚΚΕ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο και θα συνεχίσει να υπερασπίζεται όλα τα δικαιώματα των Ελλήνων του εξωτερικού.

Ξεκινώντας την ομιλία του αναφέρθηκε στην επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, πριν 49 χρόνια, υπογραμμίζοντας τον ρόλο των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Ευρωπαίων.

Δείτε το βίντεο:

902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: