Κωστής Χατζημιχάλης: «Ματιές στην καθημερινότητα των πόλεων»

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Νήσος» το βιβλίο του Κωστή Χατζημιχάλη, Ματιές στην καθημερινότητα των πόλεων – Σχόλια για παγκάκια, κουρεία, εγκλεισμούς, πεζοδρομήσεις, περίπτερα, Airbnb, γλυσίνες, «έξυπνες πόλεις».

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Νήσος» το βιβλίο του Κωστή Χατζημιχάλη, Ματιές στην καθημερινότητα των πόλεων – Σχόλια για παγκάκια, κουρεία, εγκλεισμούς, πεζοδρομήσεις, περίπτερα, Airbnb, γλυσίνες, «έξυπνες πόλεις».

Περιλαμβάνει 19 κείμενα του Κωστή Χατζημιχάλη, τα οποία δημοσιεύτηκαν την περίοδο 2008-2022, στις εφημερίδες Αυγή, Εφημερίδα των Συντακτών, Εποχή και στο περιοδικό Χρόνος. Τα αρχικά κείμενα συμπληρώθηκαν με σχόλια και υποσημειώσεις που ανάγονται στο σήμερα και αναδεικνύουν την επικαιροποίηση του βιβλίου. Με αφετηρία τα μνημόνια, τις επιπτώσεις τους στις οικονομικές συνθήκες των πολιτών και τις επιδράσεις τους στην καθημερινότητα των πόλεων, ο Κωστής Χατζημιχάλης με όρους κοινωνικής αλληλεγγύης και ισότιμης δικαιοσύνης, στηλιτεύει την νεοφιλελεύθερη οικονομική πολιτική για τα υπάρχοντα δεινά και όσα θα ακολουθήσουν. Με αφηγηματική γραφή και νοσταλγικό τόνο το βιβλίο τονίζει τη ζοφερή κατάσταση της καθημερινότητας δίχως όμως να απωλέσει την ελπίδα για το μέλλον.

«(…) Οι δικές μου ματιές στις πόλεις και στην καθημερινότητα είναι διαφορετικές. Χωρίς να υποβαθμίζω ούτε στιγμή το ευρύτερο πλαίσιο της φτώχειας και της ανέχειας και τους αγώνες για τη βελτίωση τους, εστιάζω σε κάποια μικρά που μοιάζουν αδιάφορα σε πρώτη ανάγνωση. Έτσι, σ’ αυτό το βιβλιαράκι θα βρείτε παρατηρήσεις για ένα περίπτερο και ένα κουρείο που έκλεισαν, για ένα κήπο με πασχαλιάτικες γλυσίνες, για τις πλατείες των μεταναστών, για τα παγκάκια και τον εκτοπισμό των κατοίκων από το κέντρο της πόλης, για τις εκπλήξεις ενός επισκέπτη στη Σανγκάη, στο Ντουμπάι και στη Βοστόνη, για την κατοίκηση την εποχή του εγκλεισμού,  για τις αλλαγές που φέρνει στην καθημερινότητα η digital εποχή, για τις καταστροφές στο σώμα της Αθήνας από τις επεμβάσεις του απελθόντος δημάρχου και άλλες αντίστοιχες παρατηρήσεις. (…) Οι ματιές-σχόλια εισάγονται με σκίτσα δικά μου και τρίτων. Τα δικά μου σκίτσα έγιναν στους τόπους που αναφέρονται στο κείμενο, εκτός από ένα που είναι από μνήμης. Δεν είχαν την πρόθεση να συνοδεύσουν τα συγκεκριμένα κείμενα, σχεδιάστηκαν με άλλες αφορμές, όμως τώρα βρίσκω την ευκαιρία να τα συνδυάσω» (… Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Ο Κωστής Χατζημιχάλης είναι ομότιμος καθηγητής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και διδάσκει στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Τμήματος Γεωγραφίας. Έχει διδάξει στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ (1980-1997) και στο Τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκοπείου (1997-2012) και, ως επισκέπτης καθηγητής, σε πανεπιστήμια της Ευρώπης, των ΗΠΑ, της Λατινικής Αμερικής και της Αυστραλίας. Μεταξύ των βιβλίων του περιλαμβάνονται τα: Ο χώρος στην αριστερή σκέψη (με τη Ντίνα Βαΐου) (νήσος 2012), Σύγχρονα ελληνικά τοπία. Γεωγραφική προσέγγιση από ψηλά (επιμ.) (Μέλισσα, 2011), Ζητήματα γεωγραφίας κατάλληλα και για μη γεωγράφους (νήσος 2016), Κρίση χρέους και υφαρπαγή γης (ΚΨΜ 2015, β΄ έκδοση 2017) και Τοπία της κρίσης στη νότια Ευρώπη. Στα μονοπάτια της άνισης γεωγραφικής ανάπτυξης (Αλεξάνδρεια, 2018).

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: