Νέες αυξήσεις στα ήδη πανάκριβα εισιτήρια επέβαλαν οι ακτοπλοϊκές «αξιοποιώντας» την Πασχαλινή έξοδο

Παρέμβαση της Λαϊκής Συσπείρωσης Ικαρίας για τις «Πασχαλιάτικες» αυξήσεις στα ήδη πανάκριβα εισιτήρια για τα νησιά.

Παρέμβαση της Λαϊκής Συσπείρωσης Ικαρίας για τις νέες αυξήσεις, στα ήδη πανάκριβα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, που επέβαλαν οι ακτοπλοϊκές εταιρείες ενόψει Πάσχα. Ο Αντιδήμαρχος Ικαρίας και  υποψήφιος δήμαρχος  Ν.  Λαρδάς  έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Νέες αυξήσεις στα ήδη πανάκριβα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, βλέπουν από χτες οι επιβάτες που πήγαν να ταξιδέψουν προς Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, κεντρικό, βόρειο και ανατολικό Αιγαίο. Οι ακτοπλοϊκές εταιρείες, «αξιοποιώντας» τις μέρες του Πάσχα, όπου ανεβαίνει η επιβατική κίνηση, επιβάλλουν αυξήσεις σε όλα τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια, λεηλατώντας παραπέρα το λαϊκό εισόδημα. Διαμορφώνοντας το κλίμα για το επόμενο χτύπημα με την έναρξη της θερινής περιόδου. Ενδεικτικά, το εισιτήριο στο κατάστρωμα του πλοίου, δηλαδή σε πλαστική καρέκλα από Πειραιά για Ικαρία ανεβαίνει στα 39,50 ευρώ από 37 που κόστιζε μέχρι χτες, αύξηση 6,75%, ενώ η οικονομική αεροπορική θέση πάει στα 49 ευρώ από 47.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται να αποδείξει το μέγεθος της αναποτελεσματικότητας ρυθμίσεων και μέτρων όπως το  λεγόμενο «μεταφορικό ισοδύναμο», που δεν θίγουν σε καμία περίπτωση το κυρίαρχο στοιχείο που καθορίζει τα τεκταινόμενα στον χώρο των συγκοινωνιών. Που δεν είναι άλλο από το ότι οι συγκοινωνίες  έχουν παραδοθεί στους νόμους της αγοράς, με τα εισιτήρια να εκτινάσσονται στα ύψη και τα δρομολόγια να προσαρμόζονται στην προσδοκώμενη κερδοφορία των εταιρειών.

Σε ότι αφορά τον δήμο Ικαρίας -με την «Λαϊκή Συσπείρωση» στην διοίκηση- και δεκάδες συνδικάτα και σωματεία εργαζόμενων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα στα νησιά μας, Έχουμε κάνει σαφές εδώ και χρόνια ότι ουσιαστική λύση προς όφελος των νησιωτών, στο τομέα των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών δε μπορεί να υπάρξει αν οι συγκοινωνίες δεν αντιμετωπισθούν από το κράτος και τις κυβερνήσεις ως κοινωνικό αγαθό,  μέσα από ένα αποκλειστικά δημόσιο Ενιαίο Φορέα Μεταφορών που θα  διασφαλίζει απαραίτητα:

  • –Απρόσκοπτη σύνδεση των νησιών μας με το Πειραιά χειμώνα – καλοκαίρι.
  • –Ναύλα προσιτά στους επιβάτες που θα συμβαδίζουν με τις αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις της πλειονότητας των Ελλήνων εργαζομένων.
  • –Ασφαλή και γρήγορα ταξίδια με σύγχρονα και ασφαλή πλοία, που θα υπηρετούν τις κοινωνικές και οικονομικές ανάγκες στις θαλάσσιες μεταφορές.
  • –Ουσιαστικά μέτρα προστασίας της ανθρώπινης ζωής στην θάλασσα.
  • –Καμία ιδιωτικοποίηση των λιμενικών υποδομών, καμία ανατροπή στα δικαιώματα των εργαζομένων, εφαρμογή των ΣΣΕ σε όλες τις κατηγορίες πλοίων. Η ναυτιλία,  ναυπηγική βιομηχανία, οι υποδομές και οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας να αξιοποιηθούν σε μια άλλη πολιτική ανάπτυξης που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

Με αυτές τις θέσεις που προκύπτουν από τις διαχρονικές κινητοποιήσεις των μαζικών φορέων του νησιού, διαμορφωθήκαν οι θέσεις του Δήμου Ικαρίας με την «Λαϊκή Συσπείρωση» στην διοίκηση– και οι προτάσεις μας που βασίζονται  στις αποφάσεις του δημοτικού συμβούλιου  για τα θέματα των συγκοινωνιών.

Θέσεις και προτάσεις με τις οποίες έχουν γίνει την τελευταία πενταετία δεκάδες  παρεμβάσεις στο αρμόδιο υπουργείο, στο Σ.Α.Σ και σε συνεδρία που σχετίζονται με την περίφημη πια «Νησιωτικότητα». Χωρίς δυστυχώς καμιά ανταπόκριση τόσο από την προηγούμενη συγκυβέρνηση (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, κλπ), όσο και από την σημερινή (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ). Η πραγματικότητα μαρτυρά πως παρά το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις εναλλάσσονται, εφαρμόζεται η ίδια στρατηγική κατά των εργαζομένων και των νησιωτών, είτε στο τιμόνι της διακυβέρνησης βρίσκεται η ΝΔ είτε το ΠΑΣΟΚ είτε ο ΣΥΡΙΖΑ, κι αυτό είναι ένα  βασικό κριτήριο ψήφου μπροστά στις κάλπες, που αναδεικνύει την ανάγκη οι εργαζόμενοι, οι νησιώτες, συνολικά ο λαός, με την οργανωμένη πάλη του να πει το «φτάνει πια»,  βάζοντας μπροστά τις δικές του ανάγκες.

Σε ότι μας αφορά, με δεδομένο ότι εφαρμοζόμενη πολιτική στον χώρο των μεταφορών από όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις καθορίζεται από τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται σε αυτές, προκαλώντας σοβαρές επιπτώσεις στην ζωή στα νησιωτικά συμπλέγματα της χώρας και την αναπτυξιακή προοπτική τους.  Κάνουμε για μια ακόμα φορά καθαρό ότι ο Δήμος Ικαρίας με την «Λαϊκή Συσπείρωση» στην διοίκηση– θα συμβάλει μ’ όλες του τις δυνάμεις στην διεκδίκηση μιας διαφορετικής αντιμετώπισης του νευραλγικού για την οικονομία των νησιών μας τομέα των μεταφορών. Στην διεκδίκηση μιας πολιτικής που θα εξασφαλίζει την συνδυασμένη καθημερινή ακτοπλοϊκή και αεροπορική σύνδεση με την ηπειρωτική χώρα .

Διεκδικούμε καθημερινή σύνδεση των νησιών μας  με  τον Πειραιά, συχνή σύνδεση με Βόρεια Ελλάδα, με σύγχρονα ασφαλή πλοία,  με φτηνό εισιτήριο.

Να γιατί η μόνη πρόταση που λύνει οριστικά και σε όφελος του λαού το πρόβλημα είναι η δημιουργία δημόσιου φορέα ακτοπλοϊκών και αεροπορικών μεταφορών.

 Γι αυτό όμως χρειάζεται ανατροπή της σημερινής πολιτικής, σε αυτή την προσπάθεια καλούμε τους νησιώτες να πάρουν αγωνιστικά-δυναμικά την υπόθεση στα χέρια τους.»

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: