Δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι: Ελεύθεροι με 40.000 ευρώ οι καταδικασμένοι για τους 102 νεκρούς! – Ένοχοι έξι κατηγορούμενοι – Κανένα πολιτικό πρόσωπο

Με το άκουσμα της απόφασης μια δίκης που διήρκησε έξι χρόνια,  συγγενείς θυμάτων που βρίσκονταν στην αίθουσα αντέδρασαν και άρχισαν να φωνάζουν «ντροπή σας» προς το δικαστήριο. Η ανακοίνωση των ποινών προκάλεσε ακόμα σφοδρότερες αντιδράσεις από τους συγγενείς των νεκρών, με αποτέλεσμα οι κατηγορούμενοι να φυγαδευτούν υπό ισχυρή αστυνομική παρουσία.

Την ενοχή έξι από τους συνολικά 21 κατηγορουμένους για την τραγωδία στο Μάτι αποφάσισε σήμερα Δευτέρα το Τριμελές Πλημμελειοδικείο.

Το δικαστήριο ακολούθησε την εισαγγελική πρόταση και κήρυξε ενόχους τους:

Σωτήρη Τερζούδη τότε αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, για ανθρωποκτονία από αμέλεια και σωματική βλάβη από αμέλεια για την εκτροπή ελικοπτέρου.

Βασίλη Ματθαιόπουλο τότε υπαρχηγό ΠΣ, για ανθρωποκτονία από αμέλεια για το θάνατο 9 ανθρώπων στη θάλασσα.

Ιωάννη Φωστιέρη τότε επικεφαλής του ΕΣΚΕ του ΠΣ, για ανθρωποκτονία από αμέλεια.

Νικόλαο Παναγιωτόπουλο τότε Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών, για ανθρωποκτονία από αμέλεια 102 ανθρώπων, σωματική βλάβη από αμέλεια 32 ανθρώπων

Χαράλαμπο Χιώνη τότε Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής, για ανθρωποκτονία από αμέλεια 102 ανθρώπων, σωματική βλάβη από αμέλεια 32 ανθρώπων

Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο κάτοικο Νταού Πεντέλης, από την αυλή του οποίου ξεκίνησε η φωτιά.

Αθώοι κρίθηκαν τα στελέχη της Πυροσβεστικής Χρήστος Γκολφίνος, Φίλιππος Παντελεάκος, Δαμιανός Παπαδόπουλος, Χρήστος Λάμπρης, Χρήστος Δροσόπουλος, Γεώργιος Πορτοζούδης και Στέφανος Κολοκούρης, ο τότε αξιωματικός στα Εναέρια Μέσα της ΕΛΑΣ Χαράλαμπος Συρογιάννης, ο τότε γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, η τότε περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και οι τότε δήμαρχοι Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης και Πεντέλης Δημήτριος-Στέργιος Καψάλης.

Αθώοι κρίθηκαν, παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση και οι Βάιος Θανασιάς τότε αντιδήμαρχος δήμου Μαραθώνα, Ευάγγελος Μπουρνούς τότε δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου, Αντώνη Παλπατζής τότε αντιδήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου.

Με το άκουσμα της απόφασης μια δίκης που διήρκησε έξι χρόνια,  συγγενείς θυμάτων που βρίσκονταν στην αίθουσα αντέδρασαν και άρχισαν να φωνάζουν «ντροπή σας» προς το δικαστήριο.

902.gr

Ελεύθεροι με 40.000 ευρώ οι καταδικασμένοι για τους 102 νεκρούς!

Ποινές «χάδι» επέβαλε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας στους πέντε καταδικασθέντες για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι, οι οποίες εκτείνονται από 3 έως 111 έτη. Ωστόσο, εκτιτέα είναι μόνο τα 5 έτη, ενώ ανακοινώθηκε ότι οι ποινές είναι εξαγοράσιμες προς 10 ευρώ ημερησίως, απόφαση που προκάλεσε έντονες αποδοκιμασίες στην αίθουσα.

Συγκεκριμένα το δικαστήριο επέβαλλε:

Στον Σωτήρη Τερζούδη, Αρχηγό Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος ποινή φυλάκισης 111 έτη με εκτιτέα ποινή 5 ετών και εξαγορά της ποινής με 40.000 ευρώ.

Στον Βασίλη Ματθαιόπουλο υπαρχηγό Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος ποινή φυλάκισης 15 ετών με εκτιτέα ποινή τα 5 έτη και εξαγορά της ποινής με 40.000 ευρώ.

Στον Ιω. Φωστιέρη, Διοικητή του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων ποινή φυλάκισης 111 έτη με εκτιτέα ποινή τα 5 έτη και εξαγορά της ποινής με 40.000 ευρώ.

Στον Νικ. Παναγιώτοπουλο, Διοικητή της Διοίκησης Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αθηνών ποινή φυλάκισης 111 έτη με εκτιτέα ποινή τα 5 έτη και εξαγορά της ποινής με 40.000 ευρώ.

Στον Χαράλαμπο Χιόνη, Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής ποινή φυλάκισης 111 έτη με εκτιτέα ποινή τα 5 έτη και εξαγορά της ποινής με 40.000 ευρώ.

Στον Κων. Αγγελόπουλο, κάτοικο Νταού Πεντέλης που έβαλε την πυρκαγιά στην αυλή του, ποινή φυλάκισης 3 ετών.

Το δικαστήριο αναγνώρισε στους Σωτήρη Τερζούδη, Ιωάννη Φωστιέρη, Νικόλαο Παναγιωτόπουλο και Χαράλαμπο Χιώνη το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου. Νωρίτερα, να αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου στους Σ. Τερζούδη, Ιωάννη Φωστιέρη, Νικόλαο Παναγιωτόπουλο και Χαράλαμπο Χιώνη πρότεινε ο εισαγγελέας ενώ εισηγήθηκε να απορριφθούν τα ελαφρυντικα για τους Β. Ματθαιόπουλο και Κ. Αγγελόπουλο.

Η ανακοίνωση των ποινών προκάλεσε ακόμα σφοδρότερες αντιδράσεις από τους συγγενείς των νεκρών, με αποτέλεσμα οι κατηγορούμενοι να φυγαδευτούν υπό ισχυρή αστυνομική παρουσία.

902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: