Να μην καταργηθεί ο Τομέας Πληροφορικής και να προχωρήσει η ίδρυση του Τομέα Υγείας – Πρόνοιας στο Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο Ρεθύμνου

Η απαράδεκτη προσπάθεια υποβάθμισης του ΕΝΕΕΓΥ-Λ Ρεθύμνου εντάσσεται στη λογική του «κόστους – οφέλους», που ουσιαστικά οδηγεί στο κλείσιμο των Ειδικών σχολείων.  Έρχεται μετά τη δημοσιοποίηση του εθνικού σχεδίου για την αναπηρία, που -στο όνομα της δήθεν ένταξης και της συμπερίληψης- μιλάει ωμά για το κλείσιμο των Ειδικών Σχολείων.

Σχέδιο ψηφίσματος  με θέμα : “Να μην καταργηθεί ο Τομέας Πληροφορικής και να προχωρήσει η ίδρυση του Τομέα Υγείας – Πρόνοιας στο Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο (ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ.) Ρεθύμνου”, που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης για λήψη απόφασης στο περιφερειακό συμβούλιο στις 11 Οκτωβρίου, ενάντια την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης να υποβαθμίσει το σχολείο.

Σχέδιο ψηφίσματος: Να μην καταργηθεί ο Τομέας Πληροφορικής και να προχωρήσει η ίδρυση του Τομέα Υγείας – Πρόνοιας στο Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο (ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ.) Ρεθύμνου.

07.10.2022

Εισαγωγή: 

Με την Υπουργική Απόφαση 103691/Δ3, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 4583/τ.Β΄/30-8-2022, καταργήθηκε  ο Τομέας Πληροφορικής στο Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο (ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ.) Ρεθύμνου. Μάλιστα, η κατάργησή του ανακοινώθηκε μόλις 12 μέρες πριν την έναρξη των μαθημάτων, αιφνιδιάζοντας γονείς,  εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Αυτή την εχθρική απόφαση πήρε  το Υπουργείο Παιδείας για τους μαθητές/τριες από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες του ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ. Ρεθύμνου και τις οικογένειές τους. Μαθητές/τριες με αναπηρία ή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που έχουν αξιολογηθεί στο ΚΕ.ΔΑ.Σ.Υ. Ρεθύμνου, του οποίου η διεπιστημονική ομάδα έχει προτείνει την εγγραφή τους στο ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ., ως την καταλληλότερη σχολική μονάδα για τη μαθησιακή τους εξέλιξη, καθώς και για την ανάπτυξη επικοινωνιακών και κοινωνικών δεξιοτήτων και για την αποτελεσματικότερη συμμετοχή τους στη μαθησιακή διαδικασία.

Με την ανάλγητη αυτή απόφαση, διακόπτεται η συνέχιση της εκπαίδευσης των μαθητών. Δηλαδή οι μαθητές της φετινής Γ’ Λυκείου, που  φοίτησαν πέρυσι στη Β’ Λυκείου Πληροφορικής και ολοκλήρωσαν ήδη το 1ο  από τα 3 έτη που απαιτούνται για την απόκτηση του Απολυτηρίου του Λυκείου και του Πτυχίου ειδικότητας, εξαναγκάζονται τώρα να επαναλάβουν τη B’  Τάξη στον Τομέα Γεωπονίας ή να μεταγραφούν στο 1ο  ΕΠΑ.Λ. Ρεθύμνου, με  τις σοβαρές συνέπειες που αυτό θα έχει στα μορφωτικά τους δικαιώματα! (Το 1ο  ΕΠΑ.Λ. Ρεθύμνου πρόκειται για τυπικό και όχι ειδικό σχολείο, επίσης θα υπάρξουν προβλήματα στη μετακίνηση των μαθητών που τώρα είναι εξασφαλισμένη, ενώ προκύπτει η ανάγκη να επανεξεταστούν οι μαθητές από το ΚΕ.ΔΑ.Σ.Υ. Ρεθύμνου και θα υπάρξει αναμονή για πρόσληψη -αν γίνει- αναπληρωτών για παράλληλη στήριξη, κτλ. ).  Συνάμα, όσοι μαθητές/τριες δήλωσαν πως επιθυμούν να παρακολουθήσουν στη Β΄ Λυκείου τον τομέα Πληροφορικής, είναι αναγκασμένοι είτε να αλλάξουν Τομέα και να κάνουν εγγραφή στον Τομέα Γεωπονίας, που είναι ο μόνος πλέον που λειτουργεί στο σχολείο,  είτε να αλλάξουν σχολείο και να εγγραφούν στον αντίστοιχο ή σε άλλον τομέα, σε τυπικό  ΕΠΑ.Λ.. 

Οι γονείς από τον Απρίλιο του 2021 με έγγραφα που απέστειλαν στο Υπουργείο, ζητούσαν την ίδρυση του Τομέα Υγείας – Πρόνοιας – Ευεξίας ως 3ου  Τομέα, για να μπορούν οι μαθητές να επιλέξουν αυτόν που ταιριάζει στα ενδιαφέροντά τους. Ωστόσο, η Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο, επέλεξαν  και να κλείσουν τον Τομέα Πληροφορικής και να μην ιδρύσουν τον Τομέα Υγείας – Πρόνοιας – Ευεξίας, καταργώντας το δικαίωμα των μαθητών να φοιτήσουν αναλόγως των κλίσεων και των ενδιαφερόντων τους.

Η παραπάνω απαράδεκτη προσπάθεια υποβάθμισης του ΕΝΕΕΓΥ-Λ Ρεθύμνου εντάσσεται στη λογική του «κόστους – οφέλους», που ουσιαστικά οδηγεί στο κλείσιμο των Ειδικών σχολείων.  Έρχεται μετά τη δημοσιοποίηση του εθνικού σχεδίου για την αναπηρία, που -στο όνομα της δήθεν ένταξης και της συμπερίληψης- μιλάει ωμά για το κλείσιμο των Ειδικών Σχολείων. Η ανάλγητη πολιτική που εφαρμόζει η σημερινή κυβέρνηση και στον ευαίσθητο τομέα της ειδικής αγωγής, ακολουθώντας την πολιτική της Ε.Ε. και συνεχίζοντας στον ίδιο δρόμο της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, βλέπει την Παιδεία ως «κόστος» και τους μαθητές ως νούμερα στατιστικής.  Φέρνει νέα πλήγματα στα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών με ειδικές ανάγκες,  με την υποβάθμιση σχολείων που δεν «συμφέρουν», ενώ την ίδια ώρα χαρίζει εκατομμύρια στους μεγαλοεπιχειρηματίες και τους εφοπλιστές και δις για ΝΑΤΟϊκές δαπάνες.

Με βάση τα παραπάνω, η Λαϊκή Συσπείρωση, προτείνει στο περιφερειακό συμβούλιο να εγκρίνει το παρακάτω ψήφισμα :  

 

Ψήφισμα

«Το περιφερειακό συμβούλιο Κρήτης ζητά από την Κυβέρνηση να καταργηθεί η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και των υπηρεσιών του, σχετικά με την κατάργηση του Τομέα Πληροφορικής στο Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο (ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ.) Ρεθύμνου. 

Με την απαράδεκτη αυτή απόφαση διακόπτεται η συνέχιση της εκπαίδευσης των μαθητών με αναπηρία ή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και καταργείται το δικαίωμα των μαθητών να φοιτήσουν αναλόγως των κλίσεων και των ενδιαφερόντων τους. Συγκεκριμένα, οι μαθητές της φετινής Γ’ Λυκείου που  φοίτησαν πέρυσι στη Β’ Λυκείου Πληροφορικής εξαναγκάζονται είτε να επαναλάβουν τη B’  Τάξη στον Τομέα Γεωπονίας ή να μεταγραφούν στο 1ο  ΕΠΑ.Λ. Ρεθύμνου, με  τις σοβαρές συνέπειες που αυτό θα έχει στα μορφωτικά τους δικαιώματα, καθώς πρόκειται για τυπικό και όχι ειδικό σχολείο. Επίσης, όσοι μαθητές/τριες δήλωσαν πως επιθυμούν να παρακολουθήσουν στη Β΄ Λυκείου τον τομέα Πληροφορικής, είναι αναγκασμένοι είτε να κάνουν εγγραφή στον Τομέα Γεωπονίας, που είναι ο μόνος πλέον που λειτουργεί στο ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ,  είτε να αλλάξουν σχολείο και να εγγραφούν στον αντίστοιχο ή σε άλλον τομέα σε τυπικό  ΕΠΑ.Λ.. 

Επιπλέον,  το περιφερειακό συμβούλιο Κρήτης ζητά να προχωρήσει η ίδρυση του Τομέα Υγείας – Πρόνοιας και να στελεχωθεί το ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ. Ρεθύμνου με όλο το απαραίτητο εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό, με μόνιμη σχέση εργασίας, με κριτήριο την κάλυψη των μορφωτικών αναγκών των μαθητών.». 

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ ΑΛΕΚΟΣ – ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ – ΧΟΥΣΤΟΥΛΑΚΗ ΓΕΝΟΒΕΦΑ

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: